Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Кардинал Маркс про націоналізм, популізм і християнство

Кардинал Маркс про націоналізм, популізм і християнство

Диявол – популіст: як усі популісти, він спочатку лякає, а тоді приводить до недовіри та ненависті. Кардинал Райнгард Маркс, архієпископ Мюнхена та Фрайзінга, який очолює Єпископську конференцію Німеччини, поділився в інтерв’ю для німецького щотижневика «Die Zeit» думками про те, що «націоналізм – не варіант для християн».
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

«Людина від природи солідарна й відкрита до інших. Але вона стає вразлива тоді, коли страх притемнює її чуття», – зазначає кардинал. На його думку, радикалізм утверджується насамперед у мові. «І я спостерігаю за цим з тривогою. Це також призводить до того, що в біженцях вбачають загрозу, якій потрібно запобігти задля нашого добробуту».

Популізм – це спокуса

За словами очільника німецького єпископату, його країна потребує щирої дискусії на тему міграції. Виявилося, що виклики, пов’язані з цим явищем, неможливо подолати правими політичними гаслами. Кардинал зауважив, що популізм – це спокуса.

«Диявол – ворог людської природи, як каже святий Ігнатій Лойола, бо показує нам іншу особу як неприятеля. Це також наслідок популізму. Спершу він намагається злякати нас, а тоді приходять недовіра, заздрість, ворожість, ненависть і, врешті, навіть насильство та війна».

Нехай же Європа не замикається у фортеці

На думку кардинала Маркса, неможливо бути католиком і націоналістом. «Як християни, ми одночасно й патріоти, і громадяни світу. У політиці зараз тяжіють до націоналістичної сфери, до самоствердження. З цього випливає спосіб дивитися на речі: ми хочемо зберегти добробут і припускаємо, що йому загрожує щось іззовні».

Підсумовуючи, кардинал наголосив, що Європі не можна перетворюватися на замкнену фортецю. У цьому контексті він погодився з думкою співнатхненника європейської інтеграції Жана Моне, що «Європа має стати внеском у кращий світ: креативний, відкритий і допитливий».
Новини зі світу Нігерія: релігійні лідери засудили жорстоке вбивство студентки в Сокото Християни та мусульмани одноголосно засуджують жорстокий акт, що стався в Шегу Шакарі коледжі в місті Сокото на північному заході Нігерії, закликавши владу до розслідування причин, стараючись зберегти спокій у країні.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.