Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Не ставаймо невільниками ідей, замкненими для Святого Духа

Папа: Не ставаймо невільниками ідей, замкненими для Святого Духа

Людська історія повна випадків «спротиву Святому Духові», несприйняття новизни чи змін. Проповідуючи в каплиці дому святої Марти у вівторок, 24 квітня 2018 року, Папа Франциск роздумував про різні моделі поведінки в ситуації зустрічі з Господньою новизною, адже Бог «завжди виходить нам назустріч із чимось новим».
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

В Євангелії від Йоана добре помітна замкненість законовчителів, яка перетворюється на закам’янілість. Ці люди ставили себе в центрі всього й були байдужі до діл Святого Духа, нечутливі до новизни. Папа особливо підкреслив їхню нездатність «розрізняти знаки часу», те, що вони були невільниками слів та ідей: «Вони постійно повертаються до того самого запитання, неспроможні вийти з цього замкненого світу, перебувають у полоні ідей. Вони отримали закон, що був життям, але “дистилювали” його, перетворили на ідеологію – й оберталися навколо цього, нездатні вийти, вважаючи будь-яку новизну загрозою».

Цілком інший характер мусять мати Божі діти, щоб бути вільними та могти поставити в центрі Святого Духа. Приклад перших учнів, описаний у Діяннях апостолів, підкреслює їхню слухняність і здатність сіяти Боже слово поза звичними схемами, описаними словами «завжди робилося саме так». Вони, за словами проповідника, були «слухняні Святому Духові» та вносили «промовисті зміни», бо «в центрі був Святий Дух, а не закон».

Первісна Церква перебувала в русі, виходила за межі себе самої. Це була не закрита групка вибраних, а місійна Церква. Її рівновага, вказав Папа, досі проявляється саме в її мобільності, у слухняності Святому Духові. «Хтось сказав, що рівновага Церкви схожа до рівноваги велосипеда: він стійкий, доки рухається, але падає, коли його зупинити».

Замкненість і відкритість – це два полюси людської реакції на подих Святого Духа. І саме друга настанова, за словами Його Святості, притаманна справжнім учням й апостолам. Утім, початковий спротив – це не лише властива людині реакція, а й «забезпечення, щоб не дати себе обманути і щоб потім, завдяки молитві й розпізнаванню, знаходити вірний шлях».

«Нехай же Господь дасть нам благодать вміти протистояти тому, чому потрібно протистояти, тому, що походить від лукавого та відбирає у нас свободу, й уміти відкриватися до новизни, але лише тої, яка походить від Бога як прояв сили Святого Духа. Нехай дасть нам благодать розпізнавати знаки часу, щоб вирішувати так, як потрібно в певний момент вирішити», – побажав Папа. 

За темою:
Папа: Станьмо за прикладом Ісуса хлібом, розламаним для інших
Папа: Тільки Бог є Господом життя
Іменини Папи: боротьба зі злом, праця над реформами та морозиво для нужденних
Новини з Ватикану Завершується написання нової Апостольської конституції про Римську Курію У середу, 12 вересня 2018 року, під час брифінгу у Ватиканському прес-центрі його віце-директор Палома Ґарсія Овехеро розповіла акредитованим журналістам про підсумки ХХVI зустрічі Ради кардиналів, що розпочалася 10 вересня й завершилася ранковим засіданням 12 вересня.