Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 20 січня, неділя

Літургія на кожен день, 20 січня, неділя

(зел) ІІ Неділя звичайного періоду
Об’явлення Христа в Кані здається трохи дивним. Він сам не мав наміру об’являтися. І до того ж, ініціативу проявляє жінка. Це вона помічає конкретну проблему, яка може бути вирішена тільки Божим Сином. Тут немає гідності поклону трьох мудреців, чи величі об’явлення Христового Хрещення. Є тільки просте святкування весілля, яке чудо рятує від краху, а водночас учні увірували.


АНТИФОН НА ВХІД
Уся земля нехай поклониться Тобі , Боже, псалми нехай Тобі  співає, * оспівує Твоє ім’я у псалмах, о Всевишній.

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, Ти керуєш і небесним, і земним; † вислухай милостиво благання свого народу * і обдаруй наші дні миром. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 62, 1-5
Читання з Книги пророка Ісаї.
Заради Сіону я не замовкну, Єрусалиму заради не втихну, аж доки, мов світло, не засяє його справедливість, і не запалає, наче смолоскип, його спасіння. Тоді народи побачать твою справедливість, усі царі – твою славу. І зватимуть тебе вже новим ім’ям, яке виречуть Господні уста. Блискучою короною в руці Господній будеш, царським вінцем у долоні Бога твого. Не зватимуть більше тебе: «Покинута», не зватимуть твою землю: «Полишена», а зватимуть тебе: «Моя у ній утіха», а твою землю: «Заміжня», бо Господь тебе уподобав, і земля твоя матиме чоловіка. І як одружується хлопець з дівчиною, так твій Будівничий одружиться з тобою. Як наречений радіє нареченою, так Бог твій радітиме тобою. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 96, 1-2а. 2б-3. 7-8а. 9-10а і в
Усім звіщайте про діла Господні.
Заспівайте Господу нову пісню! *
Співай Господу, вся земле!
Співайте Господу, *
Його Ім’я благословляйте.
День у день сповіщайте про Його спасіння. *
Звістіть між язичниками Його славу,
серед усіх народів – *
Його діла дивовижні.
Покоління народів, віддайте Господу, *
віддайте Господу славу і силу,
віддайте Господу, *
Імені Його, славу.
Поклоніться Господу – оздобленому у святість. *
Нехай уся земля затремтить перед Його обличчям.
Сповістіть між народами: «Господь воцарився!» *
Він справедливо буде судити народи!

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 12, 4-11
Читання з Першого послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Дари є різноманітні, а Дух – той самий. І служіння різноманітні, а Господь той самий. І дії різноманітні, а Бог той самий, – що діє усе в усіх. Кожному дається виявлення Духа на спільну користь. Одному Дух дає слово мудрості, іншому – слово знання тим же Духом, іншому – віру тим же Духом, іншому – дари оздоровлень тим самим Духом, іншому – робити чудеса, іншому – пророкувати, іншому – розпізнавати духів, іншому – різні мови, іншому – пояснення мов. А все це робить один і той же Дух, даючи окремо кожному, як хоче. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Сол 2, 14
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог покликав нас проповіддю Євангелія,
щоб ми осягнули славу Господа нашого Христа Ісуса.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 2, 1-11
† Читання святого Євангелія від Йоана.

Третього дня було весілля в Кані Галілейській; була там Мати Ісуса. Був запрошений теж Ісус та учні Його на весілля. Як забракло вина, Мати Ісуса каже Йому: «Не мають вина!» А Ісус їй каже: «Що до того Мені й тобі, жінко? Ще не настала Моя година». Його Мати промовила до слуг: «Зробіть, що тільки Він вам скаже». Було там шість кам’яних посудин на воду для очищення юдеїв; кожна вміщала дві чи три великі міри. Каже їм Ісус: «Наповніть посудини водою!» І наповнили їх аж доверху. Ще каже їм: «Тепер зачерпніть і занесіть до старости бенкетної зали!» – і вони понесли. Коли староста покуштував воду, яка стала вином, – і не знав він, звідки воно, слуги ж, які зачерпували воду, знали – тоді закликав молодого староста та й каже йому: «Кожна людина ставить спочатку добре вино, а як нап’ються – гірше; ти же зберіг добре вино дотепер!» Такий початок знамень зробив Ісус у Кані Галілейській і виявив славу свою; і повірили в Нього Його учні. Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Кожен день наближає нас до Господа і дозволяє краще пізнати Христа, полюбити і побачити Його доброту; просімо в цю неділю про Його благодаті та дари:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона допомагала усім людям пізнати і полюбити Отця Небесного, Його Сина Ісуса Христа та одвічну любов - Святого Духа.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він зумів привести до Христа народи різних держав.
3. Молімося за родини, щоб вони будували власне майбутнє та майбутнє своїх дітей на фундаменті Христового вчення.
4. Молімося за талановитих людей, щоб вони завжди використовували свої здібності для прославлення Господа Бога та на благо суспільства.
5. Молімося за всіх померлих, щоб вони з радістю взяли участь у небесній трапезі Спасителя.
6. Молімося за нас, які приймають участь у євхаристійній трапезі Ісуса Христа, нашого Господа, щоб, увірувавши в Ісуса, ми любили Його всім серцем.

Господи Ісусе, Ти на весіллі у Кані на прохання своєї Матері перемінив воду у вино; благоволи же перемінити під час цієї євхаристійної жертви наші остиглі серця і запали їх своєю любов’ю, щоб ми все палкіше любили Тебе і вірно йшли за Тобою. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: дай нам гідно брати участь у святих тайнах, † бо кожного разу, коли звершується спомин Христової жертви, * вер- шиться ді ло нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Готуєш стіл переді мною, * переливається мій кубок. (Пор. Пс 23 (22), 5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наповни нас Духом Твоєї любові † і тих, кого Ти наситив одним небесним хлібом, * у своїй доброті  вчини єдиним. Через Христа, Господа нашого.
Літургія на кожен день, 9 вересня, понеділок (зел) Понеділок ХХІІІ звичайного тижня
Різні люди приходили до Ісуса. Приходили голодні, бідні, хворі, каліки, щоб Ісус їм допоміг, зцілив, нагодував, потішив. Приходили люди, котрі просто захоплювались Його особою, Його наукою. Але приходили також фарисеї, книжники, щоб спіймати Його на якомусь слові, вчинку, щоб оскаржити Його перед старшинами, скомпрометувати Його перед людьми. Задумаймося, чи ми не є часом подібними до фарисеїв. Може, ми слідкуємо за кимось, щоб скомпрометувати його перед іншими людьми. Може, любимо висміяти когось, щоб показати себе кращими. Якщо таке трапляється в нашому жит- ті, то просімо Бога про пробачення за це все, і просімо про ласку покори.
Або: (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КЛАВЕРА, пресвітера
Народився 1580 року в убогій робітничій сім’ї в Каталонії. 1596 року розпочав навчання в університеті в Барселоні і вступив до ордену єзуїтів. Не закінчивши навчання, за наказом ордену 1610 року виїхав до Колумбії. 1616 року на одному з островів Карибського моря отримав священицьке рукоположення. Працював, цілковито віддаючи себе всього служінню чорношкірим невільникам з Африки, і охрестив їх кількадесят тисяч. Опікувався також прокаженими. Помер 8 вересня 1654 року, у віці 74 років. Святий Петро Клавер – покровитель місій серед чорношкірих.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 119)
Або: (черв) довільний спомин бл. ВЛАДИСЛАВА БЛОНДЗІНСЬКОГО, пресвітера, і сподвижників, мучеників
Народився 6 липня 1908 року в Мислятичах, Мостиського повіту, на території довоєнної Польщі. У 1924 р. вступив до Згромадження Святого Архангела Михаїла, де у 1926 р. склав чернечі обіти. Після закінчення Пере- мишльської Вищої духовної семінарії був 1938 р. рукоположений у пресвітери. Все своє життя бл. Владислав присвятив вихованню молоді з убогих родин у дусі «стриманості та працелюбності». Під час Другої світової війни, незважаючи на небезпеку, організував таємну гімназію, що згодом стало приводом до його арешту в 1944 році. Блаж. Владислав Блондзінський загинув 8 вересня 1944 року в концтаборі Грос-Розен під час робіт у каменоломні. Він є одним із 108 мучеників Другої світової війни, зачислених Святішим Отцем Йоаном Павлом ІІ до лику блаженних 13 червня 1999 року.
Спільні меси: про багатьох мучеників  (стор. 120)


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 5 вересня, четвер (зел) Четвер ХХІІ звичайного тижня
Всі ми – люди віруючі. Ходимо до Церкви, молимося, приступаємо до Святих Таїнств. Але не раз, коли приходять якісь випробовування, то ми надіємось тільки на свої сили, здібності. Думаємо, що все залежить від нас. А коли відчуваємо, що не можемо дати раду в житті, то впадаємо в розпач, бо бракує нам вже сил. Вчімося не тільки вірити в Ісуса, але і довіряти Йому. Пам’ятаймо: у цьому житті не все залежить від нас.
Або (біл) довільний спомин св. ТЕРЕЗИ з КАЛЬКУТТИ, діви
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучасна Македонія, тоді Албанія). У 18 років Агнес вступила до місіонер- ської конгрегації «Ірландські Сестри Лорето» – чернечої спільноти, що працювала в Індії. Черниця Тереза викладала в монастирській школі у східній Калькутті, й вона дедалі більше переймалася бідністю, яка її оточувала.  У віці 36 років с. Тереза відчула заклик «залишити монастир і служити бідним, живучи серед них». 1948 року заснувала Згромадження Місіонерок Любові і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. 1979 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Їй випала нелегка й радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенс життя кожного смертного тільки в тому, щоб любити і бути любленим. Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 року. 4 вересня 2016 року Папа Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Спільні Меси: про одну діву
Або (біл) Перший Четвер місяця
Меса про священицькі покликання, (стор. 118)