Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 22 липня, неділя

Літургія на кожен день, 22 липня, неділя

(зел) ХVI Неділя звичайного періоду
В Ісусі Воскреслому маємо єдиного Доброго Пастиря овець. Він випасає нас на ланах свого Слова і годує найкращою поживою – своїм Тілом. Коли людськість наблизилась до тіла Божого Сина, то Він зазнав страждань і в безгнівному, безпристрасному тілі своїм примирив світ. Для тих, хто сьогодні шукає справедливості, є лише одна відповідь, яку висловив пророк Єремія: Господь – наша справедливість.


АНТИФОН НА ВХІД
Та ось Бог – допомога мені ; * Господь – опорою життя мого. * Охоче принесу я Тобі  жертву, * прославлю Твоє Ім’я, Господи, бо воно добре! (Пс 54 (53), 6. 8)

Мовиться „Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА

Господи, яви милосердя своїм слугам і щедро примножуй в них дари своєї благодаті, † щоб вони, сповнені віри, наді ї та любові, * завжди чували у виконанні Твоїх заповідей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 23, 1-6
Читання з Книги пророка Єремії.
Горе пастухам, які занапащають і розганяють овець моєї отари, – говорить Господь. Тому так говорить Господь, Бог Ізраїля, до пастирів, які пасуть народ Мій: ви порозганяли Моїх овець, ви їх розполохали, а не наглядали за ними. Оце ж Я скараю вас за ваші лихі вчинки, – говорить Господь! Я позбираю решту Моєї отари з усіх земель, куди Я повиганяв їх, Я поверну їх на їхні пасовиська, і будуть вони плодитись та множитись. І поставлю над ними вівчарів, які їх пастимуть; і вже не будуть страхатись, ані боятись, і ні одна з них не загубиться, – говорить Господь. Ось настане час, – говорить Господь, – і Я пробуджу для Давида праведний пагін, що владарюватиме як цар і буде мудрим, буде чинити на землі суд і справедливість. За його днів спасеться Юда, й Ізраїль житиме безпечно. Ось ім’я його, яким його будуть звати: «Господь – наша справедливість».   Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 23, 1-3а. 3бв-4аб. 4вг-5аб. 5вг-6
Господь – мій Пастир, всього маю вдосталь.
Господь – мій Пастир. Я не матиму недостатку. *
На зелених лугах Він дає мені відпочити,
веде мене на тихі води; *
мою душу Він обновляє.
Веде мене праведності стежками *
ради Імені свого.
Коли я піду навіть долиною смертної тіні, *
 зла не злякаюсь, бо Ти зі мною.
Твій жезл і Твій посох – *
вони мене втішають.
Переді мною трапезу Ти готуєш *
навпроти тих, які мене утискають.
Ти намастив мою голову олією, *
переливається моя чаша.
Отож, в усі дні життя мого †
доброта і милосердя супроводжувати мене будуть *
і я на довгі дні поселюся в домі Господнім.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 2, 13-18
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Нині, в Ісусі Христі, ви, які колись були далекими, стали близькими кров’ю Христа. Адже Він – наш мир, котрий зробив з двох одне, зруйнував у своєму тілі перегороджувальну стіну – ворожнечу, усунувши Закон заповідей в навчаннях, аби з двох створити в самому собі одну нову людину, встановити мир і в одному тілі хрестом примирити обох з Богом, знищивши в самому собі ворожнечу. Прийшовши, Він благовістив мир вам, які були далекі, і мир тим, хто близько; так що через Нього обоє маємо доступ до Отця в одному Духові.  Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слухаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 6, 30-34

† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу посходилися апостоли до Ісуса та сповістили Йому про все, що зробили і чого навчили. А Він каже їм: «Ви підіть самі в пустинне місце та відпочиньте трохи!» Бо так багато було тих, які приходили й відходили, що навіть не мали часу попоїсти. Тож вони самі відпливли човном до пустинного місця. Та побачили їх, як пливли, і багато хто впізнав їх. І пішки люди збіглися туди з усіх міст і прибули раніше за них. Вийшовши, Ісус побачив великий натовп людей; і змилосердився над ними, бо вони були, як вівці, які не мають пастиря, й почав їх багато навчати.   Слово Господнє.

Мовиться «Вірую».

МОЛИТВА ВІРНИХ

Христос, Добрий Пастир, прагне нашого спасіння, але не забуває й про наші земні потреби; просімо у Нього благодатей, необхідних святій Церкві та нам особисто:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь обдарував його міцним здоров’ям і своїми благодатями заради блага Церкви та всіх віруючих.
2. Молімося за християн різних конфесій, щоб вони шукали шляхи до порозуміння і в усьому покладалися на Боже милосердя.
3. Молімося за всіх, хто важко працює, щоб держава гідно оплачувала їхню працю і надавала можливість відпочинку.
4. Молімося за тих, кого спіткала хвороба або смерть рідних, щоб вони шукали підтримки та допомоги в Богові.
5. Молімося за померлих наших родичів та близьких, щоб милостивий Бог прийняв їх до свого Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми в будь-якій справі уповали на Боже Провидіння.

Господи Ісусе, наш Пастирю, помилуй свій народ і веди його безпечними стежками до вічного спасіння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Ти єдиною досконалою жертвою замінив усі  жертви Старого Закону, † прийми жертву відданих Тобі  слуг і освяти її так, як Ти благословив дари Авеля; * нехай те, що кожний приніс на славу Твоєї величі, послужить усім нам для спасі ння. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Він зробив пропам’ятними свої чуда; добрий Господь і милосердний, * Він дав поживу тим, що Його бояться.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: прийди милостиво на допомогу своєму народові, якого Ти поживив небесними тайнами, * дозволь йому перейти від зіпсуття давньої людини до нового життя. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.