Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 3 лютого, неділя
17:31 Субота 0 362
2-02-2019, 17:31

Літургія на кожен день, 3 лютого, неділя

(зел) ІV Неділя Звичайного періоду
Ісус Христос, котрий є любов’ю, приходить в кожний час і коли зустрічає віру, чинить великі діла. Він сьогодні присутній серед нас, щоби - як пророк - відкрити наші вуха і серця для розуміння Божого Слова. Але це не станеться без нашої віри. Без віри ми приречені лише на свої людські сили; тоді чудес не буде. В той час як з вірою стане нам доступний найбільший Його дар: дар любові схожої на Його любов до нас. Жалем за гріхи усуньмо найбільшу перешкоду для віри. Визнаймо їх з покорою на  початку Святої Меси…


АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе Ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 1, 4-5. 17-19
Читання з Книги пророка Єремії.
За днів Йосії надійшло до мене таке слово Господнє: «Перш, ніж Я сформував тебе в утробі, Я знав тебе; і перш, ніж ти вийшов з лона, освятив Я тебе; пророком для народів Я призначив тебе. Ти, отже, підпережи твої крижі, встань і говори до них усе, що Я накажу тобі; не лякайся їх, а то Я нашлю на тебе страх перед ними. Я бо сьогодні ставлю тебе, немов місто-твердиню, немов залізний стовп, немов мур мідяний проти всієї землі: проти царів юдейських, проти князів їхніх, проти священиків їхніх і проти людей простих. Вони війною підуть на тебе, однак тебе не подолають, бо Я з тобою, – говорить Господь, – щоб тебе врятувати». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 71, 1-2. 3-4а. 5-6аб. 15аб і 17
Славити буду я Твоє спасіння.
На Тебе, Господи, покладаю надію, *
тож хай не буду засоромлений навіки.
У своїй праведності врятуй мене, мене визволь; *
прихили до мене своє вухо і дай мені спасіння.
Будь для мене Скелею притулку, *
в якій завжди я міг би заховатись;
Ти наказав мене спасти, †
бо Ти – моя Скеля і моя сила. *
Боже мій, з рук грішника мене визволь.
Адже Ти – моя надія, Господи, – *
Господь, моє уповання від юності моєї.
Від лона я на Тебе покладався, *
Ти вивів мене з утроби матері моєї.
Мої уста про Твою праведність будуть сповіщати, *
увесь день – про Твоє спасіння;
Боже, Ти мене навчив ще за юності моєї, *
і я досі розповідаю про Твої чуда.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 12, 31 — 13, 13 (довше), або 13, 4-13 (коротше)
Читання з Першого послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Ревно дбайте про більші дари, а далі я вам покажу ще кращий шлях. Коли б я говорив людськими й ангельськими мовами, але любові не мав би, то став би я дзвінкою міддю або гучним кимвалом. І коли б я мав пророцтво і осягнув би усі таємниці й повноту знання, коли б я мав повноту віри, так що гори переставляв би, але любові не мав би, – то я ніщо. І коли б я роздав усе своє майно, коли би віддав своє тіло на всеспалення, але любові не мав би, то жодної користі не матиму.
Початок коротшого фрагменту
Любов довго терпить, любов милосердиться, не заздрить, любов не возноситься, не гордиться, не поводиться непристойно, не шукає свого, не спалахує гнівом, не задумує лихого, не радіє з несправедливості, а радіє з істини; все переносить, усьому до- віряє, в усьому надіється, усе перетерпить. Любов ніколи не минає. Хоч існують пророцтва, та припиняться; хоч є мови, та замовкнуть; хоч є знання, та зникне. Адже ми знаємо частково й пророкуємо частково. Коли ж настане досконале, припиниться часткове. Коли я був дитиною, то й говорив, як дитина, думав, як дитина, розумів, як дитина. Коли став дорослим чоловіком, то полишив те, що дитяче. Тепер бачимо, як у дзеркалі, неясно; тоді ж – обличчям до обличчя. Тепер знаю частково, а тоді пізнаю так, як і сам був пізнаний. Тепер триває віра, надія, любов – ці три; та найбільша з них – любов. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 4, 21-30
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу Ісус у синагозі почав говорити: «Сьогодні сповнилося це Писання у вухах ваших». Усі були свідками Йому, дивуючись словам благодаті, які линули з Його уст. Тож вони казали: «Чи не син це Йосифа?» А Він промовив до них: «А як же ж, скажете Мені цю приказку: “Лікарю, вилікуй самого себе!” Зроби й тут, на своїй батьківщині, те, що, чули ми, сталося в Капернаумі». І Він промовив: «Воістину кажу вам, що жодний пророк не приймається на своїй батьківщині. По правді кажу вам, що багато вдів було у дні Іллі в Ізраїлі, коли небо замкнулося на три роки й шість місяців, коли стався великий голод по всій землі. Та до жодної з них не був посланий Ілля, тільки в Сарепту Сидонську – до жінки-вдови. І багато було прокажених в Ізраїлі за пророка Єлисея, але ніхто з них не очистився, тільки Нааман – сирієць!» Почувши це, всі в синагозі сповнилися гнівом. І, вставши, вигнали Його геть з міста, і повели Його до урвища гори, на якій було збудоване їхнє місто, щоб Його  скинути; та Він, пройшовши поміж ними, віддалився. Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Шляхи Провиді ння часто незбагненні для нашого людського розуму, але Господь завжди прагне нашого блага; молімося, щоб ми жили згідно з волею і вченням Божим:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вміла розпізнавати Божу мудрість і знамення часу.
2. Молімося за Святішого Отця, Святішого Отця, котрий сьогодні розпочинає апостольський візит до Об’єднаних Арабських Еміратів.
3. Молімося за керівників держав, щоб вони, виконуючи доручене їм завдання, керувалися своїм сумлінням та за­хищали інтереси суспільства.
4. Молімося за переслідуваних з приводу релігійних чи су­спільних переконань, щоб вони осягнули повну свободу.
5. Молімося за померлих, які відійшли з цього світу, щоб Го­сподь їх привів до вічної небесної Вітчизни.
6. Молімося за нас самих, зібраних довкола вівтаря, щоб ми завжди були вірні Ісусові і ніколи не відреклися від Нього.

Господи Ісусе Христе, Ти терпів гоніння, коли явив іcтину про себе; вчини, щоб під час випробувань ми не зреклися Твого вчення  і своїм життям засвідчили справжню віру. Котрий жи­веш і царюєш на віки ві чні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які  ми жертвуємо на Твоєму вівтарі , * і переміни їх у таїнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю. (Пор. Пс 31 (30), 17-18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
17:43 П'ятниця 0 43 Літургія на кожен день, 23 лютого, субота Ісус виводить учнів, які є свідками Його преображення на горі Тавор, із їхнього занадто людського мислення про Бога. Присутність Мойсея та Іллі, голос із неба, просвітлена постать Ісуса – це є знаком участі в невидимих справах, а значить – в Божих. Оглядання преображеного Ісуса та миттєве входження в заслону має приготувати учнів до пітьми хреста, має зміцнити їх.
Св. ПОЛІКАРПА, єпископа і мученика  (черв) Обов’язковий спомин
Святий Полікарп, учень св. апостола Йоана і єпископ Смирни, є однією з найбільш шанованих постатей християнської античності. Він побував у Римі в Папи Анікета для вирішення спірного питання святкування Великодня. Довге життя закінчив славетним мучеництвом, описаним християнами зі Смирни. Проконсулові, що домагався від нього відречення від Христа, св. Полікарп відповів: “Вісімдесят шість років я служу Христові і Він ніколи не скривдив мене, як же я міг би глумитися над моїм Царем і Спасителем?” Мученик був спалений на стадіоні у Смирні 23 лютого 155 року.


Літургійний зошит 17:32 Понеділок 0 124 Літургія на кожен день, 19 лютого, вівторок (зел) Вівторок VI звичайного тижня
Біблія наповнена прекрасними сторінками, що показують Бога, який з великою турботою піклується про свій народ. Також ми самі можемо назвати ситуації, коли виразно відчули Боже Провидіння у своєму житті. Але часом надмірна турбота про справи цього світу бере верх в нашому житті і наповнює нас песимізмом. Ці важкі моменти нашого життя зазвичай є випробуванням віри. Бог ніколи нас не залишає. Пам’ятаймо про слова Ісуса: Не бійтесь, будьте мужні.