Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Християнська формація ґрунтується на тому, аби прийняти спасіння, стати улюбленим. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 27 червня 2018 року

Християнська формація ґрунтується на тому, аби прийняти спасіння, стати улюбленим. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 27 червня 2018 року

Повчання про заповіді – ІІІ. Любов Бога передує законові й надає йому сенсу
Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Сьогодні ця аудієнція відбудеться так само, як і минулої середи. У залі Павла VI багато хворих людей, там їм тепліше й затишніше. Але вони стежать за нами на великих екранах, тож ми – разом із ними, це не дві аудієнції. Лише одна. Привітаймо хворих, які перебувають зараз у залі Павла VI.

Ми продовжуємо розмову про заповіді. Як уже йшлося, це радше не накази, а слова, які Бог промовляє до Свого люду, аби зробити благими його дороги; слова Отця, сказані з любов’ю. Десятислів’я починається так: «Я – Господь, Бог твій, що вивів тебе з землі Єгипетської, з дому неволі» (Вих 20, 2). Такий початок може здатися чужим серед справжніх законів, які йдуть опісля, – але це не так.

Чому тут уміщені ці слова Бога про Самого Себе і про звільнення? Тому що досягнуто гори Синай після переходу через Червоне море: Господь Ізраїлю спочатку спасає, а потім просить про довіру [1]. Тобто Декалог починається з великодушності Бога. Він ніколи не просить, спочатку не давши. Ніколи. Спочатку зцілить, спочатку дасть, а вже потім запитає. Це наш Отець, добрий Бог.

І ми розуміємо важливість першого проголошення: «Я – Господь, Бог твій». Це – володіння, це – взаємини, стосунки, причетність. Бог не чужий: Він – твій Бог [2]. Цим осяяний увесь Декалог, через це розкривається й загадка християнських учинків, бо ж у цьому – ставлення до нас Ісуса, Який каже: «Як мене Отець полюбив, так я вас полюбив» (Йн 15, 9). Отець любить Христа – і Христос любить нас тою самою любов’ю. Вона не починається сама собою, а походить від Отця. Часто наші справи зазнають краху, бо ми орієнтуємося на самих себе, а не на вдячність. І кожен, хто починає з себе самого, куди він потрапляє? До себе ж самого! Він не здатен торувати дорогу, він повертається сам до себе. Це та егоїстична поведінка, про яку жартома кажуть: «Я, зі мною і для мене». Від себе вийшов – і до себе ж повернувся.

Християнське життя – це насамперед вдячна відповідь щедрому Отцеві. Християни, чиї вчинки зумовлені лише «обов’язком», неначе засвідчують, що не мають особистого досвіду того Бога, який «Наш». Мені треба зробити це, це й оце... Самі обов’язки. Але чогось бракує! Що лежить в основі цього обов’язку? Його підстава – це любов Бога-Отця, Який спочатку дає, а потім наказує. Поставити закон перед взаєминами означає не сприяти подорожі віри. Як молода людина може бути християнином, якщо ми починаємо з зобов’язань, обов’язків, тягарів, а не зі звільнення? Але ж бути християнином – це шлях визволення! Заповіді-накази позбавляють егоїзму та звільняють, бо є любов до Бога, яка рухає нас уперед. Християнська формація ґрунтується не на силі волі, а на тому, аби прийняти спасіння, аби стати улюбленим: спочатку – Червоне море, а вже потім – гора Синай. Спочатку спасіння: Бог спасає свій люд з Червоного моря, а вже на Синаї каже йому, що треба робити. Але цей люд знає: усе відбувається саме тому, що його спас сповнений любові Отець.

Вдячність – це характерна риса серця, до якого завітав Святий Дух; щоб почути Бога, необхідно спочатку згадати про отримані від Нього блага. Святий Василій каже: «Той, хто не забуває про ці блага, скерований до благої сили й у всякій справі справедливий» («Коротке правило», 56). А як знайти шлях до цього? Тренуючи пам’ять[3]: скільки прекрасних речей Бог учинив для кожного з нас! Який же щедрий наш Небесний Отець!

Тепер я хотів би запропонувати вам маленьку духовну вправу. Нехай кожен мовчки відповість у глибині свого серця: скільки чудових речей Бог зробив для мене? Це – запитання. У тиші кожен із нас нехай дасть відповідь. Скільки чудових речей Бог зробив для мене? І в цьому – Боже визволення. Бог робить багато гарних речей і звільняє нас.

Але хтось може відчувати, що він ще не зазнав справжнього досвіду Божого звільнення. Так може бути. Може статися, що глянеш усередину себе – і знайдеш там лише відчуття обов’язку й духовність, яка має статус раба, а не спадкоємця. Що робити в такому разі? Те саме, що й люд обраний. У книзі Вихід сказано: «Сини ж Ізраїля стогнали від праці й голосили, й лемент їхній від тяжкої роботи знявся до Бога. Почув Бог їхній стогін та й згадав союз свій з Авраамом, Ісааком та Яковом. І побачив Бог, як ото йдеться Ізраїлеві, та й зрозумів його» (Вихід 2, 23-25). Бог розуміє мене.

Визвольна дія Бога, вміщена на початку Декалогу, тобто заповідей, – це відповідь на голосіння й лемент. Ми не спасаємося самі, але можемо кликати на допомогу: «Господи, спаси мене, Господи, навчи мене ходити Твоїми шляхами, Господи, приголуб мене, Господи, дай мені трохи радості». Цим лементом ми просимо допомоги. Потрібно робити це: просити про звільнення від егоїзму, від гріха, від кайданів рабства. Цей крик важливий – це молитва, усвідомлення всього, що досі пригнічене й досі не визволене в нас. У наших душах є багато не звільненого. «Збережи мене, допоможи мені, звільни мене». Це прекрасна молитва до Господа. Бог чекає цього лементу, тому що Він може й хоче розірвати наші ланцюги; Бог прикликав нас до життя не для того, щоб ми залишалися пригніченими, а щоб були вільні й жили, радісно дослухаючись до Того, Хто дав нам так багато, нескінченно більше, ніж ми будь-коли зможемо дати Йому. Як це гарно. Нехай Бог завжди буде прославлений за все, що Він зробив, робить і робитиме в нас!

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
27 червня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va


__________________________

[1] У рабиністичній традиції є повчальний текст про це: «Чому Десять слів були оголошені на початку Тори? [...] З чим це можна порівняти? [З ситуацією], коли хтось схотів правити містом і спитав мешканців: “Чи можу я царювати над вами?” Але ті відповіли: “А що ти зробив для нас доброго, аби претендувати на царювання?” Отже, що він зробив далі? Він обніс місто оборонними мурами та збудував канал, щоб забезпечити місто водою; він боровся за городян під час воєн. І коли знову спитав: “Чи можу я царювати над вами?”, – то вони відповіли: “Так, так”. Так само було, коли Він вивів Ізраїль з Єгипту, відігнав від Своїх людей Червоне море, послав їм манну і підняв воду в криниці, приніс їм перепелів і, нарешті, боровся за них у війні проти Амаліка. І коли Він спитав їх: “Чи можу я царювати над вами?”, – вони відповіли: “Так, так”» («Дар Тори» – коментар до Декалогу. Р. Ішамаель, Рим, 1982, стор 49).

[2] Див. Бенедикт XVI, енцикліка «Deus Caritas Est», 17: «Історія любові між Богом і людиною полягає саме в тому, що така спільність бажання зростає у спільності думки і почуття, і таким чином наше бажання і Божа воля збігатимуться дедалі більше: воля Божа для мене вже не є чужою, не є чимось, що мені нав’язують заповіді ззовні, а вона є моєю власною волею, яка базується на досвіді, що справді Бог є ближчим мені, аніж я сам по собі. Ось так зростає послух Богові і Бог стає нашою радістю».

[3] Див. Проповідь на Месі у святої Марфи, 7 жовтня 2014 року: «[Що значить молитися?] Потрібно перед Богом згадати нашу історію. Тому що наша історія – це історія про Його любов до нас». (Пор. «Detti e fatti dei padri del deserto», Milano, 1975, стор. 71: «Забуття – це корінь усілякого зла»).