Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » У Бердичеві відбулися центральні відпустові урочистості

У Бердичеві відбулися центральні відпустові урочистості

У неділю, 22 липня 2018 року, у Всеукраїнському санктуарії Матері Божої Святого Скапулярію відбулися центральні відпустові урочистості Матері Божої Бердичівської.


О 8-й годині ранку Месу в храмі перед іконою очолив отець Лукаш Касперек, заступник провінціала Краківської провінції Ордену Босих Кармелітів.


Після Літургії на площі святого Йоана Павла ІІ паломники молилися Розарій. О 10:30 вони привітали головного гостя урочистості –архієпископа Ренато Боккардо, ординарія дієцезії Сполето-Норчія (Італія).

Архієпископ Ренато Боккардо очолив центральну Службу Божу урочистостей. Співслужили йому архієпископ митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, ординарій Київсько-Житомирської дієцезії єпископ Віталій Кривицький, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк, ординарій Луцької дієцезії єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Кам'янець-Подільської дієцезії єпископ Леон Дубравський, Кам'янець-Подільський єпископ-помічник Радослав Змітрович, Львівський єпископ-помічник Едвард Кава, Харківсько-Запорізький єпископ-помічник Ян Собіло, перший секретар Апостольської Нунціатури в Україні монсеньйор Йосеф Ґрек (представник Папи Римського Франциска) та понад 60 священників.

У Месі також узяли участь вищі настоятелі господарів санктуарію, братів босих кармелітів. Краківську провінцію Ордену Босих Кармелітів репрезентували заступник провінціала отець Лукаш Касперек OCD та делегат провінціала в Україні отець Юзеф Кухарчик OCD.
 
Під час Літургії вірні огортали молитвою Україну, просячи про мир, а також згадуючи про 1030-річчя Хрещення Русі та 20-річчя коронації ікони. Цього року в урочистій процесії ікону Матері Божої Бердичівської, як і минулоріч, несли українські військовослужбовці.


Ренато Боккардо, який багато років відповідав у Ватикані за подорожі світом Йоана Павла ІІ та Бенедикта XVI, завершив проповідь словами Йоана Павла ІІ, сказаними 2001 року під час візиту до України.

Діві Марії, Матері Церкви, ми довіряємо нашу щиру молитву, щоб Вона заступалася перед Своїм Сином за всіх нас і для кожного зокрема випросила дар благодаті, вірності Богові та мужності у визнаванні християнської віри. Зокрема, ми довіряємо Їй усіх тим, хто страждає тілом і духом через ненависть, насильство та війну; нехай із цього санктуарію зрине наш крик про мир для всього світу, а особливо для цієї благородної і змученої країни, яка багата людськими та християнськими традиціями та сягає своїм корінням Хрещення Київської Русі, коли 1030 років тому Боже життя увійшло до сердець і в життя українського народу. Наша молитва виражається в словах, які тут, в Україні, промовив святий Йоан Павло ІІ, коли в 2001 році прибув у паломництві до Києва та Львова: «Пресвята Діво, Покровителько України, Ти одвіку вказувала шлях цьому християнському народові. Чувай і надалі над своїми дітьми. Допоможи їм, щоб вони ніколи не забували "імені", тобто тієї духовної ідентичності, яку отримали у хрещенні. Допоможи їм завжди втішатися безцінною ласкою бути Христовими учнями (див. Йн 3,29). Будь Провідницею кожного. Ти – Мати Божа й наша Мати!»


Цього року урочистості в Бердичеві відвідали представники державної, обласної та міської влади: радник Президента України Юрій Богуцький, народний депутат України Володимир Литвин, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Олексій Ясюнецький та міський голова Бердичева Василь Мазур.

Відвідали свято в Бердичеві також представники дипломатичних місій та іноземних делегацій із Польщі: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Цярцінський, Генеральний консул Республіки Польща в Іркутську (Росія) Кшиштоф Свідерек.

На завершення Літургії до вірних звернувся митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький. Він зачитав Акт присвячення України Непорочному Серцю Пресвятої Діви Марії. Також слово іще раз узяв архієпископ Ренато Боккардо.

Настоятель бердичівської парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії та хранитель cанктуарію отець Рафаїл Мишковський OCD скерував слова подяки до всіх паломників, які прибули до Бердичева, а також до представників влади, офіційних делегацій, парафіян і благодійників за допомогу в організації та проведенні святкування. Отець запросив до слова для Бердичівського міського голову Василя Мазура та Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкло. Звернувся до усіх присутніх українською мовою заступник провінціала Краківської провінції Ордену Босих Кармелітів отець Лукаш Касперек OCD.

Наприкінці Літургії наймолодші парафіяни подякували архієпископу Ренато Боккардо та вручили йому квіти й образ Матері Божої Бердичівської.

Після Літургії всі охочі могли прийняти шату Марії – скапулярій, який накладали отці босі кармеліти, а також поспілкуватися й помолитись у храмі біля ікони Матері Божої Святого Скапулярію.

Максим Железницький

Фоторепортаж із другого дня урочистостей
Новини з України Молитва за святої пам'яті єпископа Пурвінського у річницю священицьких свячень 13 квітня 1961 року диякон Ян Пурвінський отримав священицькі свячення. Рівно через 60 років в кафедральному храмі святої Софії у Житомирі зібрані єпископи, священики з житомирських парафій молились і дякували Богу за дар життя, покликання, священства, єпископства, святої пам'яті єпископа Яна, який не дожив до цього дня всього тиждень.


Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.