Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 1 серпня, середа

Літургія на кожен день, 1 серпня, середа

Де є Царство Небесне? Ісус однозначно говорить: Царство Боже у вас (Лк 17,21). Що значить знайти це царство? Значить увійти вслід за Ісусом у події власного життя, можливо, болючі й тяжкі. Чому? Бо правда Царства Божого об’являється у Добрій Новині: Бог ніколи тебе не покидає, але завжди виходив тобі назустріч як милосердний Отець, навіть тоді, коли ти Його зрадив і прогайнував усі Його дари.
СВ. АЛЬФОНСА МАРІЇ ЛІГУОРІ, ЄПИСКОПА І ВЧИТЕЛЯ ЦЕРКВИ (біл) Обов’язковий спомин
Св. Альфонс народився в Марінеллі біля Неаполя у 1696 році. В 16 років став доктором права і розпочав кар’єру адвоката. Зрозумівши небезпеку цієї професії, він залишив її та присвятив себе служінню Богові. Будучи священиком, помітив релігійну байдужість людей і заснував з метою проголошення народних місій конгрегацію Редемптористів. Написав монументальне моральне богослов’я та багато праць, присвячених аскетизму. Протягом 13 років був, за наказом Папи, єпископом Сант-Агата-дей-Готі (Беневенто, Італія). Отримавши звільнення з цієї посади, повернувся до конгрегації і до кінця життя був прикладом ревності. Помер дев’яносторічним старцем у 1787 році.


АНТИФОН НА ВХІД
О Боже, рятуй мене, * о Господи, мені  на допомогу поспіши! * Ти – моя поміч і мій визволитель, * о Господи, не забарися! (Пс 70 (69), 2. 6)

КОЛЕКТА
Боже, Ти безустанно даєш своїй Церкві нові  приклади життя чеснотами; † вчини, щоб ми наслідували святого Альфонса Марію, єпископа, в апостольській ревності * та разом з ним осягнули нагороду в небі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Єр 15, 10. 16-21
Читання з Книги пророка Єремії.
Горе мені, моя нене, що ти вродила мене, чоловіка, з яким сперечаються й сваряться у цілій країні. Не давав я в борг нікому й не позичав я ні в кого, а всі мене про­клинають. Коли я знаходив Твої слова, то я поїдав їх. Слово Твоє було радістю для мене й веселощами мого серця. Бо Твоє Ім’я, Господи, Боже Воїнств, було закликано наді мною. Я не сідав у гурті глумливців і не веселився. Під важ­кою Твоєю рукою я сидів самотній, бо Ти сповнив мене гнівом. Чому біль мій без краю, і моя рана невигойна, загоїтись не хоче? Невже Ти став для мене ручаєм оман­ним, непевною водою? А на це Господь так: «Якщо ти навернешся, Я приве­ду тебе знову, стоятимеш переді Мною. Як спроможешся розрізнити дорогоцінне від нікчемного, станеш Моїми устами, тож ті обернуться до тебе, тобі ж не треба буде до них обертатись. Учиню тебе для тих людей непоборним мідяним муром. Вони воюватимуть з тобою, але тебе не подолають, бо Я з тобою, щоб тебе спасати і визволяти тебе, – слово Господнє. Я визволю тебе з рук безбожних, врятую тебе з рук тих, хто чинить насильство». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 59, 2-3. 4-5а. 10-11. 17. 18
Бог – мій притулок у часи недолі.
Боже мій, від моїх ворогів мене визволь, – *
Ти захистиш мене від тих, які повстають проти мене.
Визволи мене від тих, котрі чинять беззаконня, *
спаси мене від мужів, які кров проливають.
Ось вони чатують на мою душу; †
проти мене повстали сильні. *
Та це не мій гріх, Господи, і не моя провина.
Вони збігаються і готуються *
без жодної моєї провини.
Ти – моя сила, Тебе буду триматись, *
адже Бог – мій притулок.
Мій Бог, – Його милість піде попереду мене. *
Бог вчинить, що згори на моїх ворогів буду дивитись.
Я ж буду оспівувати Твою силу, *
вранці радітиму Твоїм милосердям,
бо Ти став твердинею моєю *
і притулком у день моєї недолі.
Ти – моя сила, *
Тебе буду співати,
адже Ти, Боже, є моїм притулком. *
Боже, Ти – моя милість!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 15б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вас назвав Я друзями,
оскільки сказав вам усе, що почув від Отця Мого.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 44-46

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав до натовпів: «Царство Небесне подібне до скарбу, схованого в полі, який людина, знайшовши, ховає і з тієї радості йде та продає все, що має, й купує те поле. Ще Царство Небесне подібне до людини – до купця, який шукає гарних перлин; знайшовши одну дорогоцін­ну перлину, іде, продає все, що має, і купує її». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Святкуючи день святого Альфонса Лігуорі, засновника отців Редемптористів, метою яких є проведення реколекцій та місій, молімося в інтенціях святої Церкви та в наших особистих інтенціях:

1. Молімося за святу Церкву, щоб священики, монахи та монахині своїм життям і молитвою наближали людям Христа.
2. Молімося за священиків, які проводять реколекції та місії, щоб їхня праця принесла плоди відродження релігійного життя.
3. Молімося за всі державні установи, нехай вони шляхетно служать нашій Батьківщині і будуть взірцем сумлінності.
4. Молімося за молодь, яка вирішила присвятити своє життя служінню Богові, щоб вони були вірні своєму покликанню.
5. Молімося за померлих, щоб Господь омив їх з бруду вчинених гріхів і щоб вони засяяли світлом істинної святості.
6. Молімося за нас, нехай наші вчинки будуть згідні з вірою, яку ми сповідуємо.

Боже, одвічний Пастирю і Володарю всього світу, прийми молитви свого народу і обдаруй наші часи миром. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, запали милостиво наші серця небесним вогнем Святого Духа, яким Ти наділив святого Альфонса Марію, † щоб він звершував ці тайни * і в них приносив Тобі самого себе як святу жертву. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35 або № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, Ти зсилав хліб готовий з неба, без утоми, * що міг дати всяку насолоду, підхожий усякому смакові.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти вчинив святого Альфонса Марію вірним служителем і провісником великих  тайн;  †  вчини,  щоб Твої вірні часто їх приймали * а, приймаючи, прославляли Тебе повіки. Через Христа, Господа нашого.