Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Господь застерігає нас від того, щоб надавати більшого значення формі, ніж змісту. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 2 вересня 2018 року

Господь застерігає нас від того, щоб надавати більшого значення формі, ніж змісту. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 2 вересня 2018 року

Дорогі брати і сестри, доброго дня!
Цієї неділі ми знову звертаємося до Євангелія від Марка. У сьогоднішньому уривку (Мк 7, 1-8.14-15.21-23) Ісус запитує про те, що важливе для всіх нас, вірян: про автентичність нашого послуху Слову Божому попри будь-які мирські впливи на противагу формальній вірності так званій «букві закону». Євангельська розповідь починається з запитань, які книжники та фарисеї звертають до Ісуса, звинувачуючи Його учнів у відкиданні ритуалів, яких вимагає звичай. Так вони хочуть принизити авторитет Ісуса й підважити довіру до Нього як до Вчителя: мовляв, цей учитель дозволяє учням не виконувати приписів традиції. Але Ісус рішуче відповідає: «Добре проркував про вас, лицемірів, Ісая, як ото написано: Народ цей устами мене почитає, серце ж їхнє далеко від мене; та вони марно мене почитають, навчаючи наук – наказів людських» (вв. 6-7). Ось що говорить Ісус – виразні й сильні слова! Лицемір – це, можна сказати, одне з найсильніших слів, які Він використовує в Євангелії щодо духовних наставників, юристів, книжників. «Лицеміри», – каже Ісус.

Він хоче застерегти книжників і фарисеїв від помилки, якої ті припустилися. Але що це за помилка? Це перекручення волі Божої, нехтування Його заповідями – заради дотримання народних звичаїв. Реакція Ісуса сувора, бо ставка занадто висока: ідеться про правдиві відносини між людиною та Богом, справжність релігійного життя. Лицемір – брехун, він несправжній.

Також і нині Господь застерігає нас від того, щоб надавати більшого значення формі, ніж змісту. Він закликає нас знову й знову визнавати справжній центр досвіду віри – любов до Бога і любов до ближнього, очищаючи його від лицемірства легалізму й ритуалізму.

Послання сьогоднішнього Євангелія підсилене голосом апостола Якова, який коротко розповідає нам про істинну побожність, формулюючи її суть так: справжня релігійність «ось у чому полягає: відвідувати сиріт та вдовиць у їхнім горі і чистим берегти себе від світу» (1, 27).

«Відвідувати сиріт та вдовиць» означає практикувати милосердну любов, віддавати її іншим, починаючи від найбідніших, найвразливіших, найвідкинутіших. Це люди, якими Бог особливо опікується – і просить нас учинити так само.

«Чистим берегти себе від світу» аж ніяк не означає ізолюватися й закритися від реальності. Ні. Тут також не має бути нічого показового. Ідея чистоти сповнена внутрішнього сенсу: вона означає пильнувати, щоб наш спосіб мислення й дій не був заплямований мирською ментальністю, марнославством, жадібністю, зарозумілістю, пихою. Адже людина, що живе в марнославно, жадібно, гордо, водночас виставляючи напоказ свою побожність, ба навіть засуджуючи інших, – це лицемір.

Влаштуймо ж іспит сумління, аби побачити, як ставимося до Слова Божого. У неділю ми чуємо його на Месі. Якщо слухаємо його неуважно або пропускаємо повз вуха, то воно нам не дуже допоможе. Натомість потрібно ввібрати Слово відкритими розумом і серцем, як добрий ґрунт, аби воно прийнялося й дало плоди у щоденному житті. Ісус каже, що Слово Боже подібне до пшениці: це насіння, яке має зрости в конкретних справах. Отож, саме Слово очищає наші серця й наші вчинки, звільняючи від лицемірства стосунки з Богом і з іншими людьми.

Нехай приклад і заступництво Діви Марії допомагають нам завжди шанувати Господа усім серцем, засвідчуючи нашу любов до Нього у конкретних справах задля блага братів.

[Після молитви]

Дорогі брати і сестри!

Учора в Кошице, у Словаччині, було проголошено блаженною Анну Колесарову, діву й мученицю, вбиту за супротив тим, хто хотів розтоптати її гідність і цноту. Вона – як італійська Марія Горетті: смілива дівчина, яка допомагає молодим християнам залишатися стійкими у вірності Євангелію, навіть якщо це вимагає йти проти течії й заплатити високу особисту ціну. Оплески блаженній Анні Колесаровій!

Біль і смуток викликають події, що й досі тривають в улюбленій Сирії, у провінції Ідліб, де дмуть вітри війни й лунають тривожні новини про ризик гуманітарної катастрофи. Я знову від усього серця закликаю міжнародну спільноту й усіх причетних осіб використовувати інструменти дипломатії, діалогу й переговорів, поважати міжнародне гуманітарне право й захищати життя цивільних осіб.

Вітаю всіх вас, дорогі паломники з Італії та різних країн світу. Зокрема, вітаю катехитів із Каерано Сан Марко, молодь із Монтіроне і з Ровато, молодих паломників із різних міст Іспанії й учасників мотопробігу на «Vespa». Я бачу там плакат, мої вітання!

Зичу всім вам доброї неділі. Будь ласка, не забувайте молитися за мене. Дякую! І смачного!

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
2 вересня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va