Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 11 серпня, субота

Літургія на кожен день, 11 серпня, субота

В сьогоднішньому Євангелії ми чуємо, як виривається з Ісусових уст гіркий і болісний крик, спричинений слабкою вірою Його учнів і тих, котрі Його слухали кожного дня. Брак віри в сучасному світі – це суспільне явище, це гіркий факт нашого сьогодення. Брак віри – це удар в саме серце Бога, це глумління над Його безмежною любов’ю до нас. Брак віри неодноразово з’являється і в нас. Наша віра слабшає! Тому слід працювати кожному з нас над тим, щоб віра, яку нам дав Бог, поглиблювалась і зміцнювалась в нас, а не тліла і згасала. Коли ми будемо дбати про віру, поглиблювати її і просити Господа про її примноження, лише тоді побачимо динамізм віри в нашому житті.
СВ. КЛАРИ, ДІВИ (біл) Обов’язковий спомин
Св.  Клара  народилася  в  заможній  сім’ї  в  Ассізі. У 1212 році прийняла з рук св. Франциска чернечу рясу і заснувала перший жіночий монастир за його уставом при храмі св. Даміана в Ассізі. Незважаючи на зречення, монастирську суворість і численні страждання, що мучили її впродовж 27 років, вона до кінця життя зберегла радість духа. Померла 11 серпня 1253 року.


АНТИФОН НА ВХІД
Ось діва мудра, * одна з-посеред розсудливих, * котра вийшла назустріч Христу з пломені ючою лампадою.

КОЛЕКТА

Боже, Ти милостиво допровадив святу Клару до любові вбогості; † вчини, щоб ми за її заступництвом, наслідуючи Христа в убогості духа, * осягнули щастя вічного оглядання Тебе в Небесному Царстві. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Ав 1, 12 — 2, 4
Читання з Книги пророка Авакума.
Чи ж Ти, о Господи, не споконвіку, Бог мій, Святий мій? Ми не помремо! Ти, Господи, навів його лише для суду; Ти, Скеле моя, призначив його на кару. Очі Твої за­надто чисті, щоб на зло глядіти; дивитися на утиск Ти не можеш. Чому б Ти мав дивитись на злочинців, мовчати, коли злий пожирає справедливішого за себе? Ти зробив людей, наче рибою в морі, неначе плазуна­ми, що не мають володаря над собою. Він витягає всіх їх вудкою своєю; ловить їх сіткою своєю, збирає у свій не­від, тому й радується-веселиться. Тому приносить своїй сітці жертви, палить кадило неводові, бо має від них пай свій ситний і смаковиту страву. Невже він завжди добуватиме свого меча й немилосердно увесь час народи убиватиме? Я стану на моїй сторожі, стоятиму на моїй башті і ви­глядатиму, щоб подивитись, що Він мені скаже й що від­повість мені з приводу моєї скарги. І відповів мені Господь і мовив: «Запиши видіння і вирізьби його виразно на таблицях, щоб у бігу можна було прочитати. Бо це видіння – на означений час. Воно віщує про кінець, і не обмане; та хоч би й забарилось, ти його жди: воно бо збудеться напевно, не спізниться. Ось знесилений той, в кого душа неправедна; а праведний з віри своєї буде жити». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 9, 8-9. 10-11. 12-13
Бог тих не лишить, хто Його шукає.
Господь возсідає повіки, *
Він приготовив свій престол для суду,
Він по правді судитиме Всесвіт, *
судитиме народи справедливо.
Бог тих не лишить, хто Його шукає.
Господь для пригнобленого прибіжищем буде, *
притулком у час скрути.
Будуть покладати на Тебе надію †
ті, які Ім’я Твоє знають, *
бо Ти, Господи, не покинув тих, хто Тебе шукає.
Співайте Господу, який живе в Сіоні, *
сповіщайте між народами Його діяння,
бо Той, хто крові шукає, про них пам’ятає, – *
Він не забув крику убогих.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Тим 1, 10б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Спаситель наш Ісус Христос смерть знищив,
а життя освітив Євангелієм.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 17, 14-20

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу до Ісуса підійшов один чоловік і, вставши на коліна, каже: «Господи, помилуй мого сина, бо він – лунатик і тяжко страждає: часто кидається у вогонь і ча­сто у воду. Я привів його до Твоїх учнів, та вони не спро­моглися його оздоровити». А Ісус сказав у відповідь: «О роде безвірний і роз­гнузданий, доки буду з вами? Доки терпітиму вас? При­ведіть Мені його сюди!» І погрозив йому Ісус, і біс вий­шов з нього: тієї ж миті юнак одужав. Тоді учні, прийшовши до Ісуса, наодинці запитали: «Чому ми не змогли його вигнати?» Він каже їм: «Через ваше маловір’я. Воістину кажу вам: коли будете мати віру, як гірчичне зерно, то скажете цій горі: “Перейди звідси туди!” – і вона перейде; і нічого не буде для вас неможливого». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом святої Клари, покровительки телебачення, просімо благодатей, потрі бних нам для гідного використовування усіх дарів Божих та людських винаходів:

1. Молімося за пастирів Церкви, щоб вони, використовуючи в апостольській праці найновіші технічні здобутки, не забували про євангельський дух вбогості та самозречення.
2. Молімося за працівників телебачення, щоб у своїй роботі вони дбали про істину та людське благо.
3. Молімося за вчених і винахідників, щоб їхні осягнення примножували славу Господа Бога і приносили користь людині.
4. Молімося за дівчат, яких Господь покликав до служіння Йому, щоб вони мужньо, як свята Клара, долали усякі перешкоди.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб Господь у своїй милості благоволив відкрити перед ними брами Небесного Царства.
6. Молімося за нас, щоб ми гідно користалися земними дарами і прагнули до скарбів небесних.
Всемилостивий Боже, Ти дав святій Кларі дар молитви і вірності Тобі; вчини, щоб ми уподібнилися до Христа і удостоїлися благодаті споглядати Його вічно на небесах. Котрий з Тобою живе і царює на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, ми славимо чудеса твоєї благодаті в святій Кларі, діві, † і смиренно просимо Тебе, * нехай наша жертва буде угодною Тобі  так, як було угодним Тобі  її святе життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Святих № 35 або № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ось Молодий! * Виходьте Господу Христу назустріч. (Пор. Мт 25, 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, Ти укріпив нас святою Поживою; † вчини, щоб за прикладом святої Клари ми носили страждання Христа в нашому тілі * і намагалися жити тільки для Тебе. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 10 серпня, п'ятниця Трава, що розсівала насіння, розстилалась й на ланах райського саду. Однак і там таємничо існувала смерть зерна. Й ми також можемо долучитись до цієї Божої гармонії, в якій кожен віддає життя заради блага ближнього, і цим приносить Богові славу.
Св. ЛАВРЕНТІЯ, диякона і мученика (черв) Свято
Св. Лаврентій був дияконом Римської Церкви в часи Папи Сикста ІІ. Він був управителем церковного майна та опікуном убогих. Під час переслідування за часів правління імператора Валеріана, передбачаючи свій кінець, роздав церковне майно бідним. Через кілька днів після смерті Папи Сикста префект Риму наказав видати церковний скарб. Лаврентій зібрав бідних і сказав: “Ось істинний скарб Церкви”. Згідно з легендою, він був закатований на розпеченій залізній решітці 10 серпня 258 року. Його ім’я споминається у Римському Каноні.