Католицький Медіа-Центр Римсько-Католицької Церкви в Україні
» » » Літургія на кожний день. 5 грудня, вівторок

Літургія на кожний день. 5 грудня, вівторок

(фіол) Вівторок I тижня Адвенту


Прагнення незрячого прозріти, щоб побачити, було б без сенсу, якби не було що бачити. Прагнення зрячого побачити теж свідчить, що очікування ще не здійснилось. Сліпота зрячих стає парадоксом тоді, коли перед своїми здоровими очима мають саме Світло. Так, Бог закрив це перед мудрими і кмітливими, а відкрив немовляткам. Коли нема ще сформованої мови і бракує слів для переказу досвіду, знаком Божого Царства є мир, який дуже відчувають діти.

АНТИФОН НА ВХІД
Ось прийде Господь і з Ним усі святі; * і в цей день засяє велике світло. (Пор.: Зах 14, 5. 7)

КОЛЕКТА
Удовільни, Господи Боже, наші благання і уділи нам, стражденним, Твоє ї милостивої допомоги, † щоб ми, поті шені присутністю Твого Сина, який приходить, * не були вже заплямлені жодною скверною давньої людини. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки ві чні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 11, 1-10
Читання з Книги пророка Ісаї.
Тими днями вийде паросток із пня Єссея, і вітка виросте з його коріння. Дух Господній спочине на ньому, дух мудрості й розуму, дух ради і сили, дух знання й страху Господнього, і насолода Його – у страхові Господньому; він судитиме не як око бачить, і не як вухо чує присуд видаватиме. Він буде по справедливості судити вбогих, по правоті оголошувати присуд для бідних у країні. Гнобителя вдарить палицею своїх уст, духом своїх губ знищить нечестивого. Справедливість буде поясом у нього на крижах, і вірність підпереже його боки. Вовк замешкає з ягнятком, леопард біля козеняти лежатиме; телятко й левеня будуть пастися разом, і поганяти їх буде мала дитина. Корова й ведмедиця будуть пастися разом, маленькі їхні лежатимуть біля себе, а лев, як віл, солому буде їсти. Немовля гратиметься над норою гадюки, а малятко встромить руку в зміїну нору. На всій Моїй святій горі зла не чинитимуть, ні шкоди, бо земля так буде повна знання Господа, як води покривають море. І станеться того дня: корінь Єссея буде знаменом народам; язичники шукатимуть його, і житло його буде славне. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 72, 1-2. 7-8. 12-13. 17
За днів Господніх буде мир повіки.

Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *
і судом – Твоїх убогих.

За його днів процвітатиме справедливість †
і буде щедрота миру – *
доки не зникне місяць.
І він буде панувати від моря і до моря, *
і від ріки аж до краю світу.

Бо він визволить знедоленого, що голосить, – *
убогого, в якого помічника немає.
Він змилосердиться над бідним і вбогим, *
і спасе душі нужденних.

Нехай благословиться його ім’я навіки, *
його ім’я перебуватиме, доки існує сонце.
В ньому будуть благословенні всі земні народи, – *
всі люди назвуть його блаженним.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Алілуя, алілуя, алілуя.
Ось Господь наш прийде у потузі
і просвітлить очі слуг своїх.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 21-24
† Читання святого Євангелія від Луки.
Тієї години Ісус звеселився у Святому Духові і сказав: «Славлю Тебе, Отче, Господи неба й землі, бо втаїв Ти це від мудрих та розумних і відкрив те немовлятам. Так, Отче, бо таким було уподобання в Тебе. Усе передане Мені Моїм Отцем; і ніхто не знає, хто Син, один тільки Отець; і хто Отець, – один тільки Син, – і кому тільки Син захоче відкрити». Звернувшись до учнів наодинці, Він сказав: «Блаженні очі, які бачать те, що ви бачите. Кажу вам, що багато пророків і царів бажали побачити те, що ви бачите, але не побачили, і почути те, що ви чуєте, але не почули». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Як учні, котрі приходили до Христа із своїми проблемами, прийдімо і ми до Господа та представмо Йому наші турботи і потреби:


1. Молімося за Божу Церкву, щоб вона вченням Євангелія та благодатями святих таїнств робила всіх людей святим народом Господнім.
2. Молімося за Святішого Отця, єпископів і священиків, щоб вони наповнювали серця Божого народу благодатями Святого Духа, якими їх обдарував Господь у таїнстві Рукоположення.
3. Молімося за суддів, щоб у своїй праці вони керувались со¬вістю і почуттям відповідальності перед єдиним Суддею – Христом.
4. Молімося за людей фізично чи психічно неповноцінних, щоб вони ніколи не зазнавали кривди від ближніх і отри¬мували матеріальну та духовну підтримку.
5. Молімося за тих, хто важко хворіє або знаходиться на по¬розі смерті, щоб вони гідно використали час Адвенту і змогли приготуватися до зустрічі з Христом-Суддею.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли дякувати Богові за дар віри і можливість постійного пізнавання прекрасних тайн Його благодіянь.

Господи Ісусе Христе, очікуючи Твого пришестя, просимо Тебе: вислухай наші молитви і вчини, щоб ми приготували наші серця до зустрічі з Тобою в небесах. Котрий живеш і ца¬рюєш на віки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дозволь ублагати Тебе нашими молитвами смирення і жертвами, † і тоді , коли не рятують заслуги, * нехай прийде нам на допомо- гу захист Твоє ї милості. Через Христа, Господа нашого.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Бог, справедливий Суддя, * увінчає тих, які очікують Його приходу. (Пор. 2 Тим 4, 8)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені стравою духовної по- живи, смиренно благаємо Тебе, Господи, † щоб участю у цій тайні Ти навчив нас мудро оці нювати земне * і жадати небесного. Через Христа, Господа нашого.