Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 9 лютого, п'ятниця

Літургія на кожен день, 9 лютого, п'ятниця

(зел) П’ятниця V звичайного тижня

Щоб цілковито відчути Ісуса, ми повинні повністю на Нього відкритися. Ми щоденно потребуємо Ісусового “Еффата”, щоб наше життя ставало свідченням Божої любові та доброти. Не є повним свідченням лише слова про Бога, не є ним також виконання самих лише добрих вчинків. Вслуховуючись в сьогоднішнє Євангеліє, попросімо Ісуса про зцілення нашого слуху і мови, щоб вони служили лише тому, що гідне і справедливе.

АНТИФОН НА ВХІД

Ходіте, поклонімся і ниць припадім; * припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим! * Бо Він наш Бог.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: з батьківською добротою постійно піклуйся про свою родину, † а оскільки ми всю надію покладаємо на небесну благодать, * тримай нас завжди під Твої м покровом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

1 Цар 11, 29-32; 12, 19
Читання з Першої книги Царів.
Сталося того часу: коли Єровоам вийшов з Єрусалиму, то зустрів його в дорозі пророк Ахія з Шіло. Був він у новім плащі, і було їх лише двоє у полі. Вхопив Ахія нового плаща, що мав на собі, роздер його на дванадцять шматків і сказав до Єровоама: «Візьми собі десять шматків; так бо говорить Господь, Бог Ізраїля: “Ось Я вирву з руки Соломона царство і дам тобі десять колін. Він матиме одне лише коліно заради слуги Мого Давида й заради Єрусалиму, міста, яке Я вибрав з-поміж усіх колін Ізраїля”». Так відпав Ізраїль від Давидового дому – аж по цей день. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 81, 10-11аб. 12-13. 14-15
Я – Господь Бог твій, слухай же Мій голос.

В тебе не буде чужого бога, – *
ти не поклонятимешся чужому богу!
Бо Я є твій Господь Бог, *
який з Єгипетської землі тебе вивів.
Та Мій народ не почув голосу Мого, – *
Ізраїль Мене не послухав.
І Я відпустив їх через закам’янілість їхнього серця; *
вони живуть за забаганками своїми.
Якщо би Мій народ Мене послухав, *
якщо б Ізраїль ходив дорогами Моїми, –
Я скоро впокорив би ворогів їхніх, – *
наклав би Мою руку на тих, хто їх утискає.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Діян 16, 14б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господи, відкрий нам серце,
щоб ми сприйняли слово Твого Сина.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 7, 31-37
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу, залишивши околиці Тира, Ісус знову прийшов через Сидон до Галілейського моря, у межі Десятимістя. І привели до Нього глухого й з невиразною мовою, і просили Його, щоби поклав на нього руку. Відвівши його вбік від натовпу, Він вложив свої пальці в його вуха і, плюнувши, доторкнувся до його язика, та піднявши погляд до неба, зітхнув і каже йому: «Еффатa!», тобто: «Відкрийся!» І враз відкрилися його вуха, і розв’язалися пута його язика, і він заговорив виразно. Ісус звелів їм, аби нікому про це не говорили. Та чим більше Він їм забороняв, тим більше вони розголошували. І надзвичайно дивувалися, кажучи: «Він добре все зробив: і глухим дає слух, і німим – мову». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Зі смиренням представмо Господу наші прохання, уповаючи, що Той, який повернув слух глухим і мову німим, почує наші благання:
1. Молімося за святу Церкву, щоб їй ніколи не бракувало свя­щеників, готових з радістю і любов’ю служити Богу й ближ­ньому.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб світ почув його закли­ки до навернення і вшанування людського життя.
3. Молімося за глухонімих, щоб суспільство опікувалося ни­ми і щоб вони могли пізнати вчення віри.
4. Молімося за людей, які зазнали чудотворної дії Божої бла­годаті, щоб не боялися свідчити про Божу любов своїм ближнім.
5. Молімося за померлих, щоб на порозі вічності їх зустріло безмежне Боже милосердя.
6. Молімося за нас самих, щоб кожне слово, яке виходить із наших уст, славило Бога і приносило радість та мир ближнім.

Господи, Ти промовив: “Просіть і отримаєте”; вислухай наші смиренні молитви і благоволи їх виконати. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти сотворив хліб і вино, щоб підтримувати наше слабке життя; * вчини, щоб вони стали для нас також таїнством ві чного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хай славлять Господа за Його милість * і чудеса Його над людськими синами. * Бо Він наситив спраглу душу * і зголодні лу душу сповнив благом. (Пс 107 (106), 8-9)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів нас вчинити сопричасниками одного хліба і однієї чаші, † просимо Тебе: дай нам жити так, щоб ми, з’єднані воєдино у Христі , * з радістю приносили плід заради спасіння світу. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 12 лютого, вівторок (зел) Вівторок V звичайного тижня
Слова сьогоднішнього Євангелія Ісус скеровує не лише до фарисеїв, але також і для нас це є різке звинувачення. Оцей народ устами мене поважає, серце ж їхнє далеко від мене (Мт 15,8). Цими сильними словами Він нагадує нам, щоб наше життя, наші вчинки, наше прагнення служити братам і сестрам були щирі та позбавлені лицемірства і фальші.