Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 лютого, четвер

Літургія на кожен день, 14 лютого, четвер

СВВ. КИРИЛА, МОНАХА, І  МЕФОДІЯ, ЄПИСКОПА, ПОКРОВИТЕЛІВ ЄВРОПИ (біл) Свято
Царство Боже – це панування Ісуса і Його закону у світі. Першою ознакою цього панування є мир. І ми бачимо, що сучасний світ все ще далеко від Христових ідеалів. Але не тільки світ, також наші сім’ї, місця праці, сусідські відносини потребують миру, який народжується з відчуття любові Бога та зцілення наших гріхів і поневолень. Згадуючи в літургії святих Братів, апостолів слов’ян, ченця Кирила і єпископа Мефодія, співпокровителів Європи, просімо, щоб народи нашого континенту, а особливо Україна, жили в єдності та мирі, а також відкривалися на Христа та Євангеліє.


АНТИФОН НА ВХІД
Святі мужі стали приятелями Бога * і, ревно проголошуючи Божу істину, заслужили вічну славу.

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, Ти через святих братів Кирила і Мефодія освітив слов’янські народи, † вчини наші серця спроможними приймати слова Твого вчення, * а нас – народом, з’єднаним у сповідуванні істинної віри. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Діян 13, 46-49
Читання з Діянь Апостолів
Тими днями Павло і Варнава сказали юдеям: «Треба було в першу чергу вам проповідувати Боже Слово, оскільки ж ви відкинули його і самі себе робите недостойними вічного життя, то ми звертаємося до язичників. Бо так заповів нам Господь: “Поставив Я тебе як світло язичникам, щоб ти був для спасіння аж до краю землі!”» Чуючи це, язичники раділи і прославляли Господнє Слово; і повірили ті, хто був призначений для вічного життя. І Слово Господнє ширилося по всій країні.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 117, 1-2
Усьому світу несіть Слово Боже.
Хваліть Господа, всі народи! *
Прославте Його, всі люди,
бо утвердилося над нами Його милосердя, *
і Господня правда перебуває навіки.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати полоненим визволення.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 1-9
† Читання святого Євангелія від Луки

У той час призначив Господь інших сімдесят двох і послав їх по два попереду себе до кожного міста й місцевості, куди сам мав іти. І Він промовив до них: «Жниво велике, а женців мало; тож благайте Господаря жнив, щоби послав робітників на свої жнива. Ідіть: Я посилаю вас, як ягнят між вовків! Не беріть ні торби, ні палиці, ні взуття, і нікого в дорозі не вітайте. До якого тільки дому ввійдете, спочатку кажіть: “Мир цьому дому!” І коли буде там син миру, спочине на ньому мир ваш; коли ж ні, – до вас повернеться. В тому ж домі перебувайте, їжте й пийте, що там є, бо робітник гідний своєї платні. Не переходьте з дому в дім. І в яке тільки місто ввійдете, і де приймуть вас, їжте те, що покладуть вам; оздоровляйте недужих, які там є, кажіть їм: “Наблизилося до вас Боже Царство!”»   Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Святкуючи день великих слов’янських апостолів, віддаймо під опіку Господа Церкву й народи, серед яких вони працювали:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона змогла прийти до всіх народів та мов і принести всім Благу Вість про спасіння.
2. Молімося за мир у світі та взаємоповагу до культури кожного народу, про яку так дбали святі апостоли слов’ян.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона була вдячною за дар віри і допомагала іншим народам пізнати Христа.
4. Молімося за Церкву на Балканах, щоби країни, які так тісно пов’язані з діяльністю святих Кирила і Мефодія, жили у мирі та могли радіти розвиткові релігійного життя.
5. Молімося за померлих, щоб Господь обдарував їх повнотою вічного блаженства у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб в духові святих Кирила і Мефодія ми полюбили Літургію та у повноті з неї користали.

Боже, Ти зміцнив серця святих Кирила і Мефодія у вірності Апостольському Престолу; вислухай наші смиренні прохання та укріпи єдність Церкви у всьому світі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, поглянь на дари, які  ми складаємо Твоїй величі, споминаючи святих Кирила і Мефодія, † і вчини, щоб вони стали символом нового людства, * поєднаного з Тобою любов’ю. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Учні пішли та проголошували Євангеліє, * а Господь допомагав їм * та стверджував слово чудесами, які  його супроводили. (Пор. Мк 16, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Отче усіх народів, Ти робиш нас сопричасниками одного Хліба і одного Духа та спадкоємцями трапези, † вчини милостиво у день святкового спомину святих Кирила і Мефодія, * щоб усі Твої численні діти, сповідуючи одну й ту ж віру, однодушно будували царство справедливості та миру. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії