Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Християни «без пам’яті» втрачають сіль життя й не зустрічають Ісуса

Папа: Християни «без пам’яті» втрачають сіль життя й не зустрічають Ісуса

У проповіді в четвер, 7 червня 2018 року, у домі святої Марти у Ватикані Папа Франциск наголосив на тому, що, аби прямувати вперед у християнському житті, ми повинні пам’ятати про перші зустрічі з Ісусом, коли ми прийняли віру та не забувати про закон любові.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Християнська пам’ять – це сіль життя, це «повертатися назад, щоби прямувати вперед». На переконання Понтифіка, ми повинні роздумувати над першими моментами нашої зустрічі з Господом, і пам’ятати про тих, хто нам передав дар віри, мусимо пам’ятати закон любові, який Господь вписав у наші серця. До цих роздумів Понтифіка спонукав біблійний уривок, у якому святий апостол Павло повчає свого учня Тимотея, кажучи: «Пам’ятай про Ісуса Христа».

Пам’ятати, щоб прямувати вперед

На переконання Вселенського Архієрея йдеться про повернення назад, тобто про пригадування та роздуми над важливими подіями минулого задля того, щоби мати сили прямувати вперед. Християнська пам’ять це завжди зустріч з Ісусом, адже ми повертаємося до моменту минулого, коли ми зустрілися з Господом, коли прийняли дар християнської віри.

Християнська пам’ять – це сіль життя

Як наголосив Папа, християнська пам’ять – це сіль життя, без якої неможливо прямувати вперед. Християни, які втратили пам’ять, водночас втратили смак християнського життя і стали лише людьми, які виконують Божі Заповіді, але які не зустріли Ісуса Христа у своєму житті. А головне завдання, яке стоїть перед кожним християнином, – це зустріти на своєму християнському шляху Господа Ісуса.

Пам’ять про перші зустрічі з Ісусом

Далі Єпископ Рима виокремив три ситуації, коли ми зустрічаємо Христа: уперше, у наших предках і в Божому законі, – цитуючи при цьому Послання святого апостола Павла до Євреїв, де автор закликає пам’ятати про ті перші зустрічі з Господом, які відбулися після навернення. Кожен із нас у своєму житті без сумніву пережив подібні моменти, які стали вирішальними для нашого навернення. Йдеться про моменти наближення Ісуса до нас, коли Він явився, коли настав переломний момент у нашому житті, коли ця зустріч із Христом посприяла зміні нашого життя. Ми маємо в серці такі моменти, треба лише їх пошукати. Пам’ять про ці події – це джерело, з якого ми черпаємо сили аби прямувати вперед.     

Пам’ять про наших предків

За словами Папи, зустріч із Господом Богом також відбувається через пам’ять про наших предків, які навчили нас віри. Апостол Народів повчав святого Тимотея, що він повинен завжди пам’ятати про матір і бабцю, які передали йому дар віри. «Віру ми не отримали поштою, – підкреслив Єпископ Рима, – нам передали її конкретні чоловіки й жінки». Треба запитувати себе про своє коріння, про те, чи ми пам’ятаємо про тих осіб, які своїм свідченням, своїм життям запалили у наших серцях вогник християнської віри. Тому Папа закликає повертатися до своїх коренів, пам’ятати про своїх предків, які зробили нам великий дар – передали віру.

Пам’ять про Божий закон

Перша заповідь: «Слухай, Ізраїлю, Господь наш Бог». Закон це жест любові Господа Бога, яким Він вказує нам шлях, ідучи яким ми не помилимося. Йдеться не про суто юридичні норми, але про закон любові, який вписаний у наших серцях самим Господом Богом. Тому, заохотив Понтифік, кожен із нас повинен застановитися на питанні «Чи я вірний законові, чи пам’ятаю той закон, повторюю його?». Іноді навіть богопосвячені особи мають труднощі в тому, щоби повторити напам’ять Божі Заповіді.

Наостанок Папа підсумував: «Пам’ятай про Ісуса Христа, Господа, Який прийшов, заплатив за тебе, і Який прийде вдруге. Господь пам’яті, Господь надії». Кожен із нас повинен замислитися над тим, чи ми пам’ятаємо ті перші моменти зустрічі з Христом, чи пам’ятаємо наших предків, які передали нам віру, чи пам’ятаємо Божий закон. А також задуматися над тим, якою є наша надія. І нехай Господь допоможе нам у цій праці пам’яті та надії, – побажав проповідник.

За темою:
Папа Франциск: Пресвята Євхаристія випалює з нас егоїзм
Папа: Пам’ятаймо, що Ісус, Хліб життя, – це наша сила
Папа до лютеран: Дорогу до єдності вкаже Святий Дух
Новини з Ватикану «Що таке людина?». Стаття на тему документа Папської Біблійної Комісії Стаття о. П’єтро Боваті, ТІ, Секретаря Папської Біблійної Комісії, на тему нещодавнього Документу Комісії «Що таке людина (Пс. 8, 5)? Шлях біблійної антропології» була опублікована у ватиканській щоденній газеті «L'Osservatore Romano».