Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Спорідненість у Христі сильніша за кровну

Папа: Спорідненість у Христі сильніша за кровну

Перед обличчям світу, ворожого до Христових ідеалів, не вагатися відповідати радісним свідченням життя, натхненого Євангелієм. Із таким закликом Папа Франциск звернувся до членів Номадельфії, відвідуючи цю спільноту-селище в четвер, 10 травня 2018 року.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Другий Папа в Номадельфії


До Номадельфії, що належить до територіальної громади міста Ґроссето, Папа прибув гелікоптером, приземлившись на місцевому спортивному майданчику. Цей візит відбувся після приватної аудієнції для номадельфійців, яких він приймав у Ватикані 17 грудня 2016 року. А 21 травня 1989 року саму Номадельфію відвідував святий Йоан Павло ІІ.

У селищі Понтифік відвідав цвинтар, де помолився на могилі засновника о. Дзено Салтіні, а в місцевому храмі зустрівся з членами спільноти, яка відзначає своє 70-річчя. Після слів привітання номадельфійці показали виставу, що розповідала про заснування та харизму спільноти, а далі читав промову Папа.

Номадельфія – пророча дійсність

«Номадельфія – це пророча дійсність, яка ставить перед собою завдання будувати нову цивілізацію, практикуючи Євангеліє як форму прекрасного й доброго життя», – сказав Понтифік, зауваживши, що засновник спільноти, який виріс серед родючих полів, добре знав, що коли надходить відповідна пора, треба готувати землю для сівби.

Отець Салтіні також часто повторював Ісусові слова: «Ті, хто, поклавши руку на плуг, озираються назад, не здатні до Царства Божого». Він немовби віщував «труднощі, які зустрічатиме на шляху втілення оновлювальної сили Євангелія».

Закон братерства

«Закон братерства, яким позначене ваше життя, був мрією та метою всього життя отця Дзено, що прагнув створити спільноту, натхненну прикладом, окресленим у Діяннях Апостолів», – вів далі Папа, закликаючи номадельфійців і надалі «підтримувати цей стиль життя, покладаючись на силу Євангелія та Святого Духа».

Спорідненість у Христі

Як зауважив Понтифік, перед стражданнями сиріт і злиденних дітей о. Дзено збагнув, що «єдиною мовою, яку вони розуміють, була мова любові». Отож, він накреслив «особливу форму суспільства», де немає місця для самотності, але «панує принцип співпраці між різними сім’ями, члени яких визнають себе братами й сестрами у вірі».

«Таким чином, у Номадельфії, відповідаючи на особливе Господнє покликання, встановилися зв’язки, набагато міцніші від родинних. Установилася спорідненість з Ісусом, притаманна тим, хто відродилися з води і Святого Духа, згідно зі словами Божественного Учителя: “Хто чинить Божу волю, той мені брат, сестра і мати” (Mc 3,35)», – сказав Папа.

«Хочу підкреслити також інший пророчий знак, знак великої людяності Номадельфії: йдеться про сповнену любові уважність до похилих віком, які навіть тоді, коли не втішаються добрим здоров’ям, залишаються в родині, отримуючи підтримку від братів і сестер всієї спільноти».

Зберегти Номадельфію, необтяженою структурами

Папа Франциск закликав номадельфійців і далі прямувати вперед цією дорогою, «втілюючи модель братерської любові» тчерез «видимі знаки й діла в різноманітних контекстах, куди кличе євангельська любов». Але робити це потрібно, «зберігаючи дух отця Дзено, який прагнув Номадельфію “легкою” в структурах, що обмежуються найнеобхіднішим».

«Перед обличчям світу, іноді ворожого до ідеалів, проповідуваних Христом, не вагайтеся відповідати радісним і спокійним свідченням свого життя, натхненого Євангелієм», – закликав Папа, запросивши спільно, як брати й сестри, проказати молитву «Отче наш».

Уділивши учасникам зустрічі своє благословення, Його Святість відлетів до Лопп’яно.

За темою:
Папа: Подолання сучасних форм рабства вимагає спільних зусиль
Папа: Бог ніколи не зрікається Своїх дітей!
Папа: Любити – це опікуватись іншими
Новини зі світу Міжнародна сесія духовної вікентійської віднови «Дозвольмо, щоб нас перемінила відвага Святого Духа» – такою була тема міжнародної сесії духовної вікентійської віднови, яка тривала в Парижі від 1 до 30 вересня. У зустрічі взяли участь 84 сестри з усього світу.