Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Відбувся день зосередження для духовенства й богопосвячених осіб Луцької дієцезії в Костополі

Відбувся день зосередження для духовенства й богопосвячених осіб Луцької дієцезії в Костополі

У вівторок, 12 лютого 2019 року, у парафії Пресвятого Серця Ісуса в Костополі, що на Рівненщині, відбувся дієцезіальний день зосередження для духовенства й богопосвячених осіб Луцької дієцезії. Його очолив єпископ Віталій Скомаровський.
Про це повідомляє Луцька дієцезія.

Священики, ченці й черниці мали нагоду зустрітися, побути разом, помолитися, отримати духовні ліки і сили під час Таїнства Сповіді, а також поспілкуватися. Гостей щиро приймали настоятель парафії отець Анджей Парусінський і парафіяни, які, зокрема, приєдналися до участі у Святій Літургії.

Під час конференції, що передувала адорації Пресвятих Дарів, отець Олександр Гамалійчук розповів про різноманітні об’явлення, яких Церква офіційно не визнає.

У проповіді під час Євхаристії, центральної частини зустрічі, єпископ Віталій звернувся до першого літургійного читання дня – фрагмента з книги Буття про створення людини на образ і подобу Божу. У чому полягають цей образ і подоба? Ми говоримо насамперед про риси душі: розум, вільну волю, безсмертя. Однак цей образ Божий має набагато ширше значення – Отці Церкви кажуть, що людина, створена для панування над створінням, покликана також стати Божою дитиною. Коли ж ми стаємо Божими дітьми, то беремо участь у Божому Синівстві Ісуса Христа. За словами апостола Павла, коли живемо у гріху, то ми раби, коли ж скидаємо пута цього рабства, то стаємо вільними, стаємо синами. У цьому є подібність до Бога – брати участь у синівстві Ісуса Христа. Це – наше покликання. Воно не закінчується з хрещенням, а розвивається далі.

Подібність людини до Бога також у тому, що ми покликані до любові. Бог є спільнотою любові – приклад спільноти Пресвятої Трійці. Людина теж покликана до життя в цій спільноті. Особливо близька до Божрї спільноти любові родина. Бог сотворив спільноту осіб – чоловіка й жінки. Ця спільнота осіб – образ Бога, особливо виразний у подружній любові й батьківській і материнській любов до дітей. Цей рік проголошено в Церкві в Україні Роком святості подружжя та сім’ї. І це вчасно, бо криза сім’ї справді велика. Маймо надію, що люди таки не будуть незабаром дивуватися з тих, хто вінчається у храмі чи навіть розписується, адже цьому надають дедалі меншого значення. Усе це означає, що сім’я опинилася під загрозою. Але саме через родину маємо можливість проголошувати Євангеліє, зрештою, вона сама своїм християнським життям найкраще його проголошує. Ідеться про сім’ї, які мають відвагу жити істиною, Божим словом. Світ ставиться до сім’ї як до застарілої моди, мовляв, ніхто уже такого не носить, – але це не мода, адже Біблія каже, що так було від початку, що Бог сотворив людину чоловіком і жінкою. Відходячи від цього, суспільство знищуватиме себе.

Родина вкрай важлива у формуванні людини як особистості. Цей рік даний нам, щоб особливою увагою оточити родини, допомогти, підтримати їх, знайти нові шляхи служіння їм. Це одне з найважливіших завдань, хоча в наш час особливо складне, адже критерії змінилися. Колись суспільство не сприймало розлучень, зараз – навпаки. Наша праця, вкладена в дітей, молодь, дорослих, приносить плоди, яких ми іноді не знаємо й не бачимо, бо ж трапляється, що парафіяни внаслідок різних обставин розсіюються по світу, але несуть з собою у свої середовища Бога.

Зустріч завершилася спільним смачним обідом, який приготували парафіяни костопільської парафії. Нехай Господь щедро винагороджує настоятеля, отця Анджея Парусінського й та парафіян Костополя за їхню гостинність і щирість.