Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Папа до митців: У світі, де так багато мурів, зводьте мости

Папа до митців: У світі, де так багато мурів, зводьте мости

«Нехай ваші творіння надихаються прагненням служити красі та спонукають до гармонії з довкіллям і взаємної допомоги», – побажав Папа Франциск, приймаючи в суботу, 24 лютого 2018 р., членів асоціації «Дияконія краси».
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Ця ініціатива виникла 2012 року у Франції як церковний майданчик для зведення мостів між митцями та Богом, щоби вони ставали свідками Його краси. До «Дияконії», що в перекладі з грецької означає «служіння», належать музиканти, поети, співаки, художники, архітектори, скульптори, кінематографісти й актори, які намагаються спільно шукати Істину через мистецтво. Засадничими для цієї ініціативи є молитва, свідчення, солідарність і участь у діяльності дому митців, організація різних подій.

Зустріч із Понтифіком відбулась у контексті організованого «Дияконією краси» тижневого римського симпозіуму,  що почався 18 лютого з нагоди літургійного спомину блаженного Брата Анджеліко – Ґвідо ді-П’єтро, відомого італійського ченця-живописця епохи Відродження.

Вітаючи учасників симпозіуму, Папа передав через них свої щирі вітання «всім митцям, які своїми талантами стараються сприяти сяйву краси», а також усім тим людям, що, попри слабкість, «відновлюються завдяки досвідові прекрасного в мистецтві».

Цитуючи лист святого Папи Йоана Павла ІІ, який писав митцям, що краса – це покликання, скероване Творцем до митця через дар «мистецького таланту», який, як у притчі про таланти, повинен приносити плоди, Понтифік вказав, що саме таке переконання пояснює бачення та динамізм «Дияконії краси».

«Дари, які ви отримали, – сказав Папа Франциск, – це для кожного з вас відповідальність і місія. У світі, де техніку часто сприймають як головний ресурс для інтерпретації існування (пор. енцикліка Laudato si’, 110), ви, черпаючи з джерел християнської духовності, покликані через свої таланти запропонувати “альтернативний спосіб розуміння якості життя та спонукати до пророчого й споглядального стилю життя, не зацикленому на споживацтві” (пор. енцикліка Laudato si’, 222), служити створенню й захистові “оаз прекрасного” в наших містах, забетонованих і бездушних».

Папа заохотив митців розвивати свої таланти для того, щоби робити свій внесок у «екологічне навернення, яке визнаватиме високу гідність кожної людської особи, її особливу цінність, креативність і здатність підтримувати спільне добро». «Заохочую вас у цій “Дияконії краси” поширювати культуру зустрічі, зводити мости між людьми та між народами у світі, в якому височіє ще багато мурів через страх перед іншими», – додав він.

Глава Католицької Церкви, цитуючи Апостольське напоумлення “Evangelii gaudium”, закликав митців також свідчити своїм мистецтвом про те, що вірити в Ісуса Христа та наслідувати його не лише «правильна справа, а й прекрасна, здатна наповнити життя новим блиском і глибокою радістю серед випробувань».

«Церква розраховує на вас у тому, щоби зробити відчутною невимовну Красу любові Бога, аби дозволити кожному відкрити приємність бути любленими Богом, наповненими Його любов’ю, жити нею та свідчити про неї увагою до інших, особливо до виключених, поранених, відкинутих у наших суспільствах», – сказав Папа.

За темою:

Папа: Мистецтво допомагає відчинити двері розуму й серця для справжнього значення Різдва
Перуанські скарби: полотна школи Куско
Манускрипти на Адвент. Фламандський Апокаліпсис: тут живуть дракони
Новини з Ватикану Неділя з Папою: роздуми про Переображення й молитва про Сирію Господнє Переображення допомагає нам зрозуміти, що Христові Страсті – це не лише таємниця страждання, а й, насамперед, дар безмежної любові. Про це роздумував Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 25 лютого 2018 року, коментуючи уривок із Євангелія від Марка.