Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 29 липня, неділя

Літургія на кожен день, 29 липня, неділя

(зел) ХVIІ Неділя звичайного періоду
“Намагайтеся зберегти єдність”, – закликає нас сьогодні святий Павло. Докладіть усіх зусиль душі для цієї шляхетної мети. Парадокс розбрату віддавна шматує християнство. А Ісус розмножує хліб, щоби кожен, хто споживає, зумів прослідкувати шлях Божого Хліба.


АНТИФОН НА ВХІД
Бог є у святім своїм житлі . * Бог оселює разом у домі. * Він дає народові потугу й силу. (Пор. Пс 68 (67), 6. 7. 36)

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти захищаєш усіх, хто Тобі  довіряє; без Тебе нічого немає ані міцного, ані святого, † примнож над нами своє милосердя, щоб ми під Твої м проводом і керівництвом так користувалися минущими благами, * щоб заслужити на успадкування благ небесних. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Цар 4, 42-44
Читання з Другої Книги Царів.
Тими днями якийсь чоловік прийшов із Ваал-Шаліші й приніс у сакві Божому чоловікові хліба з перших плодів – двадцять ячмін- них буханців і свіжого зерна в колосках. Єлисей звелів: «Дай людям, нехай їдять!» Слуга ж його відповів: «Що тут класти перед сотнею чоловік?» Він же каже: «Дай людям, нехай їдять, бо так говорить Господь: “Їстимуть, та ще й зостанеться”». І поклав перед ними, і їли вони, і ще зосталося, за словом Господнім.   Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 145, 10-11. 15-16. 17-18
Відкривши руку, годуєш досита.
Тебе, Господи, усі Твої діла будуть прославляти, *
Тебе усі Твої праведники будуть благословляти.
Вони розголошуватимуть славу Твого Царства *
і розповідатимуть про Твою могутність.
Очі всіх надіються на Тебе, *
і Ти даєш їм поживу своєчасно:
розкриваєш свою долоню *
і усе, що живе, годуєш досита.
Праведний Господь на всіх своїх дорогах *
і милосердний в кожному своєму ділі.
Господь близький до всіх, які Його кличуть, – *
до всіх, які кличуть Його у правді.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 4, 1-6
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Я, в’язень у Господі, прошу вас, щоб ви поводилися гідно звання, до якого були покликані, з усякою покірністю і лагідністю, з довготерпінням, в любові терплячи одне одного, намагаючись зберігати єдність духа в узах миру. Одне Тіло й один Дух, – як і були ви покликані в одній надії вашого покликання. Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх, який над усіма, і через усіх, і в усіх.  Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 7, 16
Алілуя, алілуя, алілуя.
Великий пророк з’явився між нами,
і Бог свій народ відвідав!

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 6, 1-15

† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус пішов на другий бік Галілейського, тобто Тиверіадського моря. І за Ним слідував великий натовп, побачивши чудесні знамення, які Він здійснював над хворими. Ісус же вийшов на гору й сидів там зі своїми учнями. А була близько Пасха – юдейське свято. Тоді Ісус, піднявши очі і побачивши, що великий натовп іде до Нього, і каже Филипові: «Звідки це купити нам хліба, щоб поїли оці?» Він говорив це, випробовуючи його, бо сам знав, що мав робити. Відповів йому Филип: «На двісті динаріїв буде їм недостатньо хліба, щоб кожний хоч трохи одержав!» Каже Ісусові один із Його учнів, Андрій, брат Симона-Петра: «Тут є хлопчина, який має п’ять ячмінних хлібів та дві риби, але що це на таку кількість?» Промовив Ісус: «Розсадіть людей!» А було в тому місці багато трави. Тож посідали люди, числом тисяч зо п’ять. А Ісус узяв хліби і, промовивши подяку, роздав тим, які посідали; також і рибу, скільки бажали. Коли ж наситилися, Він каже своїм учням: «Зберіть шматки, що залишились, щоб нічого не пропало». Тож зібрали й наповнили дванадцять кошиків шматками з п’ятьох ячмінних хлібів, що залишилися після тих, які їли. Тоді люди, побачивши чудесне знамення, яке Ісус вчинив, говорили, що насправді Він – Пророк, який має прийти у світ. А Ісус, знаючи, що вони мають намір прийти і схопити Його, щоб зробити царем, віддалився знову сам на гору. Слово Господнє.

Мовиться «Вірую».

МОЛИТВА ВІРНИХ
Господь наш добрий і дбає про благо людини; тож просімо у Нього земних благ і хліба насущного, а також духовних дарів та хліба для життя вічного:

1. У багатьох країнах Церква піклується про хліб насущний для бідних; просімо Господа дати місіонерам все необхідне, щоб допомогти нужденним.
2. У світі багато воєн, в тому числі й на релігійному ґрунті; просімо Господа, щоб Він дав мир і єдність всім людям землі.
3. Міжнародні організації намагаються зменшити витрати на озброєння і збільшити допомогу бідним народам; просімо Господа, щоб їхні зусилля увінчалися успіхом.
4. Людина не може жити лише хлібом насущним; просімо Господа, щоб було достатньо священиків, які роздаватимуть вірним хліб Слова Божого і хліб Тіла Господнього.
5. Багато наших земляків померло під час страшних голодоморів XX століття; просімо Господа, щоб Він вислухав наші молитви і обдарував їх повнотою вічного спасіння.
6. Ось ми стоїмо перед престолом Христа Господа; просімо Його, щоб ми гідно приймали святе Причастя.

Отче наш, що єси на небесах, обдаруй усіх голодних хлібом насущним і нас, своїх дітей, насити своїми благодатями і Тілом Твого Сина, Ісуса Христа. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Господи, прийми дари, які  з Твоєї доброти ми Тобі  приносимо, † щоб силою Твоєї благодаті ця священна тайна освятила наше земне життя * і привела нас до вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Благослови, душе моя, Господа * і не забувай усіх добродійств Його ніколи. (Пс 103 (102), 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, ми спожили божественне таїнство – вічний спомин страстей Твого Сина, † вчини, щоб приніс нам спасіння цей дар, * який Христос дарував нам у своїй невимовній любові. Через Христа, Господа нашого.