Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Упокоївся кардинал Еліо Зґречча, захисник недоторканності людського життя

Упокоївся кардинал Еліо Зґречча, захисник недоторканності людського життя

Уранці 5 червня 2019 року в Римі перестало битися серце кардинала Еліо Зґреччі, вислуженого очільника Папської академії «За життя». Ревний захисник гідності та священного виміру людського життя відійшов до вічності напередодні свого 91-річчя.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Останній із шести дітей у селянській сім’ї, Еліо Зґречча народився 6 червня 1928 року поблизу Анкони, що на Адріатичному побережжі центральної Італії. Закінчивши семінарію у Фано, 29 червня 1952 року став священником.

Надавав душпастирську опіку молодіжній гілці Католицької акції, був віце-ректором і ректором різних семінарій, а з 1973 року став капеланом на факультеті медицини й хірургії в римському осідку Католицького університету Пресвятого Серця. Там він 1985 року очолив Центр біоетики, а 1992 – Інститут біоетики. Співпрацював у цій галузі з організаціями й інституціями європейського рівня. У 1980-х роках був спостерігачем від Святого Престолу при Комітеті етики Ради Європи, а з 1990 до 2006 – членом Італійського національного комітету біоетики.

Наприкінці 1992 року святий Йоан Павло ІІ призначив його секретарем Папської ради у справах сім’ї, уділивши в січні наступного року єпископські свячення. 1996 року єпископ став віце-президентом Папської академії «За життя», а від 2005 до 2008 року очолював її. Папа Бенедикт XVI 2010 року надав йому кардинальський титул. Еліо Зґречча брав участь у синодах, присвячених сім’ї, що відбувались у Ватикані 2014 та 2015 року.

Кардинал зробив важливий внесок у роз’яснення деяких пекучих тем у сфері біоетики – таких, як донорство органів, стовбурові клітини, спротив сумління, постійний вегетативний стан тощо. Серед його праць важливе місце має двотомний «Підручник з біоетики для медиків і біологів», що був перевиданий чотири рази та перекладений різними мовами, зокрема українською.
Новини з Ватикану Папа: Покликання – це шлях на все життя Душпастирство покликань – це завдання не окремих лідерів, а всієї спільноти. Про це нагадав Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 6 червня 2019 року, із учасниками симпозіуму, що зібрав у Римі відповідальних за душпастирство покликань у єпископатах континенту. Його Святість вирішив звернутися до них експромтом, але вручив також підготований текст промови.