Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа Франциск вручив цьогорічні «Премії Рацінґера»

Папа Франциск вручив цьогорічні «Премії Рацінґера»

«Йозеф Рацінґер і надалі залишається вчителем та співрозмовником-приятелем усіх, хто розвиває дар розуму, щоб відповісти на людське покликання до пошуку істини», – сказав Папа Франциск під час церемонії вручення «Премії Рацінґера» цьогорічним лауреатам, яка відбулась у суботу, 18 листопада 2017 року, в Апостольському палаці у Ватикані.
Нагадаємо, що, відповідаючи на запити численних вчених щодо створення структури, завданням якої було б поширювати та досліджувати праці професора Йозефа Рацінґера, Папа Бенедикт XVI 2010 року створив «Ватиканський фонд Йозефа Рацінґера – Бенедикта XVI». Його завдання – сприяти пізнаванню й вивченню богослов’я, організовувати та проводити конгреси високого наукового й культурного рівня, преміювати науковців за особливі заслуги. Цей фонд встановив премію, яку журналісти називають «Нобелівською премією» в богослов’ї.
Лауреатами вже сьомого нагородження стали німецький лютеранський богослов Теодор Дітер, німецький католицький священик-богослов Карл-Гайнц Менке й естонський православний мирянин композитор Арво Пярт. Їх представили під час брифінгу у вересні за участю отця Федеріко Ломбарді SJ, який очолює «Ватиканський фонд Йозефа Рацінґера – Бенедикта XVI».
Вітаючи провід фонду, наукове журі та лауреатів, Папа Франциск скерував думку до свого попередника. «Його молитва і стримана присутність супроводжують нас на спільному шляху; його твори й навчання надалі залишаються живою та цінною спадщиною для Церкви і для нашого служіння», – сказав Понтифік, заохочуючи фонд не лише вивчати й поглиблювати цю спадщину, а й у дусі Йозефа Рацінґера продовжувати богословські пошуки «на нових ділянках, де сучасна культура спонукає віру до діалогу».
«Цей діалог невідкладно й життєво потрібен людському духові: його потребує віра, яка стає абстрактною, якщо не вкорінюється в часі, його потребує розум, який стає нелюдяним, якщо не підноситься до Трансцендентного», – наголосив Святий Отець.
За словами Папи Франциска, Йозеф Рацінґер і надалі залишається «вчителем і співрозмовником-приятелем» тих, хто шукає істини. Покликаний блаженним Павлом VI до єпископського служіння, він обрав гасло «Cooperatores veritatis» («Співробітники істини») – ці слова передають «весь сенс його богословської спадщини та служіння».
«Радію, що видатні постаті, нагороджені сьогодні премією, походять із трьох християнських конфесій, серед яких – лютеранська, з якою ми протягом цього року переживати особливо важливі моменти зустрічі на спільному шляху. Христова істина не призначена для солістів, вона симфонічна, тобто вимагає покірної співпраці та гармонійного взаємоподілу. Спільне її шукання, вивчення, споглядання та впровадження в життя в любові рішуче притягуватиме нас до повного сопричастя між нами: так істина стає живим джерелом дедалі тісніших зв’язків любові, – сказав Папа. – Я з радістю погодився на ідею поширити горизонти премії, щоб залучити до неї, крім богослов’я і пов’язаних наук, ще мистецтво. Це розширення добре відповідає баченню Бенедикта XVI, який неодноразово зворушливо говорив нам про красу як упривілейований шлях для того, щоб відкритися на трансцендентність і зустріти Бога».
Теодор Дітер, який народився 1951 року, очолює Інститут екуменічних пошуків у Страсбурзі. Активно залучений в екуменічний діалог, він відіграв важливу роль у підготовці «Спільної декларації щодо доктрини про виправдання». У 2012 року доповідав про лютерансько-католицький діалог під час зустрічі «Наукового гуртка Рацінґера» в Кастель-Ґандольфо.
Отець Карл-Гайнц Менке, який народився 1950 року, викладав богослов’я на Факультеті католицької теології Боннського університету. Він досліджує спадщину Йозефа Рацінґера й належить до Міжнародної богословської комісії.
Арво Пярт, православний естонець, – визнаний на міжнародному рівні композитор сакральної музики. Він є почесним доктором Папського Інституту сакральної музики, членом Папської Ради у справах культури та був учасником виставки «Сяйво істини, краса любові», організованої з нагоди 60-річчя священства Папи Бенедикта XVI, де виконав твір «Отче наш». Ця композиція прозвучала й під час цьогорічного вручення «Премії Рацінґера».


Новини з Ватикану Папа: Покликання – це шлях на все життя Душпастирство покликань – це завдання не окремих лідерів, а всієї спільноти. Про це нагадав Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 6 червня 2019 року, із учасниками симпозіуму, що зібрав у Римі відповідальних за душпастирство покликань у єпископатах континенту. Його Святість вирішив звернутися до них експромтом, але вручив також підготований текст промови.