Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Санктуарій Пресвятої Діви Марії Благодатної в Ліворно, Італія

Санктуарій Пресвятої Діви Марії Благодатної в Ліворно, Італія

У тосканському санктуарії Пресвятої Діви Марії Благодатної з Монтенеро є галерея з понад 700 подячними вотивами за збереження від смерті.
Санктуарієм Монтенеро опікуються ченці валломброзіани. За легендою, ще 1345 року пастух знайшов неподалік образ Діви Марії і переніс його на Чорну гору (Monte Nero), знану як сховище розбійників. Маленька каплиця була забудована на честь цього чудесного образу й розширювалася протягом століть.


Сам храм – це прекрасна споруда в бароковому стилі, з чудовим нефом, який має останню різьблену дерев'яну стелю в Ліворно. Однак справжні коштовності містяться в кімнатах і коридорах, які оточують основну будівлю. Там на стінах висить найбільша в Італії колекція вотивів (від латинського «ex voto suscepto» – «зроблений за обітницею») Пресвятій Діві за захист від загибелі.


Найстаріші об'єкти в колекції належать до початку ХІХ століття – це здебільшого картини. Але серед пізніших пожертв є також фотографії, одяг і різні пам'ятні речі. Багато з них зображають випадки на морі, пожежі або війни, але галерея також містить чимало зображень, які розповідають про уникнення смерті в повсякденному житті: від звичайних трагедій на зразок автомобільних аварій до унікальних, як-от горщик, який упав із підвіконня на голову людини. 


Деякі вотиви велику художню цінність, зокрема картини Джованні Фатторі й Ренато Наталі, хоча більшість – аматорські роботи простих людей.


До релігійного комплексу належать також монастир, портик, що містить гробниці й пам'ятники (колишній гуртожиток для паломників), дзвіниця з механічним і сонячним годинниками, галерея гербів тосканських муніципалітетів і ґроти в пагорбі за санктуарієм, якими послуговувалися як сховищем для бандитів у давнину та як бомбосховищем під час повітряних нальотів Другої світової війни.


Джерело – Atlas Obscura