Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 15 серпня, середа

Літургія на кожен день, 15 серпня, середа

УРОЧИСТІСТЬ ВНЕБОВЗЯТТЯ ПРЕСВЯТОЇ ДІВИ МАРІЇ (біл)
МЕСА ВДЕНЬ

АНТИФОН НА ВХІД
І знамення велике видно було на небі – * жінка, одягнена в сонце, і місяць під стопами Її, * а на голові  Її вінець із дванадцяти зірок. (Одкр 12, 1)

Мовиться «Слава во вишніх»

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти взяв до небесної слави душу й тіло Непорочної Діви Марії, Матері Твого Сина; † вчини, просимо, щоб ми завжди дбали про духовні блага * та заслужили на участь у Її славі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Одкр 11, 19; 12, 1. 3-6. 10
Читання з Книги Одкровення святого Йоана Апостола
Відкрився Божий храм на небі, і з’явився ковчег Його Завіту в Його храмі. І велике знамення з’явилося на небі: жінка, зодягнена в сонце, і місяць під її ногами, а на її голові – вінець із дванадцяти зірок. І з’явилося на небі інше знамення: ось, великий червоний дракон, який мав сім голів і десять рогів, і на його головах – сім вінців. А його хвіст змів третину небесних зірок і скинув їх на землю. І змій став перед жінкою, яка мала народити, щоб, коли народить, пожерти її дитину. І вона народила дитину чоловічої статі, котра має пасти всі народи залізним жезлом. І взяте було її дитя до Бога і до Його престолу. А жінка втекла в пустелю, де мала місце, приготовлене Богом. І я почув гучний голос на небі, що промовляв: «Тепер настало спасіння і сила, і Царство нашого Бога, і влада Його Христа». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс  45, 10бв-11. 12аб і 16
Стоїть Цариця по Твоїй правиці.
Дочки-царівни – в твоїй славі, †
і цариця – вся в офірському золоті –*
стала по твоїй правиці.
Послухай, дочко, глянь, прихили своє вухо: *
забудь свій народ і дім свого батька.
Бо ж цар бажає твоєї краси, *
адже ж він є твоїм паном! Тож йому поклонися.
Їх приведуть веселими та в захопленні – *
їх уведуть до палацу царя.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 15, 20-27 б
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян
Брати! Христос встав з мертвих, – первісток з покійних. Оскільки смерть через людину, – то через людину й воскресіння мертвих. Як в Адамі всі помирають, так у Христі всі оживуть. Кожний у своєму порядку: первісток Христос, потім ті, які Христові, – під час Його приходу, а потім – кінець, коли Він передасть Царство Богові й Отцеві, коли знищить усяку владу, всяке панування та силу. Бо Йому належить царювати, доки не покладе всіх своїх ворогів собі під ноги. Останній ворог, який буде знищений, – це смерть, бо все підкорив Йому під ноги.  Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Взята Марія на небеса,
радісно співають ангельські хори.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 39-56

† Читання святого Євангелія від Луки
Тими днями Марія, вставши, поспішно пішла в гірську місцевість, до міста Юдиного. Вона ввійшла в дім Захарії і привітала Єлизавету.  Коли ж почула Єлизавета привітання Марії, заворушилося немовля в її утробі. Єлизавета сповнилася Святим Духом і вигукнула гучним голосом, промовляючи: «Благословенна ти між жінками і благословенний плід твоєї утроби! І звідки ж мені це, щоби до мене прийшла Мати мого Господа? Бо як почула я твоє привітання, то з радощів заворушилася дитина в моїй утробі. Блаженна ж та, яка повірила, що здійсниться сказане їй Господом!»  А Марія промовила:  «Величає душа моя Господа, і радіє дух мій у Бозі, Спасителі моїм, бо Він зглянувся на покору слугині своєї; ось бо віднині блаженною зватимуть мене всі покоління, бо вчинив мені велике Сильний, і святе Ім’я Його, і милосердя Його з роду в рід для тих, хто боїться Його. Він виявив силу свого рамена, розсіяв гордих думками сердець їхніх, скинув могутніх з престолів і підняв угору покірних, голодних наситив благами, а багатих відіслав ні з чим. Він пригорнув Ізраїля, слугу свого, згадавши милосердя, як і проголосив нашим батькам – Авраамові та роду його аж до віку!» Тож Марія перебула в неї якихось три місяці й повернулася до свого дому.  Слово Господнє.

Мовиться  “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Святкуючи урочистість Внебовзяття Діви Марії та уповаючи на її заступництво, вознесімо до Бога наші смиренні просьби:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб Пресвята Діва Марія завжди опікувалася ним.
2. Молімося за Україну, нашу Батьківщину, щоб вона тішилася миром та змогла перебороти всякі негаразди і укріпилася духовно.
3. Молімося за жінок і дівчат, щоб для всього суспільства вони були прикладом побожності та працьовитості.
4. Молімося за жіночі чернечі ордени, щоб вони змогли вознестися над земною суєтою і дбали тільки про духовні блага.
5. Молімося за померлих, щоб Пресвята Діва Марія, заступниця грішників, випросила для них благодать споглядання Бога у сонмі Святих на небесах.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, на землі віддаючи честь Пре- святій Богородиці, удостоїлися милості прославляти її на небесах.

Всемилостивий Отче, Ти в Матері Твого Сина явив нам взірець смирення і чистоти, а коли Вона скінчила своє земне паломництво, взяв її з душею і тілом на небеса; прийми наші молитви, які  ми возносимо за її заступництвом, і вчини, щоб ми теж осягнули частку в її небесній славі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, нехай вознесеться до Тебе жертва нашої ві дданості, † і за заступництвом Пречистої Діви Марії, взятої на небо, запали наші серця вогнем любові, * щоб ми невпинно прямували до Тебе. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Слава Марії, взятої на Небо.
С. Господь з вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку * Тобі , Господи, святий Отче, Всемогутній, вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Сьогодні Богородиця Діва на небеса була взята, * ставши для Твоєї Церкви початком і образом її звершення, * а для подорожуючого люду – * розрадою та доказом сповнення їхньої надії. * Ти не схотів, щоб тління у гробі зазнала Діва, * яка на світ народила чудесно втіленого Твого Сина – * Творця усього живого. Тому разом із ангельськими хорами * прославляємо Тебе, радісно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ось бо віднині ублажатимуть Мене всі роди. * Велике бо вчинив Мені  Всемогутній. (Лк 1, 48-49)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, прийнявши спасенні таїнства, просимо Тебе, † щоб за заступництвом Пресвятої Діви Марії, взятої на небо, * Ти привів нас до слави воскресіння. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії