Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Хрещення – це не магічна формула, а дар Святого Духа

Папа: Хрещення – це не магічна формула, а дар Святого Духа

Під час загальної аудієнції у середу, 25 квітня 2018 року, Папа Франциск повернувся до теми Таїнства Хрещення.
Як повідомляє Радіо Ватикану, насамперед він нагадав, що хрещення позначає вхід у життя вірою. Віра ж означає віддати себе самих Господу Ісусові, Якого визнаємо «джерелом води для життя вічного», «світлом світу», «життям і воскресінням». «Навчені слуханням Ісуса, Його повчаннями й ділами, катехумени переживають досвід самарянки, спраглої живої води, сліпонародженого, який розплющує очі й бачить світло, та Лазаря, що виходить із гробу. Євангеліє має силу перемінити того, хто приймає його з вірою, вириваючи його з-під панування лукавого, щоб він навчився служити Господові з радістю й новим життям».

До хрещальної купелі ми приходимо не самі, а в супроводі молитви всієї Церкви. Церква підтримує тих, хто готується відродитися як Божі діти, в боротьбі проти зла, супроводжує на дорозі добра, допомагає вирватися з-під влади гріха, аби перейти до царства Божої благодаті. Тому така важлива молитва Церкви й участь у цій молитві. «Церква молиться, і молиться за всіх, за всіх нас. І ми, як Церква, молимося за інших. Це прекрасно – молитися за інших», – зазначив Папа. Молитва Церкви безупинна, і ми маємо приєднуватися до неї.

Шлях дорослих катехуменів позначений повторюваними екзорцизмами, тобто молитвою священика, який прикликає визволення від усього, що віддаляє від Ісуса та стає на перешкоді єдності з Ним. Щодо дітей теж лунає прохання «визволити їх від первородного гріха й освятити як помешкання Святого Духа».

Папа підкреслив, що хрещення – це не магічна формула, а дар Святого Духа, який наділяє того, хто його приймає, здатністю боротися проти зла, вірячи, що «Бог послав Свого Сина у світ, щоб знищити владу сатани та вивести людину з пітьми до Свого царства безконечного світла». Християнське життя постійно наражається на спокуси, насамперед, на спокусу віддалитися від Бога та Його бажань, щоб знову потрапити в тенета цьогосвітніх зваб. Хрещення ж дає сили для цієї щоденної боротьби.

Мета помазання катехуменів єлеєм – додати їм сил, необхідних, «щоб відректися диявола та гріха, перш ніж приступити до купелі й відродитися до нового життя». Цей символізм пов’язаний із властивістю олії проникати в тканини тіла, завдяки якій античні борці змащували нею шкіру, щоб тонізувати м’язи та вислизати з рук противника. Тому й християни перших віків запровадили звичай помазувати кандидатів до хрещення освяченим єлеєм на знак того, що «могутність Христа Спасителя додає сил для боротьби проти зла та для перемоги».

«Нелегко боротися проти зла, втікати від його підступів, відновлювати сили після виснажливої боротьби, але мусимо знати, що все християнське життя – це змагання. І треба пам’ятати, що ми не самі, що Мати Церква молиться за те, щоб її діти, відроджені у хрещенні, не впали під нападами лукавого, а подолали їх силою Христової Пасхи», – підсумував Папа. Скріплені Воскреслим Господом, Який подолав князя цього світу, ми також можемо здобути перемогу.

За темою:
Папа: Станьмо за прикладом Ісуса хлібом, розламаним для інших
Папа: Зворушений солідарністю, закликаю почути страждання батьків Алфі
Папа: Не ставаймо невільниками ідей, замкненими для Святого Духа
Новини з Ватикану Архієпископ Мокшицький зустрівся з послом України у Ватикані У четвер, 25 жовтня, голова Конференції римсько-католицьких єпископів України, архієпископ Мечислав Мокшицький, відвідав посольство України у Ватикані та зустрівся з Повноважним Послом України при Святому Престолі – Тетяною  Іжевською.