Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 1 вересня - спомин блаженної Броніслави

1 вересня - спомин блаженної Броніслави

Броніслава народилася близько 1200 року в родині Станіслава Одровонжа Прандоти і Анни з роду Гріффітів-Яксів.

Броніслава була родичкою святого Яцека Одровонжа. У віці 16 років Броніслава вступила в жіночий чернечий орден Норбертанок, монастир яких знаходився в Звежінці.
У 1241 році під час нападу татар на Краків Броніслава ховалася в околицях населеного пункту Біляни. Пізніше вона пішла у відлюдництво на пагорбі Сікорнік біля Кракова, де померла 29 серпня 1259 року.
Прославлення
Незабаром після смерті Броніслави її шанування стало поширюватися в Польщі. 23 серпня 1839 Папа Римський Григорій XVI беатифікував Броніславу.
В іконографії блаженна Броніслава зображується в білому хабіті з чорним велоном. Часто зображується її видіння, в якому вона бачить як Ісус Христос вводить святого Яцека Ондровонжа на небеса. Атрибутом блаженної Броніслави є лілія. Мощі блаженної Броніслави зберігаються в храмі Норбертанок в Кракові.
Джерело - ru.wikipedia.org

Святі дня 11 серпня – обов’язковий спомин святої Клари Ассізької, покровительки телебачення Свята Клара (1194–1253) народилася в Ассізі, у дворянській родині, була найстаршою дитиною. Хрещення отримала в катедрі Сан Руфіно, як і святий Франциск, котрий став для Клари прикладом в наслідуванні Христа.