Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Повернення ікони Матері Божої Казимирецької до Луцької дієцезії

Повернення ікони Матері Божої Казимирецької до Луцької дієцезії

1 липня 2019 року у кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку сталася знаменна подія: прибула ікона Матері Божої Казимирецької, історія якої тісно пов’язана з Луцькою дієцезією, реконструйована кілька років тому зусиллями Фундації культурної спадщини (Польща).
Про це повідомляє Луцька дієцезія.

Ікона була передана настоятелю луцького кафедрального собору, отцю каноніку Павлу Хом’яку, головою Фундації культурної спадщини Міхалом Лящковським.

У 2016 року ікону символічно передали єпископу Віталію Скомаровському, ординарію Луцької дієцезії, а під час Світових днів молоді у Кракові Папа Франциск її освятив. 

13 липня 2019 року образ уперше за багато років представлять вірянам під час Святої Меси, яка буде звершена у Казимирці (нині село Кузьмівка Сарненського району Рівненської області). Свята Літургія відбудеться біля пам’ятного хреста на місці, де стояв римо-католицький храм святого Казимира (санктуарій Матері Божої Казимирецької), зруйнований за радянських часів, у вівтарі якого знаходилася копія ікони Богородиці, привезеної зі Святої Землі князем Радзівілом «Сиріткою», оригінал якої містився в олицькій колегіаті. Доля оригінальної ікони невідома, а та, яка була в Казимирці, пропала під час Другої світової війни. Вціліли виключно кілька іконок, на яких зображена Божа Матір. Привезена ікона – це відтворення образу. З часом ікона буде передана до храму — колегіати Пресвятої Трійці в Олиці, одного з найбільших і найвеличніших римо-католицьких храмів на Волині.

Образ Матері Божої Казимирецької був відомий своїми благодатями, кількадесят див задокументували ще у XVIII ст. У 1938 р. парафія в Казимирці нараховувала 3940 парафіян. До чудотворної ікони Матері Божої Казимирецької йшли в паломництвах щороку тисячі вірян. Відпусти відбувалися 15 серпня в урочистість Успіння Пресвятої Діви Марії та 8 вересня, у свято Різдва Богородиці.
Новини з України Храмове свято Пресвятого Серця Ісуса у Ківерцях У п’ятницю після неділі Пресвятої Трійці Римо-Католицька Церква відзначає урочистість Пресвятого Серця Ісуса Христа. Тож костел у місті Ківерці під Луцьком, який присвячений Серцю Христовому, 28 червня святкував храмовий празник.