Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Просімо Пресвяту Матір зміцнити нас, щоб ми завжди могли чинити справедливо. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 26 серпня 2018 року

Просімо Пресвяту Матір зміцнити нас, щоб ми завжди могли чинити справедливо. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 26 серпня 2018 року

Дорогі брати і сестри!
Я радий бути тут разом із вами. Радий бути з вами у Домі Богородиці. І я вдячний Богові за можливість відвідати в межах Всесвітньої зустрічі сімей цю святиню, таку дорогу ірландському народу. Дякую архієпископу Нірі та ректорові отцю Ґіббонсу за сердечні привітання.

У каплиці Об’явлення я довірив дбайливому заступництву Богородиці всі сім’ї світу, а особливо – ваші родини, ірландські сім’ї. Наша Мати Марія знає радощі та труднощі, з якими доводиться зустрітись у кожному домі. Зберігаючи їх у Своєму Непорочному Серці, Вона з любов’ю несе їх до престолу Сина.

На згадку про цю поїздку я подарував санктуарієві розарій. Знаю, які важливі традиції сімейного Розарію в цій країні, і раджу далі плекати цю традицію. За багато років скільки ж батьківських, материнських і синівських сердець отримали розраду й сили, роздумуючи про участь Пресвятої Діви в радісних, світлих, скорботних і славних таємницях життя Христа!

Марія – це Мати. Марія – це наша Мати, а також Мати Церкви, і саме Їй ми довіряємо шлях побожних людей до Бога на цьому «Зеленому острові». Молимо підтримувати сім’ї, аби вони ширили Царство Христове та дбали про найменших серед наших братів і сестер. Нехай поміж вітрами й буревіями, що лютують у наші часи, сім’ї залишаються оплотом віри й добра, у найкращих традиціях нації опираючись усьому, що принижує гідність чоловіка й жінки, сотворених на образ Божий і покликаних до величної долі вічного життя.

Нехай Пресвята Діва милосердно спогляне на всіх стражденних членів сім’ї Свого Сина. Молячись перед Її статуєю, я віддав під Її опіку зокрема й усіх, хто став жертвою насилля з боку членів Церкви в Ірландії. Ніхто з нас не може залишитися байдужим перед викликом історії дітей, які постраждали від зловживань, були позбавлені невинності або відібрані в матерів, чиї спогади позначені болючими рубцями. Ця відкрита рана закликає нас бути твердими й рішучими в пошуках істини та справедливості. Молю в Господа прощення за ці гріхи, за скандал і зраду, якої зазнали багато членів Божої сім’ї. Прошу нашу Пресвяту Матір заступитися за всіх, хто постраждав від будь-якого насильства, й укріпити кожного члена християнської сім’ї в рішучому намірі ніколи більше не дозволити повторення таких ситуацій; а також заступатися за всіх нас, аби ми завжди могли чинити справедливо й робити усе, що від нас залежить, аби запобігти насильству.

Паломництво до Нока дає мені нагоду сердечно привітати дорогих мешканців Північної Ірландії. Хоча подорож на Всесвітню зустрічі сімей не передбачає візиту на Північ, я запевняю вас у своїй любові та щиросердній молитві. Прошу Богородицю підтримати всіх членів ірландської сім’ї, щоб вони, як брати й сестри, наполегливо співпрацювали для примирення. Зі вдячністю за екуменічний прогрес і значне зростання дружби та співпраці між християнськими спільнотами я молюся, щоб усі учні Христа неухильно докладали зусиль для просування мирного процесу та створення вже сьогодні гармонійного і справедливого суспільства для дітей – чи то християн, чи то мусульман, чи то юдеїв, чи представників будь-якої іншої віри: для дітей Ірландії.

А тепер усі ці наміри й усі ті, які ми принесли в серцях, звернімо до Пресвятої Діви в молитві «Ангел Господній».

Франциск, Папа
Ірландія, каплиця санктуарію Богородиці в Ноку
26 серпня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va