Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Науковці реконструювали обличчя святого Миколая

Науковці реконструювали обличчя святого Миколая

Учені Ліверпульського університету поділилися зі світом тим, що вони називають найреалістичнішим із будь-коли створених портретів святого Миколая – єпископа Мирського, який жив у IV столітті та став прообразом сучасної фігури Санта Клауса (чи, на наших теренах, Діда Мороза).
Як повідомляє CNA, університетські дослідники використали систему реконструкції й інтерактивну 3D-технологію, щоб створити портрет, який було оприлюднено рівно рік тому, на спомин святого Миколая.


Серед виразних рис обличчя святого, реконструйованого за скелетом та історичними матеріалами, – зламаний ніс. Це, втім, не так дивно, адже святий Миколай, який жив у 270–343 роках, був ув'язнений під час переслідування християн Діоклетіаном, а згодом звільнений, коли до влади прийшов Костянтин. Крім того, за легендою, під час Нікейського Собору Миколай був такий обурений єрессю Арія, що аж вдарив його; можливо, жартують журналісти CNA, Арій дав здачі.
Новини зі світу Папа став на захист переслідуваного народу єзидів Загальна аудієнція в середу, 24 січня 2018 року, не була єдиною в розпорядку Папи Франциска. Перед тим як приєднатися до вірних, зібраних на площі святого Петра у Ватикані, він прийняв представників спільноти єзидів із Німеччини, виступаючи на захист цієї переслідуваної меншини, яка стала «невинною жертвою абсурдного та нелюдського варварства», зокрема в Іраку та Сирії. Святий Отець закликав до визнання, захисту й пошани до меншин, які зазнають переслідувань через віру. Єзиди відстоюють право на існування як релігійна спільнота і, за словами Його Святості, ніхто не має права скасовувати релігійну громаду тільки тому, що вона не належить до так званих «прийнятних».