Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 9 червня, неділя

Літургія на кожен день, 9 червня, неділя

ЗІСЛАННЯ  СВЯТОГО  ДУХА (черв) Урочистість
Час Церкви визначається часом дії Святого Духа. Як християни, ми маємо особливу участь у Святому Дусі. Святий Павло не вагається назвати учнів Ісуса “Святинями Святого Духа”. Церква звертає увагу на святість як на дар Святого Духа. Який з плодів Святого Духа мені близький? Яке свідчення даю Духу Святому? Чи це свідчення вдалого життя, задоволеного,  повного  надії,  ясного  погляду  в  майбутнє  у  свободі  й радості?


АНТИФОН НА ВХІД
Дух бо Господній наповнює Всесвіт * і – як Вседержитель – * знає кожне слово. * Алілуя. (Мудр 1, 7)

Мовиться “Слава во вишніх”

КОЛЕКТА
Боже, Ти тайною сьогоднішнього свята освячуєш свою вселенську Церкву, яка огортає всі народи і племена; † зішли дари Святого Духа на всю землю * і зверши також і нині в серцях вірних чудеса, які  божественна благодать здійснила на початку проголошення Євангелія. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 2, 1-11
Читання з Діянь Апостолів.
Коли настав день П’ятдесятниці, всі вони були однодушно разом. Раптом з неба долинув шум, наче подув бурхливий вітер, і наповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явилися їм поділені язики, наче вогняні, й осіли на кожного з них. І всі вони наповнилися Духом Святим і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти. А в Єрусалимі перебували юдеї та побожні люди з кожного народу, який під небом. Коли ж стався цей шум, зібрався натовп, і були збентежені, бо чули, що кожний говорить їхньою власною мовою. Вони були вражені і дивувалися, кажучи: «Хіба всі ці, які говорять, не галілеяни? Як же це, що ми чуємо кожний своєю рідною мовою, в якій ми народилися? Партяни й мідяни, еламіти й ті, хто з Месопотамії, з Юдеї та Кападокії, з Понту й Азії, Фригії і Памфилії, Єгипту й околиць Лівії, що біля Киринеї, і захожі римляни, юдеї і прозеліти, критяни й араби, – чуємо, як вони говорять нашими мовами про великі діла Божі!»  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 104, 1аб і 24 ав. 29-30. 31 і 34
Хай зійде Дух Твій і відновить землю. (Або: Алілуя.)
Благослови, душе моя, Господа! *
Господи, Боже мій, Ти надзвичайно величний!
Які величні Твої діла, Господи! *
Ти все вчинив премудро.
А відвертаєш своє обличчя, – їх страх огортає. *
Віднімаєш їхній дух – †
вони гинуть і повертаються у свій порох.
Пошлеш свого духа – вони створені будуть; *
Ти оновиш землі обличчя.
Нехай Господня слава буде навіки, *
нехай Господь веселиться своїми ділами!
Хай мої роздуми Йому приємними будуть; *
я в Господі буду радіти.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Рим 8, 8-17
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян.
Брати! Ті, хто живе по-тілесному, догодити Богові не можуть. Ви ж не перебуваєте під пануванням тіла, але Духа, якщо тільки Божий Дух живе у вас. Якщо ж хто не має Христового Духа, той не Його. А коли Христос є в вас, то хоча тіло мертве через гріх, але дух живе через праведність. Якщо Дух Того, хто воскресив Ісуса з мертвих, живе в вас, то Той, хто підняв Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла тим самим Духом, який живе в вас. Брати, ми не боржники тіла, щоби по-тілесному жити. Бо якщо живете по-тілесному, то маєте померти; якщо ж Духом умертвляєте тілесні вчинки, то будете жити. Адже всі, яких веде Божий Дух, – сини Божі. Тому що ви не одержали духа рабства знову на страх, але одержали Духа синівства, яким кличемо: «Авва, Отче!» Сам Дух свідчить нашому духові, що ми – діти Божі. Якщо ж ми діти, то й спадкоємці, – спадкоємці Бога і співспадкоємці Христа, якщо тільки з Ним страждаємо, щоби з Ним і прославитися. Слово Боже.

СЕКВЕНЦІЯ
Святий Духу, о прийди,
І зішли нам з висоти
Промінь світла золотий.
Отче бідних, о прийди,
Принеси святі дари,
Серця наші освіти!
Утішителю Святий,
Найсолодший, дорогий,
Душі прагнучі омий!
Відпочинок за труди,
В спеку Ти – ковток води,
Порятунок від біди.
Життєдайне джерело
Серцю втіху принесло,
Нас до віри привело.
Бо без променів Твоїх
Не зів’яне в серці гріх,
О, спаси людей слабких!
Чистоту нам принеси,
Спраглі душі ороси
І стражденних всіх спаси!
Серця черстві пожалій
І замерзлих обігрій,
Заблукалим шлях відкрий.
Нагороду вірним дай,
У собі їх поєднай,
Сім дарів Твоїх їм дай.
Дай їм мужності й надій,
До спасіння шлях відкрий,
Радість вічну в душі влий.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прийди, Святий Духу, наповни серця своїх вірних,
і запали в них вогонь своєї любові.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 14, 15-16. 23б-26
† Читання святого Євангелія від Йоана.

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Якщо любите Мене, ви будете зберігати Мої заповіді. І Я попрошу Отця, і дасть вам іншого Утішителя, щоб з вами був навіки. Якщо хто любить Мене, той буде зберігати Моє слово; і Мій Отець любитиме його, і Ми прийдемо до нього, і зробимо собі оселю у нього. Хто ж не любить Мене, слів Моїх не зберігає. Слово, яке ви чуєте, є не Моє, але Того, хто послав Мене, – Отця. Це говорив Я вам, перебуваючи між вами. А Утішитель – Дух Святий, якого Отець пошле в Моє Ім’я, той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам сказав». Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”

МОЛИТВА ВІРНИХ
Відзначаючи Урочистість Зіслання Святого Духа, просімо про благодать Святого Духа для нашої спільноти і для всіх хрис­тиян:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, зміцнена дарами Святого Духа, відважно проповідувала Христа і Його Єван­геліє.
2. Молімося за всі народи, щоб вони відкинули ненависть і жи- ли разом у мирі та любові.
3. Молімося за нашого єпископа і всіх священиків нашої дієцезії, щоб вони, сповнені Святим Духом, були сіллю землі та світлом світу.
4. Молімося за людей, які шукають істину, щоб завдяки дару мудрості вони знайшли Христа – істину, дорогу та життя.
5. Молімося за всіх померлих наших братів і сестер, щоб Господь милостиво простив їх і прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за нас самих, щоб таїнство Миропомазання, яке ми колись прийняли, приносило щодня плоди добра та лю­бові.
Духу сили і сві тла, Духу любові та побожності, наповни собою наші серця та розум, щоб ми завжди вірно Тобі  служили і йшли за Твоїм всеосвячуючим натхненням. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: вчини, щоб згідно з обітницею Твого Сина Святий Дух допоміг нам глибше проникнути у таємницю цієї жертви * і привів нас милостиво до повного пізнання і стини. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Тайна П’ятидесятниці.
С. Господь  з  вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воі стину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі , * святий Отче, Всемогутній, вічний Боже. Щоб допровадити до повноти пасхальну тайну, * Ти зіслав сьогодні Святого Духа на всіх, * котрих вчинив своїми усиновленими дітьми, * об’єднуючи їх з Твоїм Єдинородним Сином. * Святий Дух на початку існування Церкви * дав  можливість усім народам пізнати і стинного Бога * та об’єднав різні мови у спові дуванні єдиної віри. Тому повнотою пасхальних благодатей * радіють всі народи по усій землі . * Також хори Cвятих та ангельські сили * співають гімн Твоє ї слави, безустанно взиваючи: Свят, свят, свят Господь Бог Саваот…

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Усі  вони сповнилися Святим Духом * і проголошували величні діла Божі. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти даєш своїй Церкві небесні дари, † збережи благодать, якою Ти її обдарував, щоб завжди діяла в нас сила Святого Духа, * а духовна пожива нехай спричиниться до нашого вічного спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Якщо після Святої Меси наступає довга адорація Ісуса в Святих Дарах, Літургію Євхаристії слід закінчити благословенням. Тоді в обрядах закінчення мовиться: Ідіть, жертва звершена. Алілуя, алілуя.
(Богу подяка. Алілуя, алілуя.)
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії