Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Мандрівка у світ Біблії: київська презентація книжки отця Володимира Кусьнежа

Мандрівка у світ Біблії: київська презентація книжки отця Володимира Кусьнежа

Увечері 9 листопада 2017 року в Інституті святого Томи Аквінського в Києві презентували книжку отця Володимира Кусьнежа «Світ Біблії. Подорож батьківщиною Ісуса Христа». Презентація минула в домашній атмосфері, адже праця побачила світ саме в інститутському видавництві «Кайрос».
Розпочала зустріч редакторка видавництва Юлія Карпицька, яка сказала кілька слів про автора й видавничу команду, розповіла про зміст тексту й анонсувала розіграш призів – примірників книжки й сумок із домініканською символікою – наприкінці презентації.

Отець Ігор Гнюс OP, який звернувся до присутніх як представник Інституту, підкреслив, що історичність Ісуса – це та база, на якій християни вибудовують свої аргументи. «Світ Біблії» пропонує нам вкрай цінний інструмент для пізнання Святого Письма, адже Бог об’явився в конкретному місці й часі – тому важливо розуміти контекст Христового життя, щоб осягнути глибину його звістки.

Продовжив цю думку бібліст отець Петро Октаба OP. Він сказав, що, можливо, головна цінність цієї книжки описана в підзаголовку – це текст про батьківщину Ісуса Христа. Вивчати Святе Письмо, не знаючи історичних контекстів, неможливо, саме тому для біблійних шкіл важливо поєднувати читання натхненного тексту з подорожами туди, де розгорталися його події. «Світ Біблії» дозволяє вирушити в таку мандрівку, не виходячи з дому.

Далі до слухачів звернувся сам автор. Отець Володимир Кусьнеж скромно зазначив, що ця книжка так само належить йому, як і численним мудрим людям, із чиїх творів виросла, окремо наголосивши на важливості фундаментальної праці французького теолога Ролана де Во. З іншого боку, він нагадав, що текст з’явився у друкованому вигляді зокрема завдяки студентам курсу з біблійного середовища – адже вони часто просили про конспекти лекцій, за якими можна було б готуватися до іспитів. Утім, книжка, на думку отця Володимира, допоможе не тільки студентам, а й самому викладачеві, давши можливість лишати деякі теми для самостійного опрацювання. Він порадив, наприклад, особливу увагу звернути на останній розділ, про новозавітний період життя Ізраїлю – до цієї теми в курсі лекцій зазвичай не вдається добратися.

Автор попросив також про зворотний зв’язок: оскільки книжка поставала насамперед для студентів, він хотів би ще краще пристосувати її до їхніх потреб. Тому до наступного видання заплановано додати, зокрема, словник термінів, які читачам цього будуть незрозумілі.

Одне з запитань із залу стосувалося того, чи нема у планах парного підручника – для курсу з історії спасіння. Отець Володимир відповів, що матеріалів із цього приводу українською мовою й без нього є достатньо. А от курсу з П’ятикнижжя бракує, і хто зна, чи не стане це наступним книжковим проектом.

Після розмови з аудиторією відбувся обіцяний розіграш призів. Ті, кому не пощастило виграти книжку, змогли купити її зі знижкою – а потім, постоявши в черзі, бо охочих було чимало, отримати автограф отця Володимира.


Варвара Холодна, КМЦ



Новини з України «Біблія – Божий лист до кожного з нас». Реколекції для підлітків у Крисовичах «Біблія – Божий лист до кожного з нас». Під таким гаслом у монастирі Сестер Служебниць Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, що в Крисовичах Мостиського району на Львівщині, з 9 до 11 лютого відбулися реколекції – духовні вправи для підлітків. До них приєдналися учасники зі Львова, з Мостиськ, Волиці, Чишок, Крисовичів і Золотковичів.