Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Очільниця відділу захисту життя ватиканської дикастерії – про роль жінки в Церкві

Очільниця відділу захисту життя ватиканської дикастерії – про роль жінки в Церкві

Служіння у Ватикані передбачає, без сумніву, дух посвяти і послуху Церкві. Про це в інтерв’ю для «Ватиканських новин» розповіла заступниця секретаря Дикастерії у справах мирян, сім’ї й захисту життя Ґабріелла Ґамбіно. П’ятдесятирічна заміжня жінка, мати п’ятьох дітей і спеціалістка з біоетики міжнародного рівня була призначена на цю посаду в листопаді минулого року. Вона зазначила, що в цій неочікуваній місії намагається дозволити Богові провадити її та сподівається на Його підтримку, бо нелегко поєднувати таку відповідальну працю з завданнями дружини й матері.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Ґабріелла Ґамбіно пояснила, якою бачить роль мирян у Церкві: подібно до Христових учнів, миряни мають служити Церкві, виходячи з особливостей власного покликання. Тому миряни, які, наприклад, у повноті живуть Таїнством Подружжя, повинні бути багатством і цінністю для Церкви.

«Як мати багатодітної сім’ї, я навчилася організовувати й планувати, але, звісно, всього не передбачиш, бо з багатьма дітьми це неможливо. Гадаю, це важливо також у сфері праці. Наприклад, відрізняти термінові справи від важливих – бо не все, що термінове, важливе. Необхідно ставити на перше місце потреби людей. Мій досвід подружнього життя також корисний: чеснота терпеливості важлива й у цій дикастерії, де тепер проходить реформа».

Щодо ролі жінки в Церкві Ґабріелла Ґамбіно зазначила, що жінка, на її думку – це передусім мати. За своєю природою жінка здатна давати життя не тільки біологічно, а, насамперед, морально й духовно. Дозволити жінкам увійти в Церкву, в середовище на кшталт Святого Престолу, де переважають чоловіки, означає допустити материнське начало, яке, з одного боку, допомагає зосередити увагу на темі людської вразливості, а з іншого, сприяє більшому усвідомленню того, що ми є дітьми Бога, Який нас полюбив і сотворив.

Ішлося також про теми біоетики, які, на думку Ґабріелли Ґамбіно, тепер найактуальніші для Церкви, яка опинилась у ситуації безпрецедентних викликів у питаннях захисту життя, сексуальності, подружжя і сім’ї. У багатьох країнах світу зменшуються можливості для опрацювання концепції захисту життя. Необхідно виходити назустріч викликам, породженим технологією, наукою і медициною. Саме тому мир мусимо зосередити увагу на темі людської вразливості – ядрі біоетичних міркувань.  «Потрібно, щоб вразливість була в центрі всіх вимірів людського життя, – підкреслила Ґабріелла Ґамбіно, – не тільки на його початку й наприкінці».

На завершення вона зазначила, що потрібно виховувати сумління, формувати вихователів і, насамперед, жінок, бо саме вони безпосередньо впливають на світогляд своїх дітей і чоловіків. «Цей вимір важливий, аби кожна людина була здатна захищати людське життя та звіщати його безмірну цінність».

Довідка: 7 листопада 2017 року було повідомлено, що Папа Франциск призначив професорку Ґабріелу Ґамбіно, викладачку біоетики та філософії права, заступницею секретаря Дикастерії у справах мирян, сім’ї та захисту життя, доручивши їй очолити відділ у справах захисту життя. Ця інституція Римської Курії була створена в рамах реформи Папи Франциска й розпочала роботу 1 вересня 2016 року, поглинувши компетенції та функції, які доти виконували Папська Рада у справах мирян і Папська Рада у справах сім’ї. Нова дикастерія відповідає за справи, які стосуються захисту життя, апостолату мирян і душпастирської опіки сімей. За статутом, її очолює префект, якому допомагають секретар, що може бути мирянином, і три заступники секретаря (для відділів у справах мирян, у справах сім’ї та в справах захисту життя), миряни.

За темою:
Сила любові для світу. Папа Франциск про жінок
Папа Франциск про роль жінки у Церкві: Служити, а не прислуговувати
Папа: Вірність жінок здатна протидіяти ідеологічній колонізації