Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Божа любов до людства ніколи не проминає. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 29 липня 2018 року

Божа любов до людства ніколи не проминає. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 29 липня 2018 року

Дорогі брати і сестри, доброго дня!
А ви сміливці, якщо під таким сонцем прийшли на площу! Вітаю!

Сьогоднішнє Євангеліє (див. Йн 6, 1-15) подає історію про помноження хлібів і риби. Побачивши великий натовп, який пішов за ним аж до Галілейського моря, Ісус звертається до апостола Филипа й питає: «Де хліба нам купити, щоб оцим дати їсти?» (в. 5). Тих грошей, які були в Ісуса й апостолів, поза сумнівом, було замало, аби прокормити цю тьму людей. Й ось Андрій, іще один із Дванадцятьох, підводить до Ісуса хлопчину, готового віддати все, що у нього є: п’ять ячмінних хлібів і дві рибини; проте, звісно, каже Андрій, це ніщо для такого натовпу (пор. в. 9). Але ж молодець той хлопчина! Яка сміливість! Він також бачив натовп – і бачив свої п’ять хлібів. І сказав: «У мене є оце – і, якщо потрібно, я готовий це віддати». Цей хлопчик змушує нас задуматисяЯка ж відвагаМолоді люди, подібні до нього, мають сміливість. І нам потрібно допомогти їм тривати в цій сміливості. Ісус усе-таки наказав своїм учням, аби ті розсадили людей, потім узяв хлібів і рибин і, воздавши хвалу Отцю, розподілив серед тих, що сиділи (пор. в. 11), і кожен міг їсти, скільки хотів. Кожен з’їв те, що хотів.

Цим читанням літургія змушує нас не відводити погляду від постаті Ісуса, про яку ми чули минулої неділі, в Євангелії від Марка, коли Він, «побачив силу народу – і змилосердився над ними» (Мк 6,34). Так само і хлопчина з п’ятьма хлібинами усвідомив це співчуття та сказав: «Бідні люди! У мене є це»Співчуття змусило його пожертвувати все, що він мав. По суті, сьогодні Йоан показує нам, що Ісус уважний до базових потреб людей. Епізод розпочинається з конкретного факту: юрба голодна, тож Ісус залучає до справи Своїх учнів, аби втамувати цей голод. Це конкретний факт. Ісус не обмежився тим, що вже дав народові – Він запропонував Своє слово, Свою втіху, Своє спасіння та, врешті-решт, Своє життя – а вчинив природний жест: Він вирішив подбати про їжу для тіла. І ми, Його учні, ніяк не можемо робити вигляд, що цього немає. Лише якщо ми дослухатимемося до найпростіших потреб людей у конкретних життєвих ситуаціях, вони зможуть почати дослухатися до слів про вищі цінності.

Божа любов до людства, яке прагне хліба, свободи, справедливості, миру, а насамперед Його благодаті, ніколи не проминає. Ісус і сьогодні годує, ставши через нас живою та втішною присутністю. Тому Євангеліє запрошує бути завжди готовими до дій, як той хлопчина, який розуміє, що має п’ять хлібів, і каже: «Я даю оце, а далі вже подивимося»Стикаючись із голодом – будь-яким «голодом» – численних братів і сестер у різних частинах світу, ми не можемо залишатися відстороненими та спокійними глядачами. Проголошення Христа, Хліба вічного життя, вимагає щедрої й відданої солідарності з бідними, слабкими, упослідженими, беззахисними. Учинок близькості та благодійності – це найкращий тест якості нашої віри, як на особистому рівні, так і на рівні спільноти.

Потім, уже під кінець історії, коли всі вже наситилися, Ісус сказав учням зібрати те, що залишилося, щоб нічого не пропало. Хочу нагадати вам дослівно цю репліку Ісуса: «Зберіть кавалки, що позоставалися, щоб нічого не пропало» (в. 12). Я думаю про тих, хто голодує, і про те, скільки залишків їжі ми викидаємо. Замислімось, кожен із нас: кавалки їжі, які залишилися після обіду, вечері, – куди ви їх діваєте? У моєму домі що роблять із залишками їжі? Викидають їх? Ні. Якщо у вас є така звичка, я дам вам кілька порад. Поговоріть із бабусями й дідусями, які жили в повоєнні часи, і запитайте їх, що вони робили з залишками їжі. Ніколи не викидайте їжі, яка залишилися. Використайте її або віддайте тим, хто може це з’їсти, тим, хто цього потребує. Ніколи не викидайте залишків їжі. Це порада, а також іспит сумління: що у вас вдома роблять із залишками їжі?

Молімося ж до Діви Марії, щоб у світі зростали програми, спрямовані на розвиток, забезпечення людей їжею й солідарність, а не на озброєння, ненависть і війни.

[Після благословення]

І не забувайте про дві речі: перша – це постать і образ, а друга – запитання. Про постать і образ сміливого хлопчини, який дає все, що має, нехай цього й мало, щоб нагодувати величезний натовп. Будьте сміливі, завжди майте відвагу. І про ту фразу, те запитання, іспит сумління: що у вас удома роблять із залишками їжі? Дякую!

[Після молитви]

Дорогі брати і сестри!

Завтра – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, який проголосила Організація об’єднаних націй. Це лихо призводить до поневолення багатьох чоловіків, жінок і дітей для використання їхньої праці, сексуальної експлуатації, продажу органів, примусу до злочинної діяльності. Навіть тут, у Римі. Міграційні маршрути також часто стають теренами, на яких торговці й експлуататори ловлять нових жертв. Це відповідальність кожного з нас – рішуче засудити торгівлю людьми та протистояти цьому ганебному злочинному явищу.

Сьогодні я вітаю всіх паломників з Італії та з різних країн, зокрема вірних із Ріо-де-Жанейро, Нова Фрібурго, Візеу, Кішади й Форталези у Бразилії.

Вітаю асоціацію «Друзі святої Йоанни Антід-Туре»; скаутські групи з Падуї та Вифлеєма; молодих людей із Черезе-ді-Борго-Вірджіліо і миропомазану молодь із Томбелле. Зичу всім щасливої неділі. Будь ласка, не забувайте молитися про мене. Смачного обіду – й до побачення!

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
29 липня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va
Слово Папи Франциска Лист Папи до єпископів і молитва посвячення Непорочному Серцю Марії Публікуємо лист, який Папа Франциск надіслав кожному єпископові із запрошенням приєднатися до акту посвячення Росії, України та всього людства Непорочному Серцю Марії, разом з яким надісланий текст відповідної молитви.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.