Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 серпня, вівторок

Літургія на кожен день, 14 серпня, вівторок

Простота, відкритість дитини – ось взірець яким маю бути, щоб подобатись Господу. Під час кожної Євхаристії Господь прагне нас змінювати та зміцнювати своєю благодаттю. Знаючи Його милосердя та любов, стараймося позбутися усякого зла та фарисейської закваски, яка псує в нас чисте Боже Джерело.
СВ. МАКСИМІЛІАНА МАРІЇ КОЛЬБЕ, пресвітера і мученика (черв) Обов’язковий спомин
Святий Максиміліан Кольбе народився у Здуньській Волі поблизу Лодзі (Польща) у 1894 році. Вступив до ордену Францисканців і у 1918 був рукоположений у пресвітери. Незважаючи на особисту любов до крайньої убогості, в апостольській праці послуговувався найсучаснішими засобами масової інформації. Ревно поширював культ Непорочної Марії. У 1941 році був ув’язнений фашистами в концентраційному таборі в Освенцімі, де давав усім приклад терпеливості. Добровільно прийняв смерть замість іншого в’язня у камері голоду. Помер 14 серпня 1941 року.



АНТИФОН НА ВХІД
Прийдіть, благословенні Отця Мого, – говорить Господь. – * Істинно кажу вам: * усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших – * ви Мені зробили.

КОЛЕКТА
Боже, Ти святого Максиміліана Кольбе, пресвітера і мученика, палаючого любов’ю до Непорочної Діви, наповнив ревністю у спасінні душ і любові до ближніх; † вчини милостиво, щоб ми за його заступництвом на славу Тобі сумлінно трудились у служінні людям * і аж до смерті змогли уподібнитись до Твого Сина. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єз 2, 8 — 3, 4
Читання з Книги пророка Єзекиїла.
Так говорить Господь: «Ти, сину людський, слухай, що Я говоритиму до тебе; не будь бунтівником, як дім бунтівників. Відчини уста свої і з’їж, що Я даю тобі». Глянув я – аж ось рука простягнута до мене, а в ній сувій. Розгорнув Господь його переді мною, аж він записаний з обох сторін, і виписані були на ньому: жалощі, стогін і скарги. Сказав Він до мене: «Сину людський! З’їж те, що тут перед тобою; з’їж оцей сувій, та й іди, говори до дому Ізраїля». Я відкрив уста, і Він дав мені спожити той сувій і сказав до мене: «Сину людський! Нагодуй твої нутрощі й наповни твою утробу цим сувоєм, що передаю тобі». Я спожив його, і був він устам моїм солодкий, як мед. Тоді Він сказав до мене: «Сину людський! Іди до дому Ізраїля і говори до них Моїми словами». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 119, 14 і 24. 72 і 103. 111 і 131
За мед солодше слово Твоє, Боже.
Дорогою Твоїх свідчень я радію, *
більше ніж всім багатством.
Бо і свідчення Твої – для мене радість, *
і моя порада – в Твоїх настановах.
Закон Твоїх уст для мене добрий – *
кращий за безліч золота і срібла.
Яка ж солодка Твоя мова для мого піднебіння, *
для уст моїх за мед солодша!
Я успадкував Твої свідчення навіки, *
адже вони – радість мого серця.
Я відкриваю свої уста і хапаю повітря, *
бо так заповідей Твоїх бажаю!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Мт 11, 29аб
Алілуя, алілуя, алілуя.
Візьміть Моє ярмо на себе і навчіться від Мене,
бо Я лагідний і покірний серцем.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 18, 1-5. 10. 12-14
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу підійшли до Ісуса учні й кажуть: «То хто більший у Царстві Небесному?» Ісус покликав до себе дитину, поставив її серед них і сказав: «Воістину кажу вам: якщо не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Царство Небесне. Отже, хто умалить себе, як ця дитина, той буде більшим у Царстві Небесному. Хто приймає таку дитину в Моє Ім’я, той Мене приймає. Глядіть, щоб ви не погордували жодним з цих малих, бо кажу вам, що їхні ангели на небі повсякчас бачать обличчя Мого Небесного Отця. Як ви вважаєте? Коли в якогось чоловіка буде сто овець і одна з них заблукає, чи не залишить він дев’яносто дев’ять у горах і не піде шукати заблукалої? І коли станеться, що знайде її, воістину кажу вам, що радітиме нею більше, ніж дев’яноста дев’ятьма, які не заблукали. Так само немає бажання в Отця вашого Небесного, щоби загинув один із цих малих». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Навчаючись від святого Максиміліана Марії любові до Бога і ближнього, за його заступництвом просімо у Господа благодатей, потрібних святій Церкві і нам особисто:

1. Молімося за Святійшого Отця, щоб Господь Бог обдарував його здоров’ям і покликав багатьох помічників у його нелегкій праці.
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона розвивалася не тільки матеріально, але й духовно.
3. Молімося за вихователів та вчителів, щоб вони, за прикладом святого Максиміліана Марії, не тільки навчали молодь та дітей, але й виховували їх прикладом власного життя.
4. Молімося за тих, які насміхаються з релігійних поглядів інших людей, щоб Господь дарував їм благодать розуміння і терпимості.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь благоволив помилувати їх.
6. Молімося за нас самих, щоб Господь обдарував нас мужністю і любов’ю до ближнього, якими він так щедро наділив святого Максиміліана Марію.

Боже, святий Максиміліан Марія Кольбе не вагався віддати своє життя заради ближнього, наповни наші серця такою ж любов’ю до Тебе і до всіх людей. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, приносимо Тобі наші дари і смиренно благаємо: * вчини, щоб за прикладом святого Максиміліана Кольбе ми навчилися жертвувати Тобі наше життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про мучеників № 37

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ніхто не спроможний любити більше, ніж тоді , * коли він за своїх друзів своє життя віддає, – говорить Господь. (Пор. Йн 15, 13)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, вчини, щоб ми, поживлені Тілом і Кров’ю Твого Сина, палали вогнем Його любові, * яку святий Максиміліан Кольбе черпав з цієї трапези. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 15 жовтня, понеділок Коли ми чуємо слово «навернення», часто не знаємо, що з ним робити і як його розуміти. Поводимо себе, як допитливі діти, які чекають на знак, щоб розвіяти свої сумніви. Ми потребуємо впевненості, а якщо її не отримуємо, ми ґрунтуємось на відомі речі, хоч і недосконалі. Навернутися, відступити від гріха для когось, кого добре і не знаєш, є для нас важкою справою. Христос обіцяє знак пророка Йони, який нас дуже глибоко торкнеться і змусить стати на коліна. І буде нам соромно, що ми не повірили в Того, хто для нас помер і воскрес.
Св. ТЕРЕЗИ ВІД ІСУСА, діви і Вчителя Церкви (біл) Обов’язковий спомин
Св. Тереза народилася в Авілі у 1515 році. Ще в дитинстві вона мріяла загинути мученицькою смертю за віру. У двадцятирічному віці Тереза вступила до монастиря кармелітанок. Слідуючи за Божим натхненням, вона завершила реформу свого ордену, заснувавши 32 монастирі. За допомогою св. Йоана від Хреста взялася також за реформу ордену Кармелітів. Нове відгалуження ордену отримало назву – Кармеліти Босі. Опираючись на свій особистий досвід, св. Тереза написала багато праць, котрі є перлинами містичної літератури. Померла 15 жовтня 1582 року.


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 11 жовтня, четвер (зел) Четвер ХХVIІ звичайного тижня
Церква сьогодні скеровує до нас слово, в якому Христос показує причину наших поразок у молитві. Перша це нестабільність у молитві. Ми дуже легко знеохочуємось, є нетерпеливі, хотіли б, щоб наші молитви швидко виконувались, так як вибраний народ на пустині. Не хотіли чекати, були готові залишити все, щоб тільки були виконані їх прагнення. Друга – не знаємо, про що молитися, що нам потрібно. Христос підказує: спочатку просіть про Духа, а тоді будете мати і терпеливість і будете знати, що потребуєте.
Або (біл) довільний спомин св. ЙОАНА XXIII, Папи
Анджело Джузеппе Ронкаллі народився 1881 р. на півночі Італії, у містечку Сотто-іль-Монте. 1902 р. він закінчив початкову духовну семінарію в Бергамо, а в 1904 отримав сан священника. Під час війни знаходився на фронті: спочатку як санітар, а потім як капелан. 23 грудня 1944 р. був призначений папським нунцієм в Парижі, а з 1951 став представником Святого Престолу при ЮНЕСКО. Влітку 1952 р. папа Пій ХІІ призначив його кардиналом, а 1953 р. – патріархом Венеції. 28 жовтня 1958 р. кардинала Ронкаллі обрано Папою Римським. Понтифікат Йоана XXIII, що продовжився неповних 5 років, визначив новий курс ватиканської політики, яка відповідала новим реаліям і була покликана встановити діалог між різними країнами та конфесіями і покращити соціальне становище вірян у різних регіонах світу. 25 січня 1959 р. Йоан XXIII скликав Другий Ватиканський Собор. Помер 3 червня 1963 р. Канонізований 27 квітня 2014 р.
Спільні Меси: про Папу (стор. 124)