Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа – черницям театинкам: Свідчіть Євангеліє спраглим Бога

Папа – черницям театинкам: Свідчіть Євангеліє спраглим Бога

Креативно відповідати на волання бідних і багатьох спраглих Бога – з таким закликом Папа Франциск звернувся до сестер театинок, приймаючи їх у суботу, 16 червня 2018 року, з нагоди 400-річчя народження для неба їхньої засновниці Орсоли Бенінкази.
Про це повідомляють Новини Ватикану.

Згромадження Сестер Театинок Непорочного Зачаття, поширене в Америці, Африці та Європі, було створене 1583 року в Неаполі. Його засновниця, праведна Орсола Бенінказа, усе життя керувалася єдиним прагненням: шукати Божу славу та спасіння душ. Вона передала спільноту під духовний провід регулярних кліриків Божого Провидіння, яких із огляду на співзасновника, єпископа Театинського (зараз місто К’єті в Італії), називали отцями театинцями. Ця назва поширилася й на жіночу спільноту.

Знаходити життя, віддаючи його

«Знаходьте життя, віддаючи життя, знаходьте надію, даючи надію іншим, знаходьте сенс свого буття в Церкві й у світі, люблячи та завжди живучи за логікою дару, що є логікою Євангелія», – закликав Папа. Він заохотив послідовниць сестри Орсоли Бенінкази бути вчительками, спертими на досвід пізнання Бога: «Сучасний світ потребує свідків трансценденції, осіб, які були б сіллю землі та світлом світу, закваскою в тісті. Не позбавляйте людей сьогодення цієї поживи, так само необхідної, як і матеріальний хліб. Поряд із людьми, що живуть в умовах матеріальних злиднів, є чимало таких, які втратили сенс життя, голодних і спраглих доброго хліба та живої води серця, тих, хто, навіть і не знаючи цього, чекає зустрічі з Ісусом».

Свідчення братерського життя

Світові потрібне також свідчення «братерського життя у спільноті», свідчення «духовності життя разом». Але таке життя не дається легко, бо постійно знайдуться причини для сварки, суперечки чи обмов. Але необхідно розвивати «духовність спільного життя», щоб шлях, який долає спільнота, ставав «святим паломництвом»: «Необхідно триматись якнайдалі від критиканства, пліткування, суперництва та практикувати натомість взаємну увагу та прийняття, спільне користування матеріальними благами й пошану до найуразливіших людей. І що дуже важливо, піклуватися про похилих віком, бо вони – пам’ять згромадження. Не залишати їх покинутими в лазареті, а відвідувати, спілкуватися з ними».

Папа побажав черницям, щоб у їхніх серцях постійно відлунював заповіт засновниці: «Любіть одна одну. Шануйте одна одну. Нехай кожна шукає блага для іншої».

«Що за прекрасний шлях до святості! Так ви втілюватимете заповідь любові там, де живете та працюєте: у школах, на парафіях, у притулках, на кожному місці, куди життям і словом несете Христове Євангеліє».
Новини з Ватикану Папа Франциск: Взаємодоповнюваність і любов між чоловіком і жінкою роблять їх співробітниками Творця Папа Франциск зустрівся з делегацією італійського Форуму сімейних асоціацій, який зродився 1992 року з метою об’єднати зусилля різних спільнот, спрямовані на те, щоб звернути увагу політичного та культурного дискурсу на сім’ю як соціальний суб’єкт. Асоціації та групи, які входять до Форуму, відстоюють у суспільстві сімейні цінності та дбають про підтримку й захист родини.