Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 30 липня, понеділок

Літургія на кожен день, 30 липня, понеділок

(зел) Понеділок ХVIІ звичайного тижня
Зазвичай ми є цікаві, і охоче наставляємо вухо, коли хтось до нас говорить, що видасть нам таємницю. Ісус Христос відкриває тайни, які приховані від початків світу. Найбільші тайни. Але здається, що ми слухаємо їх з меншим зацікавленням ніж людські тайни, які часто мають характер пліток. Чи ми є настільки переповнені гординею, і говоримо у серці «я вже це знаю», «тут нема нічого нового»? На жаль, це можливо.

Або: (біл) Довільний спомин св. ПЕТРА ХРИЗОЛОГА, єпископа і Вчителя Церкви
Св. Петро Хризолог народився близько 380 року. Став архієпископом Равенни, що була тоді столицею Західної імперії. Бувши ревним пастирем і відомим проповідником, він словом і пером зміцнював віру свого люду. Помер 30 липня 450 року.
Спільні Меси: про Вчителів Церкви (стор. 121)

АНТИФОН НА ВХІД
Бог є у святім своїм житлі . * Бог оселює разом у домі. * Він дає народові потугу й силу. (Пор. Пс 68 (67), 6. 7. 36)

КОЛЕКТА

Боже, Ти захищаєш усіх, хто Тобі  довіряє; без Тебе нічого немає ані міцного, ані святого, † примнож над нами своє милосердя, щоб ми під Твоїм проводом і керівництвом так користувалися минущими благами, * щоб заслужити на успадкування благ небесних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти вчинив святого Петра Хризолога, єпископа, видатним проповідником Твого Втіленого Слова; † вчини, щоб ми за його заступництвом завжди роздумували в серцях над Твоїми тайнами спасіння * і вірно свідчили про них усім своїм життям. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 13, 1-11
Читання з Книги пророка Єремії.
Так сказав мені Господь: «Іди, купи собі льняний пояс і підпережи ним собі крижі, та в воду не клади його». І купив я пояс, як заповів Господь, і підперезав собі крижі. І надійшло слово Господнє до мене вдруге: «Візьми пояс, що ти купив, що на крижах у тебе, встань та й піди на Євфрат і сховай його там у щілині в скелі». Пішов я та й сховав його на Євфраті, як заповідав мені Господь. Як же уплило чимало часу, сказав мені Господь: «Піди на Євфрат і візьми звідти пояс, що Я заповідав тобі сховати там». Пішов я на Євфрат, розшукав і взяв пояс з того місця, де я його сховав, і ось – пояс зогнив і став непридатним. І надійшло до мене таке слово Господнє: «Так говорить Господь: Отак Я знищу гординю Юди й велику гординю Єрусалима. Цей злий народ, який не хоче слухати Моїх слів, який ходить за своїм запеклим серцем і біжить слідом за іншими богами, щоб їм служити й перед ними ниць припадати, стане таким, як цей пояс, ні до чого не придатний. Бо як пояс прилягає чоловікові до стану, так Я пригорнув до себе увесь дім Ізраїля і дім Юди, – слово Господнє, – щоб вони були Моїм народом і славою Моєю, і хвалою Моєю, і окрасою Моєю; та вони не послухалися». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Втор 32, 18-19. 20. 21
Забув ти Бога, а це Він – Творець твій.
Скелю, що привела тебе на світ, ти занехаяв, *
про Бога, який породив тебе, забувся.
Побачив те Господь і відкинув у гніві *
власних синів і дочок власних.
Та й промовив: «Лице Моє від них сховаю, *
і побачу, який кінець їх буде;
вони бо – рід розбещений, *
діти, що вірності не мають.
Вони збудили ревнощі Мої тим, що не є Богом, *
розгнівали Мене бовванами своїми;
а Я збуджу їх ревнощі тим, що не є народом, *
Я роздратую їх – людом нетямущим».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Як 1, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Отець забажав і породив нас Словом істини,
щоб ми стали наче початком Його творіння.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 31-35

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус іншу притчу подав їм, кажучи: «Царство Небесне подібне до зерна гірчиці, що його людина взяла та й посіяла на своєму полі; воно, хоч і найменше з усіх зерен, та коли виросте, стає більшим за городні рослини і стає деревом, так що прилітають птахи небесні й гніздяться на його гілках». Іншу притчу розказав їм: «Цар- ство Небесне подібне до закваски, що її жінка взяла й сховала до трьох мірок борошна, доки не вкисне все». Все це промовляв Ісус людям у притчах, а без притчі нічого їм не говорив, щоби збулося сказане через пророка, який говорив: «Відкрию уста Мої в притчах, виявлю сховане від початку світу!»  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Смиренно йдімо до Господа Ісуса Христа і вознесімо до Нього наші спільні молитви:

1. Молімося за святу Церкву, нехай вона ревно засіває зерно Слова Божого з надією, що воно зарясніє плодами у Небесному Царстві.
2. Молімося за наших єпископів та священиків, щоб Господь щедро обдарував їх своїми благодатями.
3. Молімося за всіх, хто працює, щоб вони сумлінно виконували свою роботу на славу Божу і для процвітання нашої Батьківщини.
4. Молімося за наші сім’ї, щоб Господь щедро благословляв їх і завжди опікувався ними.
5. Молімося за наших померлих родичів та близьких нашому серцю, щоб Господь благоволив прийняти їх до Небесного Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, нехай зерно євхаристійного Тіла Христового проросте у наших душах і уподібнить наше життя до життя Христового.

Отче, Подателю життя, вислухай наші молитви і вчини, щоб завдяки вірі та гідним учинкам ми зростали у святості, а проживши життя, заслужили вічну нагороду. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, які  з Твоєї доброти ми Тобі  приносимо, † щоб силою Твоєї благодаті ця священна тайна освятила наше земне життя * і привела нас до вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Благослови, душе моя, Господа * і не забувай усіх добродійств Його ніколи. (Пс 103 (102), 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, ми спожили божественне таїнство – вічний спомин страстей Твого Сина, † вчини, щоб приніс нам спасіння цей дар, * який Христос дарував нам у своїй невимовній любові. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 26 вересня, середа (зел) Середа ХХV звичайного тижня
До проповідування Євангелія покликані не тільки священики, єпископи, диякони, ченці та черниці. До євангелізації покликані також і миряни. Священик проповідує в храмі, на катехезі. Але справжня війна зі злом і труднощами починається після виходу з храму. І власне тоді миряни можуть показати свою вірність Христу. І власне тоді миряни можуть стати Апостолами Ісуса. Можуть нести Його в родинний дім, до місця праці, до друзів. Своїм словом і життям ми повинні нести Ісуса тим людям, які є далеко від Нього, або Його не знають. Ми всі є Апостолами, тобто посланцями.
Або (черв) довільний спомин свв. КОСЬМИ і ДАМ’ЯНА, мучеників
Святі Косьма і Дам’ян, за переказами, були лікарями, які безкорисливо лікували бідних. Загинули мученицькою смертю у ІІІ столітті в Кирі. На їхніх могилах відбувалися численні зцілення, тому їхній культ швидко охопив християнський Схід і досяг Заходу. Вони є покровителями лікарів і аптекарів.
Спільні Меси: про багатьох мучеників (стор. 114)