Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 3 серпня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 3 серпня, п'ятниця

(зел) П’ятниця XVII звичайного тижня
Приземлені люди зазвичай не бачать духовних скарбів і не відають, що буде найважливішим наприкінці їхнього життя. Яка ж проникливість і чистота серця потрібні для того, щоб в Ісусі та Марії побачити найбільш видатних і талановитих людей. Проте той, хто оцінить божественність Ісуса та найвищу святість Марії, стане свідком надзвичайних чудес.
Або (біл) Перша п’ятниця місяця
Меса про Найсвятіше Серце Ісуса  (стор.125)


АНТИФОН НА ВХІД
Бог є у святім своїм житлі . * Бог оселює разом у домі. * Він дає народові потугу й силу.

КОЛЕКТА
Боже, Ти захищаєш усіх, хто Тобі  довіряє; без Тебе нічого немає ані  міцного, ані  святого, † примнож над нами своє милосердя, щоб ми під Твоїм проводом і керівництвом так користувалися минущими благами, * щоб заслужити на успадкування благ небесних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 26, 1-9
Читання з Книги пророка Єремії.
На початку царювання юдейського царя Йоакима, сина Йосії, надійшло таке слово від Господа: «Так гово­рить Господь: “Стань на подвір’ї Господнього дому й про­мов до всіх міст юдейських, що приходять поклонитися у Господньому домі, всі слова, що повелю тобі сказати їм; не пропусти ні слова. Може, послухають та й зверне ко­жен від своєї лихої дороги, і тоді Я передумаю робити те лихо, яке хотів був наслати на них за лихі їхні вчинки”. Говори до них: “Так каже Господь: Якщо ви не послухаєте Мене, щоб ходити в Моїм законі, який Я поставив перед вами, щоб слухати слів слуг Моїх пророків, яких Я раз-у-раз до вас невпинно посилаю, дарма, що ви їх не слу­хаєте, – то Я з домом цим учиню, як із Шіло, а місто це віддам на прокляття усім народам землі”». Священики, пророки й увесь народ чули, як Єремія говорив ці слова в Господньому домі. Коли ж Єремія закінчив говорити все те, що Господь звелів йому ска­зати до всього народу, вхопили його священики, проро­ки й увесь народ і кричали: «Мусиш померти! Навіщо ти пророкуєш Ім’ям Господнім, мовляв, із домом цим ста­неться те, що з Шіло, а місто це спустіє, збезлюдніє?» І зібрався увесь народ у домі Господнім на Єремію. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 69, 5. 8-10. 14
Почуй мій голос в своїм милосерді.
Тих, які невідомо за що мене ненавидять, *
стало більше, ніж волосин на голові в мене.
Набралися сили мої вороги, †
які мене переслідують безпідставно. *
Чи ж те, чого не крав я, маю повернути?
Я за Тебе переніс зневагу, †
соромом покрилося моє обличчя. *
Чужим для моїх братів я став, – †
чужинцем для синів матері моєї.
Адже ревність до Твого дому мене поїдає, *
на мене впали зневаги тих, які Тебе зневажають.
Але я зі своєю молитвою до Тебе, Господи, прибігаю *
у час ласки, о Боже!
Вислухай мене у великому Твоєму милосерді, *
у правді Твого спасіння.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. 1 Пт 1, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слово Господнє перебуває вічно!
А це те Слово Євангелія, яке вам сповіщене.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 54-58

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу, прийшовши на свою батьківщину, Ісус на­вчав їх у їхній синагозі, так що дивувалися вони й го­ворили: «Звідки в Нього ця мудрість і чудеса? Хіба Він не син теслі? Хіба не Його мати зветься Марією, а брати Його – Яків, Йосиф, Симон і Юда? Хіба Його сестри не всі між нами? Тож звідки у Нього це все?» І вони споку­шалися через Нього. Ісус же сказав їм: «Пророк не буває без пошани, – хіба тільки на своїй батьківщині та у своєму домі». І не зро­бив там багатьох чудес через їхнє невірство. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Христові не повірили і не прийняли Його співвітчизники; тож просімо у Нього благодаті істинної віри, щоб ми удостоїлися Його милостей:

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вільно могла пропо­відувати Христове Євангеліє по всьому світі.
2. Молімося за чернечі ордени, щоб вони святістю життя і лю­бо- в’ю до ближнього були світочами духовності для сучас­ного світу.
3. Молімося за батьків, щоб вони не нехтували обов’язком навчання своїх дітей істинам віри.
4. Молімося за благодать навернення для всіх, хто свідомо залишив Церкву.
5. Молімося за всіх померлих, щоб Господь відкрив перед ни­ми брами свого Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, приймаючи участь у Євха­ристії, зростали з дня на день у святості та Божих чеснотах.

Господи Ісусе, Ти заради нашого спасіння терпі в страждання і прийняв смерть на хресті , помилуй усіх нас і допоможи свої­ми благодатями. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми дари, які з Твоєї доброти ми Тобі  приносимо, † щоб силою Твоєї благодаті ця священна тайна освятила наше земне життя * і привела нас до вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Благослови, душе моя, Господа * і не забувай усіх добродійств Його ніколи. (Пс 103 (102), 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, ми спожили божественне таїнство – вічний спомин страстей Твого Сина, † вчини, щоб приніс нам спасіння цей дар, * який Христос дарував нам у своїй невимовній любові. Котрий живе і царює навіки вічні.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.