Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Церква не втомлюється утверджувати красу сім’ї, схоплену в Писанні та Традиції. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 7 жовтня 2018 року

Церква не втомлюється утверджувати красу сім’ї, схоплену в Писанні та Традиції. Слово Папи Франциска під час недільної молитви «Ангел Господній» 7 жовтня 2018 року

Дорогі брати і сестри, доброго дня!
Євангеліє цієї неділі (див. Мк 10, 2-16) пропонує нам слово Ісуса про шлюб. Історія починається з провокації фарисеїв, які питають Ісуса, чи можна чоловікові відпустити дружину, як це передбачено Законом Мойсея (пор. вв. 2-4). Ісус із мудрістю й авторитетом, які походять від Отця, розбирає цей складний казус, кажучи: «То з-за серця вашого запеклого написав він (тобто давній законодавець) вам отой припис» (в. 5). Це поступка, яка дозволяє усунути зумовлені нашим егоїзмом недоліки, що аж ніяк не відповідають первісному задуму Творця.

І тоді Ісус бере книгу Буття: «На початку створення Бог створив їх чоловіком і жінкою. Ось чому чоловік покине свого батька-матір і пристане до жінки своєї, й обоє будуть одним тілом; тому вже не двоє, лише – одне тіло» (вв. 6-7). Він робить висновок: «Що, отже, злучить Бог, людина хай не розлучає» (в. 9). В оригінальному задумі Творця немає чоловіка, який одружується з жінкою, а потім, якщо щось йде не так, її відкидає. Ні. Замість цього чоловік і жінка покликані визнати одне одного, аби довершити одне одного й допомагати одне одному в шлюбі.

Це вчення Ісуса дуже чітке – воно захищає гідність подружжя як союзу любові, який передбачає вірність. Єдність пар у шлюбі стає можлива завдяки любові взаємного дарування, підтримуваній благодаттю Христовою. Якщо ж у подружжя переважають індивідуальні інтереси та прагнення, то цей союз не може бути тривким.

Також цей епізод Євангелія з великим реалізмом нагадує нам, що чоловік і жінка, покликані жити досвідом взаємин і любові, можуть завдавати одне одному кривд, із яких народжуються кризи. Ісус говорить про це не для того, аби вказати на можливий занепад стосунків; Він згадує про це, щоби підтвердити план Бога, у якому надзвичайно важливу роль відіграють сила і краса людських взаємин. З одного боку, Церква не втомлюється утверджувати красу сім’ї, схоплену в Писанні та Традиції, а з іншого, прагне зробити відчутною свою конкретну материнську близькість до тих, хто живе досвідом розбитих стосунків або хворобливо й тяжко переживає їх наслідки.

Те, як Бог чинить зі Своїм невірним людом, тобто з нами, учить, що зранену любов Господь може зцілити через милосердя та прощення. Тому в таких ситуаціях Церква ніколи не засуджуватиме когось негайно. Навпаки, зустрівшись із багатьма болючими шлюбними невдачами, вона відчуває покликання жити любов’ю й милосердям, аби повернути до Бога скривджені, зранені серця.

Просімо ж Діву Марію допомогти подружжям жити й завжди відновлювати свій союз до стану первісного Божого дару.

[Після молитви]

Дорогі брати й сестри!

Сьогодні ми згадуємо Пресвяту Діву Розарію – і я особливо вітаю вірян, що зійшлися до Помпейського санктуарію для традиційного чування, яке очолює кардинал Маріо Дзенарі, Апостольський Нунцій у Сирії. Знову прошу всіх щодня у жовтні молитися Розарій, закінчуючи його антифоном «Під Твій захист» і молитвою до святого архангела Михаїла, щоб опиратися атакам диявола, який хоче розділити Церкву.

У суботу в Римі відбудеться перший День катакомб. Для громадського доступу буде відкрито чимало місць – як для освітніх цілей, так і для культурних заходів. Дякую Папській комісії у справах священної археології за цю ініціативу й зичу їй усього найкращого.

Вітаю з любов’ю всіх вас, римлян і прочан, насамперед сім’ї й парафіяльні групи з Італії й усього світу. Я вітаю греко-католицьких паломників зі Словаччини, вірян із Познані й Форталези (Бразилія); бабусь і дідусів із Мальти та студентів із Нейлі (Франція); а також сестер святого Павла з Шартрези в Австралії.

Я вітаю паломництво Місіонерів Святих Сердець Ісуса і Марії, хор «Calliope» з Ґуссаґо (Брешія), юнаків зі «Студентської молоді» Лаціо й вірних з Абб’ятеґрассо.

Зичу всім доброї неділі. Будь ласка, не забувайте молитися за мене. Смачного обіду – і до побачення!

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
7 жовтня 2018

Переклад КМЦ за vatican.va
1 комментарій
CherylVow
Додав CherylVow
Спасибо автору блога за предоставленную информацию.