Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 2 серпня, четвер

Літургія на кожен день, 2 серпня, четвер

(зел) Четвер XVII звичайного тижня
Царство Небесне – найглибше прагнення наших сердець. Там прагнуть опинитися ті, хто вірує в Ісуса Христа. Спробуємо відчути в океані сучасного життя, що невод Божий вже закинутий і усіх нас тягне до кінця світу. До- звольмо Ісусові спасти нас.
Або: (біл) спомин св. ЄВСЕВІЯ ВЕРЧЕЛЛІЙСЬКОГО, єпископа
Св. Євсевій народився на початку IV століття у Сардинії. У 345 році він став першим єпископом Верчеллі. За вірність ухвалам Нікейського собору був приречений на вигнання. Після повернення започаткував спільне життя духовенства. Помер у Верчеллі 1 серпня 371 року.
Спільні Меси: про єпископа
Або: (біл) спомин св. ПЕТРА ЮЛІАНА ЕЙМАРДА, пресвітера
Народився у 1811 у Франції. З ранніх літ прагнув стати священиком і був рукоположений у пресвітери в 1834 році. Незабаром вступив до маристів, успішно займався багатьма справами ордену, а також дбав про бідняків, серед яких користувався великою повагою. Заснував нову конгрегацію, яка поширювала культ Пресвятої Євхаристії, великим шанувальником якої був він сам. Після багатьох трудів св. Петро Юліан Еймард помер 1 серпня 1868 року, проживши 57 років.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 127)
Або (біл) Перший четвер місяця
Меса про священицькі покликання (стор. 126)


АНТИФОН НА ВХІД
Бог є у святім своїм житлі . * Бог оселює разом у домі. * Він дає народові потугу й силу.

КОЛЕКТА

Боже, Ти захищаєш усіх, хто Тобі  довіряє; без Тебе нічого немає ані міцного, ані  святого, † примнож над нами своє милосердя, щоб ми під Твоїм проводом і керівництвом так користувалися минущими благами, * щоб заслужити на успадкування благ небесних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Господи Боже, вчини, щоб ми, захищаючи божест- венність Твого Сина, наслідували стійкість святого Євсевія, єпископа, † і, зберігаючи віру, якої він навчав, * удостоїлися бути учасниками життя того ж Сина Твого. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти оздобив святого Петра Юліана чудесною любов’ю до святих тайн Тіла і Крові Твого Сина, † вчини милостиво, щоб і ми так, як святий Петро Юліан, * заслужили на участь у цій божественній трапезі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 18, 1-6
Читання з Книги пророка Єремії.
Слово, що надійшло до Єремії від Господа: «Устань і зійди в дім гончаря: там Я дам тобі почути Мої слова». І зійшов я в дім гончаря, і застав його при праці на кружалі. І як посудина, що її він ліпив із глини, спотво­рилась, як то трапляється з глиною в руці гончаря, то він робив з неї знов іншу посудину, яка йому була до вподоби. Тоді надійшло до мене таке слово Господнє: «Чи Я ж не можу вчинити з вами, доме Ізраїлів, так, як оцей гон­чар? – слово Господнє. Ось як глина в руці гончаря, так й ви в Моїй руці, доме Ізраїля». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 146, 1-2. 3-4. 5-6
Благословенний, в кого поміч в Бозі.
Хвали, душе моя, Господа. *
Хвалитиму Господа у житті своєму,
співатиму Богові моєму, *
поки існую.
Надію на вельмож не покладайте, *
на людського сина, в якого немає спасіння.
Виходить його дух, і він повертається у свою землю. *
Того ж дня його задуми гинуть.
Блаженний той, кому Бог Якова – допомога, *
хто надію покладає на свого Господа Бога,
який створив небо і землю, море і все, що їх населяє, *
який навіки зберігає правду.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Діян 16, 14б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господи, відкрий нам серце,
щоб ми сприйняли слово Твого Сина.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 47-53

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав до натовпів: «Царство Небесне подібне також до закинутого в море невода, який назби­рав усякої всячини, а коли він наповниться, його витяг­нуть на берег та, сівши, виберуть усе добре до посудин, а непридатне викинуть геть. Так буде при кінці віку: вийдуть ангели і відділять злих з-поміж праведних, і їх повкидають у вогняну піч; там буде плач і скрегіт зубів. Чи зрозуміли це все?» Відповідають Йому: «Так». Він же сказав їм: «Тому-то кожний книжник, котрий навчений про Царство Небесне, подібний до людини-го­сподаря, яка витягає зі своєї скарбниці нове й старе». Коли закінчив Ісус ці притчі, Він пішов звідти. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Молімося до Бога в інтенціях святої Церкви та в наших особистих інтенціях:

1. Молімося за святу Церкву, щоб священики, монахи та монахині своїм життям і молитвою наближали людям Христа.
2. Молімося за священиків, які проводять реколекції та місії, щоб їхня праця принесла плоди відродження релігійного життя.
3. Молімося за всі державні установи, нехай вони шляхетно служать нашій Батьківщині і будуть взірцем сумлінності.
4. Молімося за молодь, яка вирішила присвятити своє життя служінню Богові, щоб вони були вірні своєму покликанню.
5. Молімося за померлих, щоб Господь омив їх з бруду вчинених гріхів і щоб вони засяяли світлом істинної святості.
6. Молімося за нас, нехай наші вчинки будуть згідні з вірою, яку ми сповідуємо.

Боже, одвічний Пастирю і Володарю всього світу, прийми молитви свого народу і обдаруй наші часи миром. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, які  з Твоєї доброти ми Тобі  приносимо, † щоб силою Твоєї благодаті ця священна тайна освятила наше земне життя * і привела нас до вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Благослови, душе моя, Господа * і не забувай усіх добродійств Його ніколи. (Пс 103 (102), 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, ми спожили божественне таїнство – вічний спомин страстей Твого Сина, † вчини, щоб приніс нам спасіння цей дар, * який Христос дарував нам у своїй невимовній любові. Котрий живе і царює навіки вічні.
Літургія на кожен день, 1 жовтня, вівторок Ісус твердо постановив іти в Єрусалим. У грецькому тексті вживаються цікаві слова. Можна передати цей вірш так: Ісус вчинив твердим своє обличчя (мов камінь), щоб іти в Єрусалим. Цей зворот описує рішення, яке ніщо не може змінити. Ніщо, навіть брак людської гостинності, не відволікало Ісуса від тієї мети, яку визначив Йому Отець…
Сьогодні розпочинаємо в Церкві місяць посиленої молитви в намірі місій.

Св. ТЕРЕЗИ ВІД ДИТЯТИ ІСУСА, діви і Вчителя Церкви (біл) Обов’язковий спомин
(У Луцькій дієцезії – головної покровительки дієцезії, урочистість)

Марія Франциска Тереза Мартен народилася в Алансоні у 1873 році. Виховувалася у побожній християнській сім’ї та в інтернаті бенедиктинок у Лізьє. У віці 15 років вступила до монастиря кармеліток і отримала ім’я Тереза від Дитяти Ісуса. У чернечому житті намагалася з любові до Бога досконало виконувати всі, навіть найменші, обов’язки. Цю дорогу вона назвала “малою дорогою духовного дитинства”. Побачивши, як сильно занедбується Божа любов, вона пожертвувала себе Всевишньому заради спасіння світу. Своє духовне життя описала в книзі “Діяння душі”. Померла 30 вересня 1897 року, заповідаючи, що вона не припинить “чинити добро на землі”. Є покровителькою католицьких місій.


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 27 вересня, п'ятниця «За кого Мене вва­жа­ють люди?» На це питання було багато відповідей. Одні вважали Ісуса Христа за Йоана Хрестителя, інші – за Іллю, ще інші вважали Ісуса за одного з пророків, котрий воскрес. Апостол Петро, дивлячись на життя та діяльність Ісуса, а особливо на Його чуда, розпізнав в Ньому Месію. А ким для мене є Ісус Христос?
Св. ВІКЕНТІЯ ДЕ ПОЛЯ, пресвітера (біл) Обов’язковий спомин

Святий Вікентій народився у Південній Франції в 1581 році в убогій селянській родині. У 1600 році, після відповідного приготування, став пресвітером. Через п’ять років був викрадений піратами і кілька років перебував у неволі в Тунісі. Повернувшись до Франції, він був спочатку настоятелем, потім капеланом сім’ї Гонді і головним пастирем каторжан. Пізнавши духовну й матеріальну убогість широких мас людей, він заснував конгрегацію Отців Місіонерів і Сестер Милосердя. Крім того заснував цілу низку товариств для мирян, які під його керівництвом намагалися зарадити різноманітним потребам суспільства. З метою підвищення рівня внутрішнього життя духовенства він ввів звичай проведення реколекцій перед рукоположенням та засновував духовні семінарії під керівництвом Отців Місіонерів. Помер у Парижі 27 вересня 1660 року. Папа Лев ХІІІ оголосив його покровителем справ милосердя в усьому світі.