Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 13 серпня, понеділок

Літургія на кожен день, 13 серпня, понеділок

(зел) Понеділок ХІХ звичайного тижня
Переживати з Ісусом спільну історію означає бути не раз здивованим. Якщо ти ще вмієш дивуватись, то дай Господу шанс переконати тебе, що Бог тебе любить. Він сплатить твої дочасні і вічні борги.
Або: (черв) довільний спомин св. ПОНТІАНА, папи, та ІПОЛИТА, пресвітера, мучеників
Св. Понтіан став єпископом Риму в 231 році. У 235 році він був вигнаний на острів Сардинію разом із пресвітером Іполитом, котрий був видатним богословом і письменником. У своїй праці “Апостольська Традиція” Іполит переказав найстарішу форму Євхаристійної Молитви Римської Церкви. Вона є основою другої Євхаристійної Молитви. Обидва святі, виснажені примусовою важкою працею, померли у вигнанні. Їхні тіла було перевезено до Риму і там поховано.
Спільні Меси: про багатьох мучеників (стор. 127)


АНТИФОН НА ВХІД
Поглянь, Господи, на Твій союз, * життя Твоїх убогих не забудь пові ки. * Встань, Боже, відстоюй Твою справу * і не забудь крику тих, котрі  Тебе шукають.

КОЛЕКТА
Всемогутній, ві чний Боже, за повчанням Святого Духа ми осмілюємося Тебе називати Отцем; † зміцнюй в наших серцях духа усиновлених дітей, * щоб ми могли отримати обіцяну спадщину. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Просимо, Господи: нехай цінне для нас терпіння Твоїх праведних зміцнить нашу любов * та завжди зміцнює в наших серцях непохитність у святій вірі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єз 1, 2-5. 24-28в
Читання з Книги пророка Єзекиїла.
На п’ятий день місяця, – це був п’ятий рік вигнан­ня царя Йоахина, надійшло слово Господнє до Єзекиїла, сина Вузі, священика, в землі  Халдейській, над Кевар-річ­кою. І там була рука Господня над ним. Бачив я: ось cхопився хуртовиною вітер з півночі, ве­личезна хмара й вогонь клубом, блиск навколо неї, а з се­редини щось, немов бурштин з-посеред вогню, і з-посе­ред нього з’явилось щось, немов подоба чотирьох істот, що нагадували людські подоби. Як вони йшли, я чув шум їхніх крил, немов шум вод великих, неначе голос Всемогутнього, неначе страшний гомін, немов галас у таборі; а як зупинялись, то спуска­ли крила. І розлягався шум з-понад тверді, що в них над головами. Як вони зупинялись, то спускали крила. По­над твердю, що в них над головами, було щось немов би сапфір-камінь, що виглядав, як престол. А на тому, що здавалося престолом, видно було вгорі подобу чоловіка. І бачив я щось, наче бурштин, щось наче вогонь навкру­ги нього, починаючи від того, що було схоже на крижі, і вище. А вниз від того, що було подібне до крижів, бачив я немов би вогонь і блиск навкруги нього. Немов весел­ка, що видніється у хмарах дощового дня, так виглядав навколо блиск той. Так виглядала слава Божа. Побачив­ши її, упав я лицем до землі. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 148, 1-2. 11-13аб. 13в-14
Земля і небо повні Його слави.
Хваліть Господа із неба, *
хваліть Його на висотах!
Хваліть Його, всі ангели Його. *
Хваліть Його, всі Його сили.
Царі землі і всі народи, усі судді землі і вельможі, *
хлопці і дівчата, старші разом з молодими
хай хвалять Ім’я Господнє, *
бо величним є Ім’я Його одного.
Велич Його – на землі і на небі. *
І Він підняв силу свого народу.
Хвала всім Його вірним, – *
синам Ізраїля, народові, що близький до Нього.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Сол 2, 14
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог покликав нас проповіддю Євангелія,
щоб ми осягнули славу Господа нашого Христа Ісуса.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 17, 22-27

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу, коли Ісус з учнями зібралися в Галілеї, Він сказав їм: «Син Людський буде виданий у руки людям, і вони Його вб’ють, але третього дня Він воскресне». І учні дуже засмутилися. Коли вони прибули в Капернаум, наблизилися зби­рачі дидрахм до Петра і запитали: «А ваш Учитель запла­тить дидрахму?» Він відповідає: «Так». А коли увійшов у дім, випередив його Ісус і каже: «Як тобі здається, Симоне, з кого земні царі беруть данину чи податок: зі своїх синів чи з чужих?» Коли той відповів: «Із чужих», – то Ісус сказав йому: «Отже, сини вільні. Але, щоб ми не спокусили їх, піди до моря, закинь вудку, візьми першу зловлену рибу, і, від­кривши їй рота, знайдеш статир; візьми його і дай їм за Мене та за себе». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа про благодаті, потрібні святій Церкві, щоб вона мог­ла гідно виконувати свої завдання щодо Бога та людей; мо­лімося також про благодаті, необхідні нам для істинно хрис­тиянського життя:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб Бог дарував йому здо­ров’я та сили в його нелегкому служінні.
2. Молімося за молодь і дітей, щоб вони мудро використову­вали роки навчання і як слід приготувалися до праці та слу­жіння на благо суспільства.
3. Молімося за всіх віруючих, щоб своїми словами та вчинка­ми вони були для сучасного світу істинними свідками Євангелія.
4. Молімося за батьків, щоб вони були для своїх дітей взір­цем працьовитості, порядності та побожності.
5. Молімося за померлих, щоб Господь благоволив прийняти їх до Небесного Царства.
6. Молімося за нас, щоб наша щира побожність надихала ближніх своєю істинністю та радістю.

Господи Ісусе Христе, Ти прийшов на землю, щоб спасти весь людський рід, вислухай наші молитви і допоможи усім нам осягнути вічне спасіння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, прийми милостиво дари, яких Ти сам уділяєш своїй Церкві для приношення, * та своєю силою переміни їх у таїнство нашого спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Слав Господа, Єрусалиме, що насичує Тебе ситтю пшеничною. (Пс 147Б, 1. 3 (147, 12. 14))

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, нехай причастя Твоїх таїнств дарує нам спасіння * і укріпить нас у світлі Твоєї істини. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 15 жовтня, понеділок Коли ми чуємо слово «навернення», часто не знаємо, що з ним робити і як його розуміти. Поводимо себе, як допитливі діти, які чекають на знак, щоб розвіяти свої сумніви. Ми потребуємо впевненості, а якщо її не отримуємо, ми ґрунтуємось на відомі речі, хоч і недосконалі. Навернутися, відступити від гріха для когось, кого добре і не знаєш, є для нас важкою справою. Христос обіцяє знак пророка Йони, який нас дуже глибоко торкнеться і змусить стати на коліна. І буде нам соромно, що ми не повірили в Того, хто для нас помер і воскрес.
Св. ТЕРЕЗИ ВІД ІСУСА, діви і Вчителя Церкви (біл) Обов’язковий спомин
Св. Тереза народилася в Авілі у 1515 році. Ще в дитинстві вона мріяла загинути мученицькою смертю за віру. У двадцятирічному віці Тереза вступила до монастиря кармелітанок. Слідуючи за Божим натхненням, вона завершила реформу свого ордену, заснувавши 32 монастирі. За допомогою св. Йоана від Хреста взялася також за реформу ордену Кармелітів. Нове відгалуження ордену отримало назву – Кармеліти Босі. Опираючись на свій особистий досвід, св. Тереза написала багато праць, котрі є перлинами містичної літератури. Померла 15 жовтня 1582 року.


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 11 жовтня, четвер (зел) Четвер ХХVIІ звичайного тижня
Церква сьогодні скеровує до нас слово, в якому Христос показує причину наших поразок у молитві. Перша це нестабільність у молитві. Ми дуже легко знеохочуємось, є нетерпеливі, хотіли б, щоб наші молитви швидко виконувались, так як вибраний народ на пустині. Не хотіли чекати, були готові залишити все, щоб тільки були виконані їх прагнення. Друга – не знаємо, про що молитися, що нам потрібно. Христос підказує: спочатку просіть про Духа, а тоді будете мати і терпеливість і будете знати, що потребуєте.
Або (біл) довільний спомин св. ЙОАНА XXIII, Папи
Анджело Джузеппе Ронкаллі народився 1881 р. на півночі Італії, у містечку Сотто-іль-Монте. 1902 р. він закінчив початкову духовну семінарію в Бергамо, а в 1904 отримав сан священника. Під час війни знаходився на фронті: спочатку як санітар, а потім як капелан. 23 грудня 1944 р. був призначений папським нунцієм в Парижі, а з 1951 став представником Святого Престолу при ЮНЕСКО. Влітку 1952 р. папа Пій ХІІ призначив його кардиналом, а 1953 р. – патріархом Венеції. 28 жовтня 1958 р. кардинала Ронкаллі обрано Папою Римським. Понтифікат Йоана XXIII, що продовжився неповних 5 років, визначив новий курс ватиканської політики, яка відповідала новим реаліям і була покликана встановити діалог між різними країнами та конфесіями і покращити соціальне становище вірян у різних регіонах світу. 25 січня 1959 р. Йоан XXIII скликав Другий Ватиканський Собор. Помер 3 червня 1963 р. Канонізований 27 квітня 2014 р.
Спільні Меси: про Папу (стор. 124)