Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Любити – це опікуватись іншими

Папа: Любити – це опікуватись іншими

Недільний візит до парафії Найсвятіших Тайн, уже традиційний у дієцезії Рима, за неписаною традицією почався зі спонтанних відповідей Понтифіка на запитання, поставлені представниками різних парафіяльних груп.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Грайтеся з дітьми

Із першим запитанням до Папи звернувся Мауро, батько трьох дітей, що живе цивільним шлюбом, розповівши про труднощі, пов’язані з вихованням дітей та наголосивши, що незважаючи на неканонічну ситуацію, їх прийняли в парафії та добре до них ставляться. Понтифік визнав, що в сучасному світі робота робить батьків невільниками й вони присвячують дітям дедалі менше часу, однак, незважаючи на об’єктивні труднощі, дітей потрібно супроводити. «Великі цінності життя й віри передаються тільки мовою, притаманною сім’ї, мовою родинного дому. Ці найбільші цінності з часом зміцнюють дітей. Якщо дитині не вистачає ʺвітамінів родинних стосунківʺ, вони стають слабкими», – наголосив Папа, додаючи, що цінності передаються також і під час ігор, отож, потрібно гратися зі своїми дітьми, присвячувати їм час.

Без близькості в парафії віє холодом

Сімона, дівчина, що належить до молодіжної парафіяльної групи, запитала, чому так трапляється, що єпископи та священики твердять, що люблять молодь, але чомусь не можуть затримати її близько до Бога. Вона поділилась власним досвідом, що віддалилась від церковного життя через негативне свідченням віруючих та холодне ставлення до неї. Його Святість вказав, що парафія повинна бути родиною. «Всі без винятку пастирі повинні вміти бути близькими. Ісус – це Бог, близький до людини. Він не звіщає Євангеліє словами, а близькістю. Такими повинні бути й пастирі. Без близькості в парафії віє холодом. Вона може бути дієвою, але серце її хворе».

Моліться за своїх батьків

15-річна Беатріче, батько якої помер 2 роки тому і яка знайшла в парафії велику підтримку, запитала Папу, що могла б зробити, аби притягнути до Церкви своїх ровесників, яким віра здається нудною. Папа Франциск підкреслив, що характерною рисою християн повинна бути радість, і парафія має бути «домом радості». Віднайти дорогу до Церкви не допоможе «похоронний» вираз обличчя деяких пастирів і мирян, адже приймати інших «з відкритими обіймами», означає прийняти людину із щирою усмішкою, яка означає: «Тут твій дім».
А 10-річний Маттія просив молитись за його хвору маму, яка чекала на хірургічне втручання. Єпископ Рима заохотив дітей молитися за своїх батьків, особливо за тих, які переживають важкий досвід. «Молитва допомагає родині зростати, – сказав він. – Щоденна коротка молитва за батьків, бо ж вони, напевно, моляться за своїх дітей. А якщо виникають якісь труднощі, тоді потрібно більше молитви».

Парафія – це дім радості

Потім Папа Франциск в парафіяльному залі спілкувався з хворими та людьми похилого віку, поблагословив будинок сімейного типу «Дім радості»,  який відразу після посвячення прийняв перших сімох неповносправних сиріт із парафії, якими опікуються 2 черниці та медсестра,  а інші, які живуть зі своїми батьками, братимуть участь у його щоденній діяльності.

Термометр любові – це наші слова

Кульмінаційним моментом душпастирського візиту до римської парафії Найсвятіших Тайн, розташованої в дільниці Тор де Ск’яві, стала Меса, яку очолив Папа Франциск. Перед богослуженням він висповідав кількох парафіян. В імпровізованій проповіді Папа підкреслив, що заклик Ісуса: «Перебувайте в моїй любові», скерований до кожного й кожної з нас. «Запитаймо самих себе, чи ми насправді перебуваємо в Господній любові, а, може, шукаємо іншого способу життя та розваги», – сказав Його Святість, наголошуючи, що любов це не те, що показують у телесеріалах, а відповідальністю за інших, повсякденною працею. Тривати в любові, зазначив Папа, означає служити іншим, піклуватися про них. «Термометр любові це наші слова», – підкреслив Папа, додаючи, що потрібно намагатись не обмовляти інших, не говорити про них погано.

Надзвичайне Миропомазання

Після проповіді Понтифік уділив Святу Тайну Миропомазання 12-річній дівчинці Майї, прикутій до інвалідного візка через ураження мітохондріальним захворюванням, схожим на хворобу англійського хлопчика Альфі Еванса, якому нещодавно лікарі припинили паліативну допомогу, і він помер. Тайну Миропомазання прийняла також і Павла, мама дівчинки, яка у важких життєвих обставинах пережила навернення до Бога. Вірні, зворушені до сліз, прийняли цю подію оплесками.

Після богослужіння Папа поблагословив вірних, що зібралися на площі перед храмом, нагадуючи їм «перебувати у Христовій любові».


За темою:
Папа до Неокатехуменальної дороги: Місія – це пріоритет Церкви
Папа: Молитва, вбогість і терплячість – три опори богопосвяченого життя
Папа: Любов не може бути зарезервованою лише для особливих моментів