Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Зустріч Лицарів Колумба: «сильна правиця Церкви» перед Бердичівською мадонною

Зустріч Лицарів Колумба: «сильна правиця Церкви» перед Бердичівською мадонною

Навряд чи знайдеться багато парафій, де основну частину активних прихожан становили б чоловіки.
На Святих Службах їх не так і багато, дехто належить до так званих «святкових» католиків, тобто приходить до храму лише на свято. Тому подія, яка сталася 11–12 листопада в бердичівському санктуарії Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, була незвична й разюча: кількадесят статних чоловіків різного віку в солідних костюмах і краватках (як сказала одна бабця, «якісь міністри приїхали») на чолі з єпископом Віталієм Кривицьким молилися перед чудотворним образом Матері Божої Бердичівської. На два дні до Бердичева завітали Лицарі Колумба.

На жаль, про це найбільше в світі католицьке братство на загал знають небагато. А саме Лицарів Колумба за підтримку Церкви та благодійну діяльність Папа Йоан Павло ІІ назвав «сильною правицею Церкви».
Лицарі Колумба – це братство чоловіків-католиків, засноване священиком із Ірландії Майклом Джозефом Мак-Ґівні 1882 року у США для підтримки та допомоги робітникам-іммігрантам. Тоді у США на виробництві травмувалося й гинуло багато людей, їхні сім'ї опинялись у скруті, діти часто залишалися сиротами. Прагнучи допомогти, отець Мак-Ґівні навіть усиновив дітей одного з загиблих робітників, але таких сиріт по всій Америці були тисячі. Тому у братстві створили систему страхування для допомоги родинам, які втратили годувальника. У наш час лицарі також займаються освітою, благодійністю, євангелізацією.

Назвою «Лицарі Колумба» отець-засновник хотів показати визначну роль католиків у формуванні американського суспільства. Сьогодні Лицарі діють у багатьох країнах світу, зокрема в Україні. Членство має чотири ступені: благодійність, єдність, братерство і патріотизм. До братства приймають лише практикуючих католиків – чоловіки віком понад 18 років.

З 2013 року Лицарі Колумба є в Україні. Ще 2006 року ідею створення в Україні їхнього братства висловив кардинал Греко-Католицької Церкви Любомир Гузар. Пізніше її підтримали глава УГКЦ Святослав Шевчук і архієпископ Мечислав Мокшицький, які стали першими лицарями в Україні. Рада Лицарів Колумба працює у Львові.

Сьогодні в нашій державі є кількасот членів братства, здебільшого греко-католиків, які належать до перших трьох ступенів. Вони різняться віком (комусь ледве за двадцять, комусь – вісімдесят), соціальним статусом, освітою. Але їх об’єднує прагнення працювати на благо Церкви і людей, дух братерства та взаємної підтримки. Життя спільноти активне: лицарі зустрічаються, спілкуються, єднаються у спільній молитві й добрих справах. Вони не прагнуть гучної слави, їхня мета – допомога ближньому, служіння Господу Богові. Українські Лицарі співпрацюють з благодійними організаціями, допомагають учасникам АТО, малозабезпеченим родинам і дітям-інвалідам. Наприклад, львівські Лицарі Колумба опікуються сім’ями з хворими дітьми, допомагають госпіталю прикордонних військ, збирають кошти на протезування,придбання ліків і медичної апаратури, співпрацюють з братами з діаспори.

Під час Меси єпископ Віталій Кривицький наголосив на ролі чоловіка в сучасній Католицькій Церкві та в родині, у вихованні дітей на батьківському прикладі, формуванні в них християнських цінностей, вміння чинити добро. Вірні змогли ознайомитися з історією та діяльністю братства.

Традиційно чоловіків називають сильною статтю, опорою, годувальниками й захисниками. Звісно, в наш час жінка і без чоловіка не пропаде. Для жінок відкриті професії, про які вони раніше й не мріяли: військовослужбовиці, поліціянтки, президентки. Але приклад Лицарів Колумба показує, що це ніяк не нівелює ролі чоловіка. Від них віє спокоєм та надійністю, вони викликають повагу та вселяють віру в майбутнє наших дітей і Церкви.

Господи, зроби, щоб таких чоловіків у нашій Церкві й державі було якнайбільше.

Ірина Розвадовська

Фото: Максим Железніцький

По темі:
Єпископ Едвард Кава до Лицарів Колумба: "У нашому суспільстві є потреба - відродити тотожність, гідність і лицарство мужчини»
Засновано Раду Лицарів Колумба у Винниках
Папа Лицарям Колумба: Дякую за вклад у подолання культури байдужості



Чотири ночі нашого спасіння: Ніч відкуплення Здавалося, що текст про четверту ніч мав би бути кілька днів після публікації про третю ніч. Бо ж перша і друга ночі, були написані майже одразу. Однак, натхнення походить від Бога, і часом людина має лише чекати, що напише щось "як Бог дасть". Ці тексти - прекрасна ілюстрація цього. Тож, нехай навечір'я свята Божого милосердя буде для нас часом глибшого осмислення ночі нашого відкуплення*.   
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.