Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Президент Парламенту Австрії Вольфганг Соботка зіграв «Тиху ніч» для дітей у дитячому будинку «Карітас-Спес»

Президент Парламенту Австрії Вольфганг Соботка зіграв «Тиху ніч» для дітей у дитячому будинку «Карітас-Спес»

15 січня Президент Національної ради Австрії Вольфганг Соботка в рамках дводенного візиту в Україну відвідав дитячий будинок святого Йосипа, яким опікується «Карітас-Спес Україна».

Про це повідомляє Прес-служба «Карітас-Спес Україна».

Двоє дітей з цього дому вже цієї зими, з 11 до 21 лютого, на запрошення пана Соботка поїдуть на відпочинок до Австрії. Загалом же цього року на запрошення Парламенту Австрії 10 дітей із дитячих будинків «Карітас-Спес» відвідають цю альпійську країну. «Як Президент Національної ради, я хочу запросити обділених дітей-сиріт з України та Росії провести в цьому році незабутні зимові канікули у барвистому "Mostviertel" в межах ініціативи "Проект допомоги Парламенту". На дітей чекає різноманітна програма, завдяки чому вони зможуть принаймні ненадовго забути про складнощі буденного життя», – так пан Соботка розповідає про свій проект.


«Цього року Парламент Австрії вперше організовує для дітей-сиріт – підопічних "Картас-Спес" – відпочинок на лижах. Ми дізналися про таку можливість завдяки нашому партнеру в Австрії – пані Паскаль Вайє, очільниці фонду "kleine herzen", – розповідає керівник проекту «Карітас-Спес» Олена Нога. – Для відбору дітей були чіткі критерії: вік 10–13 років, наявність біометричного паспорта, без медичних протипоказань. З-поміж майже 100 дітей з 11 ДБСТ, які є в проекті підтримки від "kleine herzen", ми змогли відібрати 10. З будинку святого Йосипа поїдуть два хлопчики».


Загалом 2019 рік в Австрії оголосили «Роком України і української культури», а уряд Австрії підтримує Україну протягом останніх 5 років як дев’ятий за обсягами інвестор.


Пан Вольфганг Соботка зазначив, що для нього важлива допомога дітям-сиротам з України, і розповів, що сам має 8 дітей, тому розуміє, яке велике значення щасливого дитинства й можливостей для розвитку. У рамах зміцнення культурних відносин пан Вольфганг хоче запрошувати українських дітей-сиріт на відпочинок до Австрії.

Під час візиту до дому святого Йозефа пан Соботка розповів свою історію життя, заграв для дітей кілька композицій і подарував диски симфонічної музики. Розглядаючи дитячі малюнки, розповів про свою доньку – балерину, запитував про дитячі мрії, а дізнавшись, що дітьми опікуються католицькі черниці – Дочки Чистого Серця Пресвятої Діви Марії (серцянки) – поділився, що й сам живе в колишньому монастирі. Сестри розповідали історії заснування Дому святого Йосипа та курйозні історії з життя дітей.

Пана Вольфганга Соботка супроводжували: заступник директора австрійського Парламенту Алексіс Вінтоняк; Посол, керівник у справах Євросоюзу і міжнародних відносин пані Брігітте Бреннер; керівник офісу Президента Національної ради Австрії Андреас Гроссшартнер; радник зовнішньої політики при Президентові Національної ради Австрії Флоріан Корчак; Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер; Олександр Щерба, Надзвичайний і Повноважний посол України в Австрії; заступник Посла Австрії в Україні Флоріан Кольфюрст; журналістка «Kleine Zeitung» Крістіна Траар; журналіст ORF Крістіан Вершютц.


Дім святого Йосифа був заснований 18 років тому на кошти австрійського священика Йозефа Хольцманна, який спершу запрошував в Австрію на відпочинок та оздоровлення дітей з України, постраждалих унаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після знайомства з єпископом Станіславом Широкорадюком, який тоді очолював «Карітас-Спес», він вирішив зробити щось важливіше для сиріт в Україні. Так виникла ідея створити будинок сімейного типу, де діти, позбавлені батьківської опіки, матимуть всі належні умови для життя. Наразі в будинку святого Йосипа проживають 12 дітей, якими опікуються дві католицькі сестри – Оксана й Тетяна – і «бабуся» (мама однієї з сестер). «Мама» Оксана вже віддала заміж 6 доньок і має 7 онуків (скоро очікують ще на одного).

Отець Йозеф Хольцман не забув про українських сиріт і в заповіті. На його кошти було створено ще один будинок у Житомирі, який так і назвали – «Дім Йозефа Хольцманна». Дім було відкрито 2004 року, і зараз там проживають 9 дітей. Загалом «Карітас-Спес» опікується 26 будинками сімейного типу по всій Україні.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.