Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 16 червня, субота

Літургія на кожен день, 16 червня, субота

(зел) Субота Х звичайного тижня
Клятва на Святому Писанні і прикликання Господнього імені в судах використовується по сьогоднішній день. Проте це не перешкоджає людям вимовляти ці клятви у своїх низьких і фальшивих цілях. Якщо людина живе в правді Ісуса Христа, їй не потрібні ніякі клятви перед Богом, її слова звучать: “так”, або “ні”. Цього вчить нас  Ісус.



АНТИФОН НА ВХІД
Господь – моє сві тло й моє спасіння: кого маю боятись? * Господь – мого життя твердиня: кого маю страхатись? * Напасники мої  й мої  вороги, то вони спіткнуться й упадуть.

КОЛЕКТА
Боже, джерело всякого добра, вислухай наші смиренні благання † і вчини, щоб ми, натхнені Тобою, пізнавали те, що слушне, * і з Твоєю допомогою це виконували. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Цар 19, 19-21
Читання з Першої книги Царів.
Тими днями пішов Ілля з гори й знайшов Єлисея, сина Сафата, який орав дванадцятьма парами волів; сам він був при дванадцятій. Ілля пройшов попри нього й кинув на нього свій плащ. Єлисей же, покинувши волів, побіг слідом за Іллею й сказав: «Дозволь мені поцілувати батька мого й матір мою, тоді піду за тобою». Той відповів йому: «Іди і повертайся назад, бо що належало до мене, те я зробив тобі». Єлисей повернувся від нього, взяв пару волів і зарізав їх, а спаливши плуг, зварив воловину та й роздав людям, щоб їли. Тоді встав і пішов за Іллею й служив йому. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 16, 1-2а і 5. 7-8. 9-10
Ти – моя доля, частка мого спадку.
Збережи мене, Боже, бо я на Тебе покладаю надію. *
Ти сказав Господу: «Ти – Господь мій».
Господь – частка мого спадку, Ти – моя доля; *
Ти – Той, хто мою спадщину оберігає.
Благословлятиму Господа, який дав мені пораду. *
Навіть ночами моє нутро давало мені настанови.
Я завжди маю Господа перед собою, – *
Він праворуч мене, я не похитнуся.
Через це зраділо моє серце †
і моє єство звеселилось, *
навіть моє тіло спочине у надії,
бо Ти не залишиш душі моєї в шеолі *
і не даси своєму святому побачити тління.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 119, 36. 29б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прихили серце моє, Боже, до Твоїх свідчень,
помилуй мене за Твоїм законом.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 5, 33-37
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ви чули, що сказано було стародавнім: “Не будеш клястися неправдиво і будеш виконувати перед Господом клятви свої”. А Я кажу вам зовсім не клястися: ні небом, бо воно є Божим престолом, ні землею, бо вона є підніжжям для Його ніг, ні Єрусалимом, бо це місто великого Царя; ні своєю головою не клянися, бо не можеш жодної волосини зробити ані білою, ані чорною. Тож нехай буде ваше слово: “Так – так”, “Ні– ні”, а що більше цього, – те від лукавого». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом Пресвятої Діви Марії, Матері Божої, про­сімо у Господа благодатей, потрібних нам, щоб жити згідно з Христовим Євангелієм:

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, завжди зберігаючи вірність Христові, ніколи не вдавалась у компроміси з силами зла.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він, укріплений силою Святого Духа, своїм служінням зміцнював віру та надію християн.
3. Молімося за політиків, щоб, ведені Божою Мудрістю, вони будували майбутнє народів на фундаменті правдомовності й довіри.
4. Молімося за людей, які осягають свої цілі брехнею та віро­ломністю, щоб, покинувши шлях, що веде їх до загибелі, вони стали вірними слугами Істини.
5. Молімося за померлих, щоб Всемогутній Бог, Господь усьо­го живого, привів їх до обітованої землі - обіцяного всім вірним Небесного Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми на подобу Богородиці Ма­рії, нашої Матері, смиренно та з вдячністю приймали дари Божого милосердя.

Боже наш і Отче, вислухай милостиво наші молитви і уділи нам благодаті, щоб наше життя було продовженням Благої Христової Вісті. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, наш Отче, споглянь милостиво на наше служіння, † прийми дари, які  ми Тобі  приносимо, * і примнож нашу любов до Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, моя скеле, моя твердине, * мій визвольнику, мій Боже, моя скеле, * що до неї прибігаю.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Милостивий Боже, нехай Твоя цілюща дія визволить нас від схильності до зла * і настановить на шлях праведності. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 5 липня, п'ятниця (зел) П’ятниця ХІІІ звичайного тижня
Що означає «прагнути жертви»? Це значить бути готовим віддати на смерть того, хто хоч якось, але ще живе. Тож треба бути дуже обережним, аби “завдяки” непрощенню за нашими високими духовними поривами “я складаю щедрі духовні жертви Богу” серед цих духовних жертв не опинився чоловік-алкоголік, сварлива дружина, неслухняні діти, несправедливі володарі нашої країни тощо. Милосердя хочу – значить хочу давати життя мертвим, тобто воскресіння. Адже це зробив Бог у Христі, чи не так?
Або (біл) довільний спомин св. Антонія  Марії  ДЗАККАРІЇ, пресвітера
Святий Антоній Марія Дзаккарія народився у Кремоні в 1502 році. Вивчав у Падуї медицину, але, покинувши навчання, став дієцезіяльним пресвітером. У 1530 році заснував конгрегацію Уставних Кліриків св. Павла. Він бажав, щоб його орден був наповнений духом апостола народів св. Павла, і дав його братам за покровителя. Від храму св. Варнави у Мілані, де оселився новий орден, їх названо варнавитами. Святий Антоній, виснажений ревною апостольською працею, помер у Кремоні 5 липня 1539 року.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 122)
Або (біл) Перша П’ятниця місяця
Меса вотивна про Пресвяте Серце Ісуса


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 1 липня, понеділок (зел) Понеділок ХІІІ звичайного тижня
Із цих розмов Ісуса з двома потенційними Його послідовниками випливають два істотні повчання. Перше – Ісус не прийшов, щоб завжди тілесно бути на цій землі, але йде через цей світ, без свого “гнізда”, бо Його обитель – в небі. Натомість друге повчання – це нагадування, що Ісус дає нове життя. Таке нове, що те старе можна назвати смертю. Щоб іти за Ісусом, потрібно бути трохи шаленим, але це безумство є дуже розумне. Бо розсудливою річчю є вибрати щось, що нескінченно перевершує найбільше щастя, яке може дати цей світ.