Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 15 січня Церква згадує св. Павла Фівейського, покровителя пекарів

15 січня Церква згадує св. Павла Фівейського, покровителя пекарів

Святий Павло Фівейський (знаний іще як Павло Єгипетський чи Павло Пустельник) народився 229 року в Фівах – давній столиці єгипетських фараонів. Його вважають першим християнським монахом-пустельником. 252 року Павло втік у Єгипетську пустелю (Фіваїду), де, оселившись у печері, прожив 91 рік, невпинно молячись Богові вдень і вночі, в цілковитій самотності. Полюбивши самотність і життя наодинці з Господом, він вирішив уже ніколи не повертатися до грішного світу.
Дивне й надзвичайне було життя Павла, і ніхто, крім Бога, не може збагнути, що він робив десятки років у Фівейській пустелі, та одне певне: молитвою, постом і покутою він сподобався Небесному Отцеві. Святий дав рідкісний приклад великого самозречення й погорди світом. Коли Павло 20 років прожив у глухій, пустелі Бог почав чудесно живити Свого вірного слугу: щодня до нього прилітав крук, приносячи фініки та хліб.

Незадовго до смерті святого Павла Бог сповістив про нього преподобному Антонію Великому, який також мешкав у Фівейській пустелі. Одного разу святому Антонієві спало на думку, що нема на світі іншого такого пустельника, і тоді пролунав голос: «Антонію, є раб Божий, який досконаліший за тебе і вже давно оселився тут. Іди вглиб пустелі та знайдеш його». Так і сталося. Коли Антоній знайшов печеру святого Павла, той, ніби даючи урок смирення, вийшов йому назустріч. Пустельники назвали один одного на ім’я, обнялись і довго розмовляли.

Коли Павло Фівейський помер 342 року, два леви прибігли з пустелі й лапами вирили йому могилу. Преподобний Антоній поховав святого й повернувся до свого монастиря, взявши Павловий одяг із пальмового листя, який зберігав як найбільшу святиню.

У XII столітті тіло святого Павла перенесли в Константинополь. Згодом воно потрапило до Венеції, а потім – в Угорщину, де в ХІІІ столітті на честь святого заснували орден братів паулінів, нині поширений в усьому світі. Серед найвідоміших паулінських осередків – польський монастир на Ясній Горі в Ченстохові з чудотворною іконою Чорної Богоматері Ченстоховської. Частина мощей святого Павла зараз зберігається в Римі.

Святого Павла Фівейського зображають зазвичай із пальмою, двома левами та круком, який несе в дзьбі хліб. Тому на гербі паулінів теж є два леви.

Покровитель пекарів і ткачів килимів.
Святі дня 7 грудня – спомин святого Амвросія Медіоланського, покровителя студентів і свійських тварин Амвросій (бл. 340–397), єпископ і Вчитель Церкви, народився у християнській сім’ї, яка жила в місті Трір (нині Німеччина). Мав старшу сестру Марцеліну й брата Сатира, яких Церква також ушановує як святих. Батько його був кесарським намісником у Галлії й помер, коли Амвросій був іще немовлям.