Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 жовтня, вівторок

Літургія на кожен день, 23 жовтня, вівторок

Чекати когось упродовж дня? Це можливе. Однак яким вимогливим є чекати на когось уночі, коли час відпочивати. Потрібно себе перемагати, мотивувати, щоб прийняти очікуваного гостя з радістю, теплотою, без будь- яких звинувачень, що в такий час нікуди не ходять. Хто так чинить, той не лише вірний, а й доброчесний. Молімося, щоб ми були доброчесними людьми  не  лише  в  очевидних  ситуаціях,  але  й  в  кожній  миті  нашого  життя.
Св. ЙОСИФА БІЛЬЧЕВСЬКОГО, єпископа (біл) Обов’язковий спомин
Св. Йосиф Більчевський народився 26 квітня 1860 року в Польщі. У 1884 році закінчив духовну семінарію і прийняв рукоположення у пресвітери. Був надзвичайно обдарованим, видав багато наукових праць з археології та догматики. Сан архієпископа львівського отримав у 1901 році. Владика Більчевський залишився у пам’яті львів’ян як невтомний пастир і будівничий. Особливу увагу приділяв релігійній освіті та катехізації. Помер 20 березня 1923 року у Львові. Згідно із заповітом, його поховано на Янівському кладовищі серед найбідніших мешканців міста.


АНТИФОН НА ВХІД
Господній Дух на Мені , * бо Він Мене помазав. * Послав Мене нести Добру Новину бі дним, * звіщати полоненим визволення.

КОЛЕКТА
Боже, Світло й Пастирю вірних, Ти поставив святого Йосифа, єпископа, на чолі Твого народу, щоб він живив його словом та вчив власним прикладом; † вчини, щоб ми за його заступництвом дотримувались віри, яко ї він навчав, * і прямували вказаною ним дорогою. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Еф 2, 12-22
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Ви того часу були без Хри­ста, відчужені від громади Ізраїля, да­лекі від завітів обітниці, позбав­лені надії і без Бога на світі. А нині, в Христі Ісусі, ви, які ко­лись були далекими, кров’ю Хри­ста стали близькими. Адже Він – наш мир, котрий зро­бив з двох одне, зруйнував у своєму тілі серединну перегородку – ворожнечу, усунувши Закон заповідей в на­вчаннях, аби з двох збудувати в са­мому собі одну нову людину, встановити мир і в одному тілі хре­стом примирити обох з Богом, знищивши в самому собі ворожнечу. Прийшовши, Він благовістив мир вам, які були далекі, і мир тим, хто близько; так що через Нього обоє маємо доступ до Отця в одному Дусі. Тож ви більше не чужі й не захожі, а співгромадяни святих і домашні для Бога, збудовані на фундаменті апостолів і пророків, де наріжним каменем є сам Ісус Христос; на Ньому вся будівля, доско­нало збудована, зростає у святий храм у Господі, в якому й ви разом будуєтеся в Божу оселю у Духові. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 85, 9аб-10. 11-12. 13-14
Бог мир звіщає своєму народу.
Послухаю, що Господь Бог скаже, *
бо Він говоритиме про мир для свого народу, для своїх побожних.
Адже Його спасіння близьке до тих, хто Його боїться, – *
аби Його слава оселилася в нашому краї.
Милосердя і правда зустрілися, *
поцілувалися мир і правда:
правда піднялася з землі вгору, *
а справедливість нахилилася з неба.
Тож Господь дасть благо – *
і дасть свій врожай земля наша.
Перед Ним піде правда, – *
своїми кроками ступатиме по дорозі.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Лк 21, 36
Алілуя, алілуя, алілуя.
Пильнуйте, постійно мо­літь­ся,
щоби перед Сином Людським змогли ви стати.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 12, 35-38

† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Хай будуть підперезані ваші стегна і хай горять ваші світиль­ники. Тож будьте подібні до людей, які очікують свого пана, коли той по­вернеться з весілля; як прийде він і по­стукає, то відразу ж відчинять йому. Блаженні ті слуги, пан яких, при­йшовши, застане їх на сторожі; запевняю вас, що підпережеться, по­садить їх і, підійшовши, буде слу­жити їм. І якщо прийде і в другу, і в тре­тю сторожу, і знайде їх так само, то блаженні вони». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Споминаючи святого Йосифа Більчевського, просімо Господа Бога за святу Церкву і за всіх нас, щоб ми вміли розпізнавати знаки часу і завжди жили за Євангелієм Христа:
1. Молімося за з’єднання усіх християнських Церков, щоб світ побачив, як люблять один одного Божі діти.
2. Молімося за єдність в любові та служінні Батьківщині для всіх нас.
3. Молімося за духа взаємодопомоги та розуміння у подружжях та родинах.
4. Молімося за мужність та стійкість для людей, які боряться зі спокусами
5. Молімося за милосердя для душ, які перебувають у чистилищі.
6. Молімося за нас, зібраних довкола вівтаря, щоб ми завжди були вірні у виконуванні волі Божої.

Господи і Отче всіх людей, смиренно просимо Тебе: уділи свого милосердя всім, хто прибігає до Тебе, і тим, які  цього не роблять, та даруй нам своє прощення. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, дари, складені на честь Святих, свідчать про Твою могутність і славу; † смиренно просимо Тебе, * щоб вони виблагали нам спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація про пастирів  № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Отож Я з вами по всі дні * аж до кінця віку.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, наш Отче, † нехай прийняті нами святі тайни приготують нас до вічної радості, * на яку заслужив святий Йосиф, єпископ, як вірний слуга Твоїх таїнств. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 20 жовтня, субота (зел) Субота ХХVIІІ звичайного тижня
Святий Йоан Павло ІІ застерігає нас від небезпеки закам’янілості людського серця. «Богохульство проти Святого Духа є гріхом, що чинить людина, яка прагне на підставі вигаданого права перебувати в стані гріха і таким чином відкидає спасіння.» Звернімося до Господа з проханням, щоб наділив нас радикальною щирістю та істинною покорою, особливо під час визнання наших гріхів та провин.