Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа Франциск до аргентинської молоді: Історію будуємо разом як Божий люд

Папа Франциск до аргентинської молоді: Історію будуємо разом як Божий люд

Присутність, сопричастя, місія: на цих трьох словах Папа Франциск зосередився у відеозверненні до аргентинської молоді, яке він записав з нагоди Національної зустрічі молоді в Аргентині.
Про це повідомляють Новини Ватикану.

Дивитися на когось згори дозволено лише тоді, коли маємо намір схилитися, аби допомогти йому підвестися. На цьому наголосив Папа Франциск у відеопосланні до учасників аргентинської Національної зустрічі молоді. Захід триває з 25 до 27 травня 2018 року в центральній частині країни – місті Росаріо.

«Коли я думав про вас і про те, чим можу поділитися з нагоди зустрічі, мені спали на думку три слова: присутність, сопричастя та місія», – сказав Понтифік, зосередивши промову саме на цих трьох аспектах.

Присутність Ісуса між нами спонукає до дії

Насамперед, Папа наголосив на тому, що Ісус з нами, присутній у нашій історії, і «якщо ми не переконані в цьому, то ми не християни». Ба більше, Ісус прямує поруч і тоді, «коли ми Його не знаємо». Нам, натомість, «необхідно бути з Ним, виходити Йому назустріч у молитві, Божому слові та Святих Тайнах», «присвячувати Йому час».

«Чи ти вмієш втихомирити своє серце, щоби почути голос Ісуса? Це не легко. Але спробуй», – заохочує Понтифік юнаків і дівчат, наголошуючи: «Він із тобою, навіть якщо в деякі миті ти почуваєшся як учні з Емаусу перед зустріччю з Воскреслим Ісусом: сумним, розчарованим, пригнобленим і позбавленим надії».

Ісус, як підкреслив далі Папа, є Милосердним Самарянином, Який наближається, аби допомогти, і тоді можемо «оновити історію», як це зробила «шістнадцятирічна дівчина з Назарету», відповівши: «Так» на Господнє запрошення.

«Милосердний Самарянин – це Христос, Який наближається до вбогого й нужденного. Милосердним самарянином є також ти, коли, подібно до Христа, наближаєшся до того, хто перебуває поруч, і вмієш відкрити в ньому Христове обличчя. Це шлях любові й милосердя: Ісус зустрічає нас, оздоровлює та посилає зцілювати інших. Нам дозволено дивитися на іншу людину згори лише для того, щоби схилитися й допомогти їй підвестися», – наголосив Понтифік, іще раз нагадуючи, що, аби прямувати цим шляхом, потребуємо «особистих зустрічей з Ісусом». Наприклад, щодня принаймні 2 хвилини читати Євангеліє, навіть у транспорті чи на зупинці, носячи з собою книгу кишенькового формату.

Ми пишемо історію не самі

Переходячи до другого аспекту, сопричастя, Папа зауважив що, «дехто вважав, що самостійно або завдяки власним проектам будує історію». Однак історію «творять народи, а не ідеологи». «І якщо хочеш будувати як християнин, ти повинен робити це в рамках Божого люду, у Церкві», – підкреслив він, пояснюючи: «Ісус розраховує на тебе, а також на нього, на неї, на всіх нас, на кожного з нас».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви згадує про те, що 2018-й рік особливий, адже відбуватиметься Синод, присвячений молоді. І молодь бере активну участь у його підготовці, тому Понтифік іще раз заохотив аргентинську молодь «не залишатися за бортом і говорити те, про що думаєте», бо «Папа прагне це почути» та «хоче діалогу».

«Ви краще за мене знаєте про те, що комп’ютери і смартфони потребують оновлень, щоби краще працювати. Також і наше душпастирство потребує оновлень, перегляду сполучення з Христом у світлі Євангелія, – яке відтепер і надалі ти носитимеш у кишені та читатимеш дві хвилини щодня, – дивлячись на сьогоднішній світ, розпізнаючи та даючи нову енергію спільній місії».

Молодь здатна до неспокою та нонконформізму

Роздумуючи над третім аспектом, місією, Папа Франциск знову наголосив на тому, що ми покликані бути «Церквою, що виходить назовні», місійною Церквою, а не замкнутою в зручних собі схемах. За його словами, «молоді притаманна сила неспокою та нонконформізму», а тому юнаки й дівчата не повинні дозволяти, щоб «історія писалася назовні в той час», як вони «споглядають через вікно».

«Не прив’язуйте свого життя до балкону, взуйте черевики, вийдіть назовні, зодягнувши Христову футболку та ризикніть задля Його ідеалів. Разом із Ним ідіть лікувати рани багатьох наших братів і сестер, що лежать на узбіччях, ідіть разом із Ним засівати надію серед наших народів і міст, ідіть разом із Ним оновлювати історію», – закликав Папа.

Стійке майбутнє потребує коріння


Понтифік зауважив, що молодь часто чує, що вона є майбутнім. «Майбутнє, – сказав він, – у ваших руках. Це правда, бо ми зупиняємося, а ви йдете далі. Але увага: йдеться про стійке майбутнє, плідне й таке, що має коріння». Треба пам’ятати, що «нічого не починається тепер», а тому необхідно «повертатися до коріння та будувати своє майбутнє з коріння». Це означає «не зрікатися батьківщини, історії своєї родини, своїх дідусів і бабусь».

За темою:
Папа Франциск про три колони богопосвяченого життя: молитву, вбогість і терпіння
Папа: Терплячість – найважливіша чеснота подружнього життя
Папа: Сім’я – це школа віри, любові та громадяннського виховання
Новини зі світу Проголошені блаженними дев’ять іспанських семінаристів, замучених за віру Немає більшої любові над ту, коли хто життя віддає за ближнього. Цього вчать нас мученики всіх часів. Серед них – дев’ятеро молодих семінаристів, переслідуваних і вбитих за віру, яких Церква проголосила блаженними в суботу, 9 березня 2019 року, під час урочистої Меси в іспанському місті Ов’єдо, яку очолив кардинал Джованні Анджело Беччіу, префект Конгрегації в справах визнання святих.