Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Підтримуйте своїх священиків

Папа: Підтримуйте своїх священиків

«Із близькістю й любов’ю підтримуйте своїх священиків», – звернувся Папа Франциск звернувся через Твіттер до вірних у суботу, 4 серпня 2018 року, в день спомину святого Йоана-Марії Віяннея, небесного покровителя настоятелів.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Саме священикам Папа присвятив липневий молитовний намір. Він зазначав, що священики, які теж люди й мають свої чеснота й вади, служать у найрозмаїтіших сферах, а в часи труднощів і розчарування їх підтримує думка про те, «що люд любить своїх пастирів, потребує їх і покладається на них».

Святий настоятель


Cвятий Йоан-Марія Віанней, небесний покровитель священиків, упокоївся 4 серпня 1859 року. Він усвідомлював, що покликаний втілювати Христову присутність, свідчачи про її спасительну благодать. Часто відвідував хворих і родини, організовував місії та храмові свята, збирав пожертви на благодійність і місійні справи, дбав про красу храму, піклувався про сиріт, цікавився вихованням дітей, засновував братства і запрошував мирян до співпраці. Він був переконаний, що від Служби Божої залежить життєвий запал священика. «О, мій Боже, як же ж треба оплакувати священика, який відправляє Месу так, ніби робить звичайну справу», – казав він.

Але найбільше святий настоятель з Арса прославився невичерпною довірою до Таїнства Сповіді, зробивши його осердям душпастирських турбот. Іноді він проводив у сповідальниці 16 годин на день, підбадьорюючи засмучених, розпалюючи байдужих, перемінюючи серця й життя багатьох людей. Невелике селище на сході Франції перетворилося на шпиталь для душ. Віанней казав, що найбільша проблема священика– це те, що душа притуплюється, звикаючи до стану гріха чи байдужості. Тому він практикував сувору аскезу, з постами й чуваннями, кажучи, що дає каянникам малу покуту, а решту сам робить за них.