Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 31 липня, вівторок

Літургія на кожен день, 31 липня, вівторок

«Слухайте і розумійте! Не те, що до уст входить, опоганює людину, а те що з уст виходить, те опоганює людину». Це не є лекція гігієни людини. Наука Христа про спасіння людини провадить нас через чистоту серця, думок, наших бажань. Щоб ми, які дбаємо про зовнішній вигляд, ще більш потурбувались про духовний внутрішній порядок у своєму серці.
СВ. ІГНАТІЯ ЛОЙОЛИ, пресвітера (біл) Обов’язковий спомин
Св. Ігнатій народився у 1491 році в країні басків. До 30-ти років вів вільне лицарське життя. Час одужання після важкого поранення став для нього часом благодаті. Після одужання він повісив перед чудотворною іконою Божої Матері в бенедиктинському абатстві Монсерра свою зброю і зайнявся самітними роздумами у гроті. Саме тут, опираючись на працю абата Гарсія де Кіснеро “Вправи духовного життя”, написав відомі “Духовні вправи”. Щоб стати священиком, він навчався у Барселоні, Алкалі, Саламанці і, нарешті, у Парижі. Там у 1534 році разом з шістьма друзями він започаткував новий орден під назвою Ісусове Товариство. Св. Ігнатій керував орденом до дня смерті, яка настала 31 липня 1556 року.


АНТИФОН НА ВХІД
Перед Іменем Ісуса нехай всяке колі но приклониться * на небі, на землі  й під землею, * і усіма мовами нехай сповідується, * що Ісус Христос є Господь на славу Бога Отця.

КОЛЕКТА
Боже, Ти у своїй Церкві воздвигнув святого Ігнатія для ще більшого поширення слави Твого І мені; † вчини, щоб ми, з його допомогою і за його прикладом змагаючись на землі , * отримали з ним вінець слави у небі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 14, 17-22
Читання з Книги пророка Єремії.
Хай мої очі проливають сльози день і ніч без упину, бо тяжке нещастя спіткало дівицю, дочку мого народу, вельми болюча рана. Вийду у поле, аж ось мечем побиті; увійду у місто – аж тут жах голоднечі. Навіть пророк та священик блукають по країні безпорадні. Хіба ж Ти зовсім відкинув Юду? Хіба душа Твоя гидує Сіоном? Чому побив Ти нас так, що нема нам і ліків? Ми ждали миру, та добра немає; ми ждали часу зцілення, аж ось тривога. Ми знаємо, Господи, нашу безбожність, провини батьків наших, бо ми згрішили перед Тобою. Не відкидай нас, Імені Твого ради; не зневажай престолу величі Твоєї. Згадай, не розривай союзу Твого з нами. Чи ж є між марними ідолами язичників такі, що б дощ спускали? Чи ж небо дає зливу? Чи ж то не Ти, о Господи, Боже наш, на якого ми уповаємо? Адже Ти твориш усе те! Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 79, 8-9а. 9бв і 11. 13
Звільни нас, Боже, ради свого Ймення.
Не нагадуй нам про гріхи предків наших. *
Нехай якнайшвидше піде попереду нас Твоє милосердя, †
бо ми стали надто нужденні.
Поможи нам, Боже, наш Спасителю, *
задля слави Імені Твого.
Визволи нас і прости гріхи наші задля Імені Твого. *
Нехай дійде до Тебе волання в’язнів!
Могутністю свого рамена *
захисти синів, над якими тяжіє вирок смерті.
Ми ж – Твій народ, Боже, *
вівці Твого пасовиська;
будемо навіки Тебе прославляти, *
з покоління в покоління Твою хвалу сповіщати.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Зерно – це Слово Боже, а сіяч – Христос;
кожен, хто Його знайде, житиме повіки.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 36-43

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу, відпустивши натовп, Ісус прийшов у дім. І підійшли до Нього учні Його, кажучи: «Роз’ясни нам притчу про плeвели на полі». Він же, відповідаючи, сказав: «Той, хто сіє добре насіння, – це Син Людський, а поле – це світ; добре ж насіння – це сини Царства; плeвели – це сини лукавого; ворог, що їх посіяв, – це диявол; жнива – це кінець віку, а женці – це ангели. Отже, як збирають плeвели і палять у вогні, так буде при кінці віку: Син Людський пошле своїх ангелів, і вони зберуть з Його Царства всі нагоди до спотикання й тих, хто чинить беззаконня, і вкинуть їх у вогняну піч; там буде плач і скрегіт зубів. Тоді праведники засяють, як сонце, в Царстві Отця свого. Хто має вуха, нехай слухає». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
У день, коли ми вшановуємо святого Ігнатія Лойолу, засновника Ордену Єзуїтів, смиренно просімо у Господа благодатей, потрібних нам для ревного і витривалого служіння Богові та ближнім:

1. Молімося за Святішого Отця, нехай його надзвичайна ревність у служінні Богові та людям наближає всім Христа.
2. Молімося за священиків і монахів, нехай вони будуть вірними обітам, які склали перед самим Господом, і ревно ведуть довірену їм паству до спасіння.
3. Молімося за заступництвом св.Ігнатія, покровителя реколекцій, про натхнення Святого Духа для тих, хто їх проголошує, та плідну участь для реколектантів.
4. Молімося за нові покликання до служіння Господу у священицькому та монашому сані.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб Господь простив їхні гріхи і прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за нас самих, щоб ми були готовими працювати всюди, куди скерує нас воля Всевишнього.

Боже, вислухай наші смиренні благання і вчини милостиво, щоб ми нашою працею укрі плювали віру та побожність у людських серцях, так, як святий Ігнатій своєю діяльністю укріпив святу Церкву. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи Боже, прийми з прихильністю дари, принесені Тобі  у день спомину святого Ігнатія, † і вчини, щоб пресвяті  тайни, які  Ти вчинив джерелом усякої святості, * також і нас освятили в істині. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Сказав Господь: “Вогонь прийшов Я кинути на землю – * і як Я прагну, щоб він вже розгорі вся!”

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, вдячні за святого Ігнатія, ми принесли Тобі  жертву возвеличення; * нехай вона приведе нас до вічного прославлення Твоєї величі. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 29 липня, неділя (зел) ХVIІ Неділя звичайного періоду
“Намагайтеся зберегти єдність”, – закликає нас сьогодні святий Павло. Докладіть усіх зусиль душі для цієї шляхетної мети. Парадокс розбрату віддавна шматує християнство. А Ісус розмножує хліб, щоби кожен, хто споживає, зумів прослідкувати шлях Божого Хліба.