Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 6 липня - довільний спомин святої Марії Горетті, діви та мучениці

6 липня - довільний спомин святої Марії Горетті, діви та мучениці

Марія Горетті (16.10.1890 - 1902). Третя дитина бідних селян з Корінальдо в середній Італії. Неможливість вибитися зі злиднів чесною працею тяжіла над сім'єю.
Батько Марії, Луїджі, тричі переселявся на нове місце в надії на успіх, але це лише призвело до того, що він помер від малярії, залишивши вдову Ассунту з шістьма дітьми на руках.
Матері довелося працювати в полі, Марія стала господарювати по дому, доглядаючи ще й за сусідськими дітьми. Ассунта була благочестивою жінкою і Марію зуміла навчити основам віри, та і місцевий священик говорив дуже виразні проповіді. Дівчинка була скромною і гаряче віруючою, часто вся родина збиралася увечері, щоб помолитися на вервиці; правда, влітку на це ніколи не вистачало часу і сил.
29 червня 1901 Марія урочисто приступила до свого Першого Причастя. А ще через рік син чоловіка, у якого Горетті орендували землю, став до неї чіплятися. Вона нікому про це не розповідала: доказів бути не могло, а якби й були, то постраждала б її сім'я, довелося б покинути обжите місце. Становище було безвихідне. В одну із субот хлопець підстеріг Марію, коли та одна працювала на кухні, і спробував її згвалтувати. Вона пручалася, і тоді він в люті схопив ніж і завдав її 14 ударів, від яких вона померла на наступний день. Перед смертю вона встигла тільки сказати: «Я прощаю його заради любові Ісуса ... нехай він буде в Раю, де і я».
Її вбивця відсидів 26 років, з яких більша половина пройшла в каятті про вчинене: йому явилася вбита, яка  простягала йому білі лілії. Вийшовши на свободу, він став терціарієм-францисканцем і до смерті працював садівником в монастирі.
Марія стала для тисяч людей символом чистоти, яку можна зберегти і в суспільстві, де людина залишається лише з власною совістю.
24 червня 1950 папа Пій XII канонізував її, причому вперше урочиста церемонія була здійснена не в соборі св. Петра, а на площі, де були присутні півмільйона людей. Ассунта стала першою матір'ю, якій довелося побачити канонізацію власної дочки.
Джерело - Католицький оглядач з посиланням на Українська Католицька енциклопедія