Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Живим знаком Євангелія завжди залишається конкретна милосердна любов. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 26 вересня 2018 року

Живим знаком Євангелія завжди залишається конкретна милосердна любов. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 26 вересня 2018 року

Про Апостольський візит до країн Балтії
Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Кілька днів тому я побував із Апостольським візитом у Литві, Латвії й Естонії з нагоди століття від дня проголошення незалежності цих балтійських країн. Половину з цих ста років вони жили під ярмом окупації, спочатку нацистської, а потім – радянської. Ці народи зазнали сильних страждань, а тому Господь споглядає на них із прихильністю. Я впевнений у цьому. Дякую президентам трьох республік і цивільній владі за вишуканий прийом, який чекав на мене. Я вдячний єпископам і всім, хто доклався до підготовки та проведення цієї події.

Контекст мого візиту доволі сильно відрізнявся від обставин, у яких відбувалася зустріч зі святим Йоаном Павлом II; моя місія полягала в тому, аби знову проголосити цим народам радість Євангелія й революцію ніжності та милосердя, бо самої свободи не достатньо, щоб надати життю сенс і повноту, якщо бракує любові – любові, яка завжди походить від Бога. Євангеліє, яке за випробувань надає сил і надихає на боротьбу за звільнення, у часи свободи стає світлом, що осяває щоденні шляхи людей, сімей, суспільств, і сіллю, що надає смаку повсякденності й дозволяє їй не псуватися під впливом банальності й егоїзму.

Католики становлять більшість мешканців Литви, а в Латвії й Естонії переважають лютерани і православні, проте багато й тих, хто відвернувся від віри. І завдання полягає у зміцненні між усіма християнами того сопричастя, яке вже сформувалося в часи суворих переслідувань. Цей візит справді мав екуменічний аспект, який втілився в у молебні в Домському соборі й зустрічі з молодими людьми в Таллінні.

Звертаючись до влади трьох балтійських країн, я наголосив на їхньому внескові у благо спільноти націй, особливо в Європі: це внесок людських і суспільних цінностей, які пройшли через горно випробувань. Я закликав до діалогу між старшим поколінням і молоддю, аби зв’язок із корінням міг і далі підживлювати сьогодення й майбутнє, і нагадав про потребу завжди поєднувати свободу з солідарністю й гостинністю, притаманними тутешній традиції.

Молоді та старшим людям було присвячено дві спеціальні зустрічі: з молоддю я спілкувався у Вільнюсі, а зі старшими людьми – у Ризі. На вільнюській площі, заповненій юнаками й дівчатами, можна було вповні відчути девіз візиту до Литви: «Ісус Христос – наша надія». Свідченням стали краса молитви та співу, у яких душа відкривається до Бога, радість служити іншим, вийти поза власне «я», аби тривати у дорозі, здатність підвестися після падіння. У Латвії, на зустрічі з людьми похилого віку, я підкреслив тісний зв'язок між стражданнями й надією. Ті, хто зазнав тяжких випробувань, – це коріння народу, збережене завдяки благодаті Божій, аби нові паростки могли прорости, розквітнути та приносити плоди. Виклик для тих, хто старішає, – не закам’яніти душею, а залишатися відкритим і ніжним розумом і серцем; і це можливо, якщо насичуватися Святим Духом у молитві та слуханні Слова.

На зустрічі зі священиками, богопосвяченими особами й семінаристами в Литві в центрі уваги також перебували надія і сталість: мати за центр Бога, бути міцно вкоріненими в Його любові. Яке ж велике свідчення цього дали й досі дають численні священики, ченці й черниці! Вони пережили наклепи, в’язниці, депортації... Але залишилися стійкими у вірі. Я закликав не забувати, пам’ятати про мучеників, наслідувати їхній приклад.

І, якщо йдеться про пам’ять, у Вільнюсі я вшанував євреїв – жертв геноциду в Литві; рівно 75 років тому було закрито велике гетто, де померли десятки тисяч євреїв. Також я відвідав Музей окупації й визвольних змагань і помолився там у кімнатах, де утримували, катували й убивали супротивників режиму. Там убивали приблизно сорок осіб щоночі. Не можна не хвилюватися, бачачи, як далеко може зайти людська жорстокість. Подумаймо про це.

Минають роки, минають режими, але з висоти Острої брами – Воріт вранішньої зорі у Вільнюсі – Марія, Матір Милосердя, й далі пильнує за своїм людом, являючи йому знак упевненої надії й розради (пор. «Lumen gentium», 68).

Живим знаком Євангелія завжди залишається конкретна милосердна любов. Навіть там, де переважає змирщення, Бог говорить мовою любові, піклування, благодійного служіння тим, хто цього потребує. І тоді відкриваються серця, трапляються чудеса й у пустелях проростає нове життя.

У трьох Месах – у Каунасі (Литва), в Аглоні (Латвія) й у Таллінні (Естонія) – святий вірний люд Божий, який мандрує цієї землею, відновив своє «так» Христу, нашій надії; він відновив це разом із Марією, Яка завжди залишається Матір’ю своїх дітей, а особливо найстражденніших; він оновив його як люд обраний, священицький і святий, чиє серце Бог пробуджує через благодать хрещення.

Молімося ж за наших братів та сестер із Литви, Латвії й Естонії. Дякую!

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
26 вересня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va