Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 12 лютого, вівторок
17:47 Понеділок 0 153
11-02-2019, 17:47

Літургія на кожен день, 12 лютого, вівторок

(зел) Вівторок V звичайного тижня
Слова сьогоднішнього Євангелія Ісус скеровує не лише до фарисеїв, але також і для нас це є різке звинувачення. Оцей народ устами мене поважає, серце ж їхнє далеко від мене (Мт 15,8). Цими сильними словами Він нагадує нам, щоб наше життя, наші вчинки, наше прагнення служити братам і сестрам були щирі та позбавлені лицемірства і фальші.

АНТИФОН НА ВХІД
Ході те, поклонімся і ниць припадім; * припадімо на коліна перед Господом, Творцем нашим! * Бо Він наш Бог.

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: з батьківською добротою постійно піклуйся про свою родину, † а оскільки ми всю надію покладаємо на небесну благодать, * тримай нас завжди під Твоїм покровом. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 1, 20 – 2, 4а
Читання з Книги Буття.
Тоді сказав Бог: «Нехай закишать води живими істотами й нехай птаство літає над землею попід твердю небесною». І сотворив Бог великих морських потвор і всілякі живі створіння, що повзають та кишать у воді, за їхнім родом, і всіляке птаство крилате за його родом. І побачив Бог, що воно добре; і благословив їх Бог, кажучи: «Будьте плідні і множтеся та наповняйте воду в морях, і птаство нехай множиться на землі». І був вечір, і був ранок – день п’ятий. І сказав Бог: «Нехай земля виведе з себе живі створіння за їхнім родом: скотину, плазунів і диких звірів за їхнім родом». І сталося так. І сотворив Бог земних звірів за їхнім родом, скотину за родом її, і всіх земних плазунів за їхнім родом. І побачив Бог, що воно добре. І сказав Бог: «Утворімо людину на наш образ і на нашу подобу, і нехай вона панує над рибою морською, над птаством небесним, над скотиною, над усіма земними звірами й над усіма плазунами, що повзають на землі» І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі; пануйте над рибою морською, над птаством небесним і над усяким звіром, що рухається по землі». По тому сказав Бог: «Ось Я даю вам усяку траву, що розсіває насіння по всій землі, та всяке дерево, що приносить плоди з насінням: вони будуть вам на поживу. Всякому ж земному звірові, всякому небесному птаству, всьому, що повзає по землі й має в собі живу душу, Я даю на поживу всяку зелень трав». І так сталося. І побачив Бог усе, що утворив був: і воно було дуже добре. І був вечір, і був ранок – день шостий. Так закінчено небо й землю з усіма її оздобами. Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що його творив. Таке було походження неба й землі, коли сотворено їх. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 8, 4-5. 6-7. 8-9
Як же величне Ім’я Твоє, Боже.
Коли я погляну на Твої небеса – рук Твоїх діло, *
на місяць і зорі, засновані Тобою, –
хто така людина, що пам’ятаєш про неї, *
або людський син, що навідуєшся до нього?
Ти зробив її не набагато меншою за ангелів, *
Ти увінчав її славою і честю.
Ти дав йому владу над рук своїх ділами, *
все підкорив йому під ноги.
Коряться йому бики і вівці, *
а також польові тварини,
птахи небесні, морські риби, *
що носяться глибинами морськими.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 119, 36. 29б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Прихили серце моє, Боже, до Твоїх свідчень,
помилуй мене за Твоїм законом.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 7, 1-13
† Читання святого Євангелія від Марка.

Того часу зібралися до Ісуса фарисеї та дехто з книжників, які прийшли з Єрусалима. І помітили, що деякі з Його учнів їли хліб занечищеними, тобто немитими, руками. Адже фарисеї і всі юдеї не їдять, якщо не вимиють рук, потираючи їх кулаком, дотримуючись передань старших. І, повернувшись з торгу, поки не зануряться у воду, не їдять. Є і багато чого іншого, що вони прийняли, щоби дотримуватися: занурення у воду чашок, глечиків, мідного посуду, лежаків. І запитують Його фарисеї та книжники: «Чому Твої учні не поводяться згідно з переданнями старших, але занечищеними руками їдять хліб?» А Він відповів їм: «Добре Ісая пророкував про вас, лицемірів, як написано: “Цей народ губами шанує Мене, серце ж їхнє далеко від Мене. Та даремно поклоняються Мені, навчаючи доктрин – заповідей людей”. Залишивши заповідь Бога, ви тримаєтеся передань людей». І Він говорив їм: «Ви добре відкидаєте заповідь Бога, аби лише зберегти передання ваші. Адже Мойсей сказав: “Шануй свого батька і свою матір”; і ще: “Хто лихословить батька або матір, нехай смертю помре”. Ви ж кажете: “Якщо якась людина скаже батькові або матері: корвaн, тобто дар Богові є те, що ви мали б одержати від мене”, то після цього вже не дозволяєте їй нічого зробити для батька чи для матері, – скасовуєте Боже Слово оцим вашим переданням, яке ви ж і передали. І багато інших подібних речей робите!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Згромаджені на Господній трапезі, вознесі мо до всемилостивого Отця свої смиренні прохання:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона, плекаючи багато­вікову традицію релігійного культу, непохитно стояла на сторожі вірності Божим заповідям.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб не забракло йому сил для рішучого протистояння поширенню споживацької ментальності в суспільстві.
3. Молімося за підприємців, щоб вони, керуючись принци­пами солідарності та справедливості, дбали про добробут усього суспільства.
4. Молімося за людей засліплених релігійним фанатизмом і шовінізмом, щоб Божа благодать визволила їх і повер­нула їм тверезе бачення світу.
5. Молімося за померлих, щоб Господь змилосердився над ними і привів їх до свого вічного Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб віра, яку ми устами сповідуємо, випливала з нашого глибоко християнського життя.

Господи, Ти навчав своїх учнів істинної віри та релігійності; керуй кожним нашим словом і вчинком, щоб ми праведним земним життям здобули життя вічне. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, Ти сотворив хліб і вино, щоб підтримувати наше слабке життя; * вчини, щоб вони стали для нас також таїнством вічного життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Хай славлять Господа за Його милість * і чудеса Його над людськими синами. * Бо Він наситив спраглу душу * і зголоднілу душу сповнив благом.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти схотів нас вчинити сопричасниками одного хліба і однієї чаші, † просимо Тебе: дай нам жити так, щоб ми, з’єднані воєдино у Христі, * з радістю приносили плід заради спасіння світу. Через Христа, Господа нашого.

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
17:43 П'ятниця 0 43 Літургія на кожен день, 23 лютого, субота Ісус виводить учнів, які є свідками Його преображення на горі Тавор, із їхнього занадто людського мислення про Бога. Присутність Мойсея та Іллі, голос із неба, просвітлена постать Ісуса – це є знаком участі в невидимих справах, а значить – в Божих. Оглядання преображеного Ісуса та миттєве входження в заслону має приготувати учнів до пітьми хреста, має зміцнити їх.
Св. ПОЛІКАРПА, єпископа і мученика  (черв) Обов’язковий спомин
Святий Полікарп, учень св. апостола Йоана і єпископ Смирни, є однією з найбільш шанованих постатей християнської античності. Він побував у Римі в Папи Анікета для вирішення спірного питання святкування Великодня. Довге життя закінчив славетним мучеництвом, описаним християнами зі Смирни. Проконсулові, що домагався від нього відречення від Христа, св. Полікарп відповів: “Вісімдесят шість років я служу Христові і Він ніколи не скривдив мене, як же я міг би глумитися над моїм Царем і Спасителем?” Мученик був спалений на стадіоні у Смирні 23 лютого 155 року.


Літургійний зошит 17:32 Понеділок 0 124 Літургія на кожен день, 19 лютого, вівторок (зел) Вівторок VI звичайного тижня
Біблія наповнена прекрасними сторінками, що показують Бога, який з великою турботою піклується про свій народ. Також ми самі можемо назвати ситуації, коли виразно відчули Боже Провидіння у своєму житті. Але часом надмірна турбота про справи цього світу бере верх в нашому житті і наповнює нас песимізмом. Ці важкі моменти нашого життя зазвичай є випробуванням віри. Бог ніколи нас не залишає. Пам’ятаймо про слова Ісуса: Не бійтесь, будьте мужні.